WWL

18-07-2017. Armata irakiană a anunțat cu câteva zile în urmă eliberarea Mosulului, dar creștinii irakieni deplasați rămân sceptici.

După nouă luni de luptă, luptătorii Statului Islamic par a fi alungați din câmpia Ninive. Unele sate creștine din jurul Mosulului au fost deja eliberate de armata irakiană și de kurzii Peshmerga la sfârșitul anului 2016. Acum, chiar bastionul Statului Islamic a fost recâștigat.

În ciuda acestei victorii decisive în lupta împotriva extremiștilor, creștinii indigeni sunt reticenți să se întoarcă acasă. Ei se îndoiesc că recuperarea teritoriului va garanta securitatea lor împotriva extremiștilor islamici.

Un creștin refugiat a spus partenerilor locali ai organizatiei Porți Deschise, că mulți creștini se tem că extremismul nu este în cele din urmă învins în ciuda înfrângerii SI: «Ei se tem că ideile statului islamic continuă să se răspândească sub un alt nume.»

Un alt subiect de îngrijorare este stabilitatea regiunii: guvernul turc, kurd și irakian și diferitele miliții au fiecare propria lor viziune asupra viitorului nordului Irakului. Iar distrugerea locurilor este de așa natură încât vor dura ani mulți pentru a fi reconstruie.

Dar nu toate casele creștine au suferit multe pagube. În satul majoritar creștin Qaraqosh aproape de Mosul, 65 de case au fost deja reparate de către un partener local. Ferestrele și ușile au fost înlocuite și energia electrică instalată.

Familiile creștine găsesc astfel speranța că viața în patria lor este posibilă din nou. Pline de curaj, primele familii se întorc deja  în satele lor din Câmpia Ninive, aproape 200 de familii vor reveni probabil la Qaraqosh în cursul lunii.

(Foto: Reconstrucție în nordul Irakului)