WWL

10-08-2017. Cu câteva zile înainte de alegeri, asasinarea unui pastor din provincia Pendjab șochează comunitatea creștină, care se simte din ce în ce mai amenințată.

Sâmbătă 15 Iulie, o atmosferă de frică a dominat comunitatea creștină din Ludhiana, cel mai mare oraș din Pendjab, locul unde pastorul Sultan Masih (47 de ani) a fost  omorât cu cruzime în acea seară, de către doi motocicliști necunoscuți, în timp ce discuta cu oamenii în fața bisericii. Acest pastor era și directorul unei școli pentru copiii săraci.

A doua zi, sute de creștini au blocat o importantă arteră rutieră timp de trei ore, până când au primit asigurări  din partea poliției că asasinii vor fi aduși în fața justiției. «Sultan Masih a fost vecinul și prietenul meu. Toată comunitatea creștină este în doliu, iar noi cerem un răspuns imperativ din partea autorităților. Noi suntem minoritari în Pendjab, dar niciodată nu am fost prigoniți astfel. Suntem în stare de șoc și nu înțelegem de ce o astfel de dramă a fost posibilă», a spus pastorul Paul Tamizharasan.

Alegerile prezidențiale au început de luni. Cum toată lumea se aștepta, candidatul favorit Ram Nath Kovind a fost ales. Aceste alegeri întăresc poziția Primului ministru Narendra Modi și a partidului său hinduist (BJP).

Chiar înainte de a fi ales, domnul Kovind a declarat că «islamul și creștinismul sunt străine națiunii». Această afirmație îi îngrijorează pe creștini: «Cu un președinte și un prim-ministru, ambii hinduși radicali, nu mai avem pe nimeni care să ne apere, și ne aflăm deja sub presiune», a spus unul dintre creștini.

Situată pe locul 15 în Indexul Mondial al Persecutiei din 2017, India cunoaște încă din 2014 o creștere a puterii hinduismului radical care se traduce prin adoptarea unor legi anti-convertire în mai multe state, precum și prin multe abuzuri împotriva creștinilor. Porți Deschise le vine în ajutor prin partenerii locali, oferindu-le printre altele, și cursuri de alfabetizare.