20-05-2021. În 2018, Y Bi* din Vietnam, a fost despărțită de fiica ei și evacuată forțat din satul ei din cauza credinței sale în Isus. Doi ani mai târziu, echipa noastră se întâlnește din nou cu ea. Ce diferență uluitoare!

Y Bi face parte din tribul Sedang, o minoritate etnică din zona centrală a Ținuturilor Înalte din Vietnam. În urmă cu opt ani, femeia a devenit creștină. În tribul ei, creștinii sunt persecutați, așa că Y Bi s-a hotărât să păstreze acest lucru în secret. Dar, în cele din urmă, soțul ei și sătenii și-au dat seama că ea devenise o adeptă a lui Isus.

Expulzarea

La prima noastră întâlnire, Y Bi povestește cu lacrimi în ochi: "Polițiștii din sat m-au tras de păr și m-au scos cu forța din sat. Fiica mea plângea amarnic. Le-am explicat polițiștilor că soțul și copilul meu se aflau în sat și că nu voiam să plec. Pentru că m-am împotrivit, mi-au legat picioarele. Am fost scoasă din sat pe scaunul din spate al unei motociclete. M-au avertizat că oamenii din sat mă vor ucide, dacă mă întorc."

Refugiu

Y Bi s-a refugiat într-un alt sat. La începutul anului 2019, echipa de la Porți deschise o vizitat-o acolo pentru a o încuraja. Aceștia din urmă i-au oferit o bucată de pământ. La scurt timp după această întâlnire, Dumnezeu a răspuns la una dintre rugăciunile lui Y Bi: și mama ei acceptase credința creștină și se mutase cu ea în noua locuință. Împreună merg, în mod regulat, la biserică.

În 2020, cu puțin timp înainte ca lumea să fie izolată de pandemia de coronavirus, echipa noastră se întâlnește din nou cu ea. Tânăra este de nerecunoscut!

Mai multe rugăciuni ascultate

Femeia cândva timidă și îndurerată, strălucește de încredere. Ochii ei se luminează de bucurie, când spune: «Veniți la mine acasă și vedeți ce a făcut Dumnezeu!»

În iulie 2019, Y Bi și-a adunat tot curajul și s-a dus în vechiul ei sat. Nu a primit permisiunea de a locui din nou acolo, dar a reușit să o convingă pe fiica ei să vină cu ea! Acum are opt ani și poate merge la școală în noul sat. Y Bi spune: «Mă simt minunat să o am pe fiica mea înapoi cu mine. Îl laud pe Dumnezeu pentru asta.»

*Nume schimbat din motive de securitate

(Foto: Y Bi, persecutată pentru credința sa creștină în Vietnam)