23-09-2021. Anwar* este un tânăr sirian care a fost renegat de familie, de rude și de comunitate, pentru că s-a convertit la creștinism. Speranța lui este doar în Isus.

Anwar* (în imagine) are 25 de ani. El provine dintr-o familie foarte religioasă, aparținând unei comunități alawite din Siria. Tatăl său era șeicul lor, liderul religios. Anwar a găsit însă în Isus Hristos calea care duce la Dumnezeu.

Singur și deprimat

Anwar își amintește de copilăria sa sumbră: «Nu aveam mulți prieteni și petreceam multe ore, jucându-mă cu telefonul mobil. Eram și foarte religios, mă rugam cu tatăl meu și îi imitam gesturile.»

Încă își amintește dezamăgirea pe care a avut-o în adolescență, când a vrut să afle mai multe despre religia sa. Doar bărbații mai în vârstă, inițiați în secretele doctrinei alawiților, dobândesc cunoștințe mai profunde.

Apoi a venit războiul, iar sănătatea sa fizică și mentală s-a deteriorat rapid. I se părea că nu mai are niciun viitor sau speranță și a vrut să-și pună capăt zilelor.

Bucuria regăsită

Dumnezeu însă avea un alt plan pentru Anwar. O tânără creștină i-a vorbit despre Isus, cu toate acestea, la început, Anwar s-a arătat a fi foarte sceptic, însă, treptat, s-a lăsat captivat de dragostea lui Dumnezeu. Anwar a început să se roage în camera sa, să citească Biblia și să asculte laude. În Isus, el a găsit o nouă bucurie în viață.

Convertirea sa nu a fost lipsită de riscuri: «În caz că s-ar fi aflat adevărul, eram în pericol. Aș fi putut fi ucis sau alungat, dezmoștenit și renegat.» Temerile sale s-au confirmat însă. Atunci când familia sa a aflat că merge la biserică, Anwar a fost trimis departe de casă.

Un nou început

Chiar dacă familia sa l-a respins din cauza credinței sale, Anwar s-a agățat tare de Dumnezeu. Prin intermediul unei cunoștințe creștine, a găsit o locuință și un loc de muncă la unul din centrele speranței. De asemenea, și-a găsit o nouă familie, anume biserica.

Dintr-un tânăr trist și rezervat, Anwar a devenit o persoană radiantă și entuziastă. Nu regretă nicicum decizia sa: «Isus este totul pentru mine: fratele meu, tovarășul meu, prietenul meu cel mai bun. Isus mi-a salvat viața. Când am vrut să-mi pun capăt zilelor, el mi-a dat speranță pentru viitor.»

Iar el ne încurajează: «Le spun tuturor celor care trec prin experiențe de viață similare: Aveți curaj și aveți încredere în Domnul, chiar merită!»

Centre care oferă speranță

Zece ani de război au devastat Siria. În parteneriat cu biserica locală, Porti deschise deschide centre ale speranței în care oameni ca Anwar pot avea curaj sa meargă mai departe. Din 2017, au fost înființate 40 de centre în 15 orașe și au fost sprijinite peste 9 000 de familii.
În întreaga Sirie, personalul nostru a încurajat crearea de mici întreprinderi. În acest fel, mulți dintre cei care și-au pierdut locul de muncă în timpul crizei pot să își întrețină familiile.


*Pseudonim