21-10-2021. Soy*, din sudul Laosului, a fost arestată la vârsta de 14 ani, fapt interzis de lege în țara sa. Tânăra creștină îi rămâne totuși credincioasă lui Isus, în ciuda faptului că este respinsă și hărțuită de locuitorii satului ei izolat. 

Astăzi, Soy are 16 ani și studiază. Este a doua fiică dintr-o familie de cinci copii și a doua din familia ei, după sora ei mai mare, care l-a acceptat pe Isus în viața ei.

Vocea îi tremură și ochii i se umplu de lacrimi, când vorbește despre acea zi de 29 decembrie 2019, când a fost reținută împreună cu alți 14 credincioși pentru credința lor.

«Am fost atât de speriată, când a trebuit să ne urcăm în autobuzul poliției. Nu am vrut să merg la închisoare. Mi-a fost teamă că nu mă vor elibera niciodată.» La acea vreme, Soy avea doar 14 ani și era nouă în credință. Era cea mai tânără dintre deținuți.

Când a ajuns la închisoare, polițiștii i-au ordonat să nu mai practice acea religie. I-au spus ei și celorlalți credincioși: «Dacă renunțați la credința voastră, puteți să plecați acasă.» Dar nimeni nu a semnat hârtia pe care a primit-o. Așa că au fost toți închiși.

Eliberat de un spirit rău

Soy a devenit creștină, de-abia după ce a fost eliberată de sub puterea unui spirit rău. Ea explică acest lucru prin faptul că oamenii din satul ei se închină unui spirit malefic pe care îl numesc Pii Katai.

Din generație în generație, fiecare familie îi consacră un copil, de obicei o fată. În familia lui Soy, sora ei mai mare a fost prima «ofrandă», însă când a devenit creștină, spiritul a lăsat-o în pace. Din acel moment, Soy, următorul copil, se afla sub controlul său. «Nu am vrut să mai fiu sub influența duhului Pii Katai. Când veneam acasă după școală, plângeam tot timpul, pentru că mă simțeam atât de rău», își amintește Soy. «Într-o zi, vărul meu a venit în vizită și mi-a vorbit despre Isus. ‹Dacă veți crede în El, toate păcatele voastre vor fi iertate. Vei fi eliberată de sub puterea spiritului rău, la fel ca sora ta.›» A făcut acest lucru și a fost eliberată imediat.

Nu există loc pentru creștini în sat

Dar când s-a îndepărtat de practicile religioase din sat, Soy a întâmpinat o rezistență puternică, mai ales când părinții și frații ei și-au mărturisit și ei credința în Isus. Aproape toți cei care contau pentru Soy au început să o respingă și să o ridiculizeze. «Nu știu de ce îi urăsc atât de mult pe creștini», spune ea. Soy fost arestată în timpul slujbei din satul ei, fapt care susține această afirmație.

Tânăra Soy a fost reținută timp de șase zile și, în cele din urmă, a fost eliberată, deși nu a semnat niciodată o hârtie prin care să-și fi negat în vreun fel credința. Soy s-a întors acasă. «Zile în șir, nimeni nu a vrut să vorbească cu mine. La școală, profesorii mă ignorau și nu-mi dădeau teme pentru acasă. Se purtau așa, de parcă nu aș fi existat. Prietenii mei au început să mă maltrateze. Eram speriată, disperată și mă simțeam singură», mărturisește ea.

Din cauza discriminării repetate, Soy s-a mutat în cele din urmă în oraș, departe de casă și de familie, pentru a-și continua studiile. Acolo a găsit o nouă comunitate care o sprijină și o iubește.

(Foto: Soy desenând închisoarea în care a fost încarcerată)