18-11-2021. De la puciul militar de luna trecută, Sudanul este în plină agitație. Viața publică este în impas, iar creștini depun eforturi mari, ca să se poată aduna împreună. Mai mulți islamiști cu faimă au fost eliberați de noua conducere, ceea ce a generat temeri cu privire la reformele legate de libertatea religioasă.

În data de 25 octombrie, anul trecut, în Sudan a avut loc o lovitură de stat. Este vorba de preluarea puterii de către armata, cu care islamiștii simpatizează. Ce se va întâmpla cu mica minoritate creștină a țării? Un lider al organizației Porți Deschise din Africa de Est se arată îngrijorat: «Vestea este foarte îngrijorătoare. Facem apel la creștinii din întreaga lume să se roage împreună cu noi pentru Sudan.» Într-adevăr, lovitura de stat a generalului Abdel Fattah Al-Burhane reprezintă un pas înapoi în ceea ce privește libertatea religioasă, care ar putea avea consecințe grave pentru biserică. Unii lideri creștini se tem de o revenire la legea Sharia.

Sudanul era pe cale să devină un stat secular

Cu toate acestea, Sudanul făcuse schimbări pozitive în ultimele luni, care dădeau speranțe unui stat secular cu libertate religioasă. În iulie 2020, Guvernul de tranziție a adoptat chiar o serie de schimbări, cum ar fi abolirea pedepsei cu moartea pentru apostazie. Teoretic, fiecare musulman avea astfel posibilitatea de a-și schimba religia. Totuși, aceste reforme nu au fost aprobate în unanimitate: «Coranul este constituția noastră. Spunem nu schimbărilor care contrazic Sharia!», se auzeau scandând demonstranți ostili. Dizolvarea Guvernului care a introdus aceste schimbări afectează și bisericile: «Totul a fost anulat. Chiar și întâlnirile religioase au fost anulate, pentru că nu există mijloace de transport», explică unul dintre contactele noastre locale.

«Ne rugăm pentru intervenția lui Dumnezeu»

Viitorul Sudanului pare destul de sumbru. Deși Guvernul militar a anunțat alegeri pentru luna iulie 2023, totuși, potrivit informațiilor noastre, acesta a reușit să ucidă cel puțin 17 persoane și să rănească peste 100 alte persoane. Alte demonstrații împotriva preluării puterii de către armată au avut loc săptămâna aceasta la Khartoum și în Atbara, din partea de Nord.

Focuri de armă continuă să se audă în toată țara. Pentru locuitorii din zonă, nu este întotdeauna clar dacă acest lucru are ca scop dispersarea demonstranților sau dacă focurile de armă vizează o anumită parte a populației.

În așteptarea unor soluții pașnice

Un martor de la fața locului a confirmat partenerilor noștri că «viața de zi cu zi a majorității creștinilor a fost grav afectată de aceste evenimente. În timp ce viața se întoarce cu greu la normalitate, creștinii se află într-o situație disperată. Mulți dintre ei își câștigă traiul pentru familiile lor ca zilieri.»

Sursa noastră locală cere în numele creștinilor din țara sa: «Vă rugăm să vă rugați pentru Sudan. Sperăm într-o soluționare pașnică. Nu putem decât să așteptăm și să ne rugăm ca Dumnezeu să intervină. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe voi și pe toți cei care continuă să ne amintească în rugăciunile lor!»