16-12-2021. În Pakistan, Nadeem și Faisal au murit într-un canal. Nimeni nu voia să-i ajute, de teamă să nu devină impur din punct de vedere ritual.

În Pakistan, persecuția nu înseamnă doar crimă, răpire sau viol, dacă crezi în Isus. De asemenea, aceasta poate aduce moarte, ca urmare a discriminării, fapt care îi constrânge pe creștini să ocupe cele mai periculoase locuri de muncă.

Discriminarea pe piața muncii

Nadeem, Faisal și Michael sunt muncitori la canal, la fel ca mulți alți creștini din Pakistan. Acest lucru se datorează faptului că musulmanii de acolo refuză să facă această muncă. Duminică seara, pe 3 octombrie, cei trei bărbați au primit ordin de la șeful lor să deblocheze o conductă de canalizare blocată pe strada principală a orașului Sargodha, în nordul provinciei Punjab. Fiecare dintre ei a trebuit să coboare într-un puț de canalizare, purtând pantaloni scurți și fără echipament de protecție. Dacă ar fi refuzat, ar fi fost concediați.

Ceea ce s-a întâmplat în continuare, ne relatează Michael, singurul supraviețuitor: «Am coborât pe o scară de lemn putredă care a cedat sub greutatea mea. Am leșinat imediat din cauza gazelor toxice. Supraveghetorii i-au obligat pe Nadeem și Faisal să mă aducă sus. Au intrat în puț și mi-au pus o frânghie în jurul pieptului, pentru ca ceilalți să mă tragă în sus. Apoi, gazele toxice i-au făcut și pe ei inconștienți.»

Echipa de salvare a refuzat să coboare în puț, deși erau echipați cu măști de gaze și oxigen. I-au lăsat pe cei doi creștini să se lupte cu moartea în noroiul mizerabil.

Discriminarea în instanță

Este foarte probabil că echipa de salvare să nu fi vrut să-i atingă pe creștinii murdari, pentru a nu deveni ei înșiși «necurați». Nu este prima dată, când se întâmplă acest lucru:

Un muncitor creștin de la canalizare, Irfan Masih, căzuse în canalizare. A murit în spital pentru că personalul medical nu a vrut să-l atingă.

Nepotul lui Nadeem a intentat un proces. El speră că văduva unchiului său, Mariam Bibi, va primi despăgubiri. Acest lucru se datorează neglijenței criminale. De fapt, cei trei directori au dispărut, când au văzut cum evoluează situația, iar echipa de salvare a refuzat să intervină. Cu alte cuvinte, nu și-au făcut datoria. La început, angajatorul lui Nadeem a încercat să negocieze și să o despăgubească pe văduvă cu o sumă modestă, mult mai mică decât cea la care ar fi avut dreptul în mod normal. Acum se fac presiuni asupra ei pentru a-și retrage cererea. Primarul din Sargodha, Malik Aslam Naveed, a vizitat-o pe văduvă și a promis că va face tot ce-i stă în putință pentru a o ajuta.

Condiții de viață extreme

În Pakistan, care se află pe locul cinci în clasamentul Indexului Global al Persecuției, creștinii suferă din cauza dictaturii islamice și a opresiunii. Aceștia sunt victime ale discriminării instituționalizate. Majoritatea creștinilor sunt săraci; unii trăiesc aproape ca niște sclavi. Creștinii din clasa de mijloc sunt, de asemenea, marginalizați și persecutați. Toți trăiesc sub amenințarea legilor privind blasfemia, care sunt adesea folosite împotriva lor. Ei pot fi acuzați pe nedrept, arestați, închiși sau chiar condamnați la moarte - din pură gelozie sau din cauza conflictelor personale.

Foto: O astfel de muncă este făcută de creștinii din Pakistan.