28-04-2022. Charity și copiii ei au supraviețuit unui atac violent din partea Boko Haram în Nigeria. Datorită ajutorului partenerilor noștri, aceștia au căpătat o nouă speranță pentru viitor.

Charity era acasă, punând lucrurile în ordine înainte de somn, când unul dintre fiii ei a intrat vijelios în casă. «În acel moment, am aflat că Boko Haram ne ataca satul», spune ea. Și-a luat în grabă fiica cea mică, legând-o bine de spate: «Am fugit în munți», povestește ea. «Mergeam împreună în aceeași direcție, când o motocicletă venea cu viteză direct peste noi, în felul acesta despărțindu-mă de copiii mei. Mi-am continuat drumul cu fiica mea mică, în timp ce fiul meu a fugit cu sora lui în altă direcție.»

Despărțită de copiii ei

Charity s-a refugiat într-o peșteră împreună cu alți săteni. În întuneric, își căuta copiii, șoptindu-le de mai multe ori numele. Nu a primit niciun răspuns. «Și dacă au fost omorâți?»", îi trecuse prin minte. Noaptea a fost lungă. Când, în sfârșit, s-a luminat, sătenii au părăsit prudent peștera și s-au întors spre sat. Pe drumul de întoarcere, Charity a auzit că luptătorii Boko Haram uciseseră oameni din sat și chiar membri ai familiei sale. În fața acestei vești îngrozitoare, nu s-a gândit decât la copiii ei....

«Când am ajuns acasă, luptătorii Boko Haram nu mai erau acolo», relatează Charity. Era atât de îngrijorată încât abia dacă putea mânca. Au trecut săptămâni întregi fără să aibă vești de la ei. Nu exista nicio conexiune telefonică și mulți locuitori din sat considerau că este prea periculos să folosească drumurile. Într-o zi însă, când Charity era singură acasă, a auzit pe cineva strigând. S-a repezit la ușă: erau fiul și fiica ei!

O reuniune emoționantă

Charity povestește: «Le-am strigat numele cu voce tare! Să-mi văd din nou copiii pierduți a fost ca o nouă dimineață!» Ce încurajare! Revederea a fost un răspuns minunat la rugăciunile ei. Totuși, pentru Charity și copiii ei, lupta abia începuse. A trebuit să-și reconstruiască casa, să găsească hrană și adăpost, să-și pună pe picioare biserica din nimic, să replanteze și să se confrunte cu întrebarea agonizantă: Va ataca din nou Boko Haram?

Când Porti Deschise a aflat despre atacul asupra satului lui Charity, partenerii noștri locali au pornit imediat la drum, ca să poată oferi sprijin. Aceștia au oferit ajutor de urgență, au asigurat oameni cu mâncare, i-au ajutat să reconstruiască ceea ce era a fost distrus, oferindu-le și sprijin psihologic.
«Ne-a ajutat foarte mult faptul că ați venit», subliniază Charity, care iradiază, din nou, de bucurie.

Vindecat de traume

«Nu am știut că suntem traumatizați, nici măcar nu știam ce este o traumă», explică Charity. De fapt, păstra în suflet amintiri dureroase: întunericul i-a amintit de violența pe care o suferise. Zgomotul și lătratul câinilor au declanșat frica și teroarea după apusul soarelui.

Ea explică: «Ați venit exact la momentul potrivit, când aveam nevoie de consiliere pentru traume. Instruirea in această direcție ne-a ajutat foarte mult. Atacul a deschis o rană în inimile noastre care nu s-ar fi vindecat fără cursul vostru instruire despre traume», adaugă ea. În concluzie, Charity ne spune cu recunoștință: «Venirea voastră a adus o nouă viață. Nu credeam nici măcar că ne vom putea întoarce să trăim din nou în satul nostru. Ne-a dat speranța pentru viitor.»