13-05-2022. Jumagul* este o mamă curajoasă, a cărei determinare și credință îi schimbă pe cei din jurul ei, având impact chiar și în comunitatea musulmană.

În calitate de mamă tânără, Jumagul a fost nevoită să renunțe la studii, pentru a-și întreține familia. Trebuia să muncească din greu, în timp ce soțul ei alcoolic fiind, o bătea. Problemele s-au adunat. Jumagul spune: «Sănătatea mea a avut mult de suferit din cauza tuturor acestor dificultăți.»

Convertire într-o biserică secretă

Ani mai târziu, aceasta și-a invitat nepoata la o întâlnire cu prietenii ei într-o cafenea. Acolo, Jumagul a auzit pentru prima dată Evanghelia: «Plângeam și nu știam de ce, nu înțelegeam Cuvântul lui Dumnezeu. Am plâns, dar treptat m-am simțit mai bine.» În duminica următoare, Jumagul și-a dorit să participe la o întâlnire într-o biserică clandestină. Soțul ei
s-a opus înjurând-o, însă ea a persitat în hotărîrea ei.
Jumagul mergea la biserică în mod regulat și se schimba pe zi ce trece. Începuse să se roage pentru soțul ei. Femeia l-a iertat, decizând să i se supună, în ciuda violenței acestuia.

Perseverență, în ciuda tuturor încercărilor

În cele din urmă, soțul ei a fost arestat. Jumagul a fost nevoită să se ocupe singură de munca la câmp, de creșterea copiilor și de construirea casei.
Consumul de alcool a subminat tot mai mult sănătatea soțului ei. Acesta a fost spitalizat, așteptându- și moartea. Cu toate acestea, Jumagul și prietenii ei s-au rugat insistent pentru el, vizitându-l în mod regulat. Starea lui s-a îmbunătățit simțitor, barbatul s-a vindecat, în final, predându-și viața lui Isus.

Uniți în slujba lui Dumnezeu

După ce s-a convertit, soțul ei a început și el să frecventeze biserica clandestină. Acesta s-a transformat total, cerându-și iertare de la Jumagul și lăsându-se complet de băutura. Femeia mărturisește: «Mi-a spus că am pierdut foarte mult timp împreună». După accea au călătorit împreună în toată țara pentru a vizita și încuraja frații și surorile izolate. Ambii au petrecut șase ani fericiți împreună, după care soțul ei a decedat.

Mărturie în comunitatea musulmană

Într-o zi, Jumagul îndrăznește să invite la biserică pe una din rudele sale, un musulman devotat care suferea de eczeme. Bărbatul a acceptat ca creștinii să se roage pentru el, fiind vindecat după aceea de boala lui. Acesta a continuat să meargă la biserică, însă când era supus la diverse presiuni dinafară, se întorcea din nou la moschee. Acolo i s-a descoperit credința creștină. Mullahul amenința în timpul rugăciunii: «Nu trebuie decât să ne cereți să-i îngropăm pe acești creștini trădători și o vom face!».
Tânărul creștin și-a învins teama, vorbind și mărturisind public despre vindecarea sa. Întreaga comunitate musulmană s-a prezentat acasa lui Jumagul. Femeia a îndrăznit să-și împărtășească credința și s-a rugat cu toată lumea. În ciuda acestui lucru, a auzit afară cum oamenii le spuneau copiilor ei: «Mama voastră este o trădătoare!» Jumagul este pusă la strâmtoare. Mullahul vrea să o forțeze să îl recunoască pe Allah ca fiind singurul Dumnezeu. Jumagul însă a rămas fermă în credința ei răspunzând: «Dumnezeul meu este viu, știu asta. El m-a vindecat și mi-a dat o pace pe care nu am mai cunoscut-o niciodată. De aceea nu-l voi nega niciodată. Mă rog ca și tu să îl întâlnești!»

*Nume fictiv

(În imagine: Reuniune a unei biserici secrete din Asia Centrală).