08-07-2022. Comunitatea creștină coptă din Egipt a deplâns, în ultimele luni, mai multe asasinate. Două dintre ele au rămas până la ora actuală nepedepsite.

Kirollos (Cyril) Nagah Megali a fost asasinat în data de 8 iunie, iar Rani Rafaat pe 27 aprilie. Cei doi bărbați erau membri ai Bisericii Copte din Egipt. Au fost uciși pentru că erau creștini. Până în prezent, presupușii lor ucigași nu au fost condamnați.

Un recidivist nepedepsit

În data de 8 iunie, Kirollos Nagah Megali a decedat în spital. Cu trei zile înainte, creștinul din Mahdi (Egiptul de Sus) fusese grav rănit cu o macetă. Atacatorul, Abdullah Hosni, a fost arestat și reținut. Acesta a recunoscut crima, dar a susținut că suferă de o boală psihică. Un pretext folosit adesea de ucigașii de creștini și de avocații lor în instanță. Potrivit fratelui victimei, familia ucigașului a cumpărat un certificat medical, pentru a-și susține apărarea. Ca să poată lucra însă în Libia, sănătatea mintală a lui Abdullah Hosni părea suficient de bună, acesta nefiind primul său atac la adresa unui creștin. În urmă cu doi ani, Abdullah Hosni fusese condamnat la un an de închisoare, după ce a atacat un copt egiptean. După o «sesiune de reconciliere», fusese însă eliberat.

Kirollos, în vârstă de 34 de ani, era cunoscut ca fiind o persoană binevoitoare și un creștin convins. El a lăsat în urmă o soție și două fiice în vârstă de 3 și 5 ani.

Eliberările frecvente sau lipsa de urmărire penală a celor care îi atacă pe creștini în Egipt creează o cultură a impunității.

O cultură a impunității

Acest lucru este ilustrat nu numai de exemplul lui Kirollos, ci și de exemplul altui creștin. În data de 27 aprilie, Rani Rafaat, în vârstă de 28 de ani, a fost ucis în magazinul său din Egipt de un extremist islamic, acesta acuzându-l pe Rani că ar fi discutat cu femei musulmane pe rețelele de socializare.

Rani era creștin, profesor de agricultură și proprietar al unei afaceri agricole în El Dabaa, un oraș din nordul Egiptului. În ziua morții sale, acesta plecase împreună cu părinții săi la mănăstirea Mar Mina din apropiere. Pe drumul de întoarcere, aceștia s-au despărțit, Rani urmând să treacă mai târziu pe la ei pe acasă. Bărbatul nu s-a mai întors niciodată. Părinții săi au primit un telefon și au aflat că fiul lor fusese ucis în fața magazinului său, după ce se întorsese acasă.

La câteva zile după tragedie, presupusul ucigaș al lui Rani a postat un videoclip pe rețeaua de socializare TikTok. Acolo își recunoștea cu mândrie crima, declarând că nu ar avea «nicio problemă în a se preda la poliție»: «L-am ucis pe tânărul creștin din Dabaa, jur pe Dumnezeu. Și mă bucur pentru asta. L-am ucis pentru că am auzit că era prieten cu femei musulmane.»
În ciuda acestei mărturisiri, până la ora actuală, ucigașul nu a fost arestat.

Să ne rugăm alături de rudele victimelor în legătură cu impunitatea care domnește în țară . Fie ca ei, în ciuda nedreptății suferite, să-și păstreze inimile departe de amărăciune și să continue să se agațe de Isus,!

(Foto: Cu ocazia slujbei de înmormântare a lui Kirollos)