22-07-2022. Polițiștii din partea locului nu s-au arătat interesați să clarifice incidentul.

«Încetați să mai puneți muzica aia!», a strigat musafirul neinvitat la nuntă, ordonând să se pună muzică tamilă în locul cântecelor creștine. Pastorul Charles*, care își pusese casa la dispoziție pentru această ocazie, nu a răspuns cererilor bărbatului furios. Situația a escaladat, mai întâi în timpul petrecerii, apoi, mai târziu, în cursul serii, când pastorul Charles și fratele său au fost atacați fizic.

«Ca și când poliția ar fi sprijinit atacul»

Pastorul Charles conduce o biserică într-un mic sat din nordul Sri Lankăi. Recent, pentru celebrarea nunții unei rude apropiate, pastorul și-a pus la dispoziție casa, care fusese decorată festiv pentru această ocazie. În timpul petrecerii, un sătean s-a amestecat printre invitați și a început să-l insulte pe pastorul Charles. Când, la cererea săteanului, muzica nu a fost schimbată, acesta a început să smulgă decorațiunile și ghirlandele de lumini. Apoi, în timp ce invitații priveau la această scenă îngroziți, se apucase să distrugă mobila. Când fratele pastorului Charles a încercat să îl calmeze pe bărbat, a fost și el atacat.

Între timp, fusese chemată poliția, însă aceasta a sosit abia după ce atacatorul plecase deja. După cum relatează pastorul Charles, autoritățile nu s-au arătat foarte interesate să clarifice incidentul: «Mi-au spus doar să depun o plângere împotriva atacatorului». Cu toate acestea, când Charles și fratele său au mers, în aceeași seară, la secția de poliție, plângerea lor a fost primită cu extremă reticență. «Arăta așa de parcă poliția ar fi sprijinit pe deplin acest atac», spune pastorul Charles cu un zâmbet obosit.

Atac brutal în timpul nopții

În drum spre casă, cei doi bărbați au fost atacați de un grup de 15 persoane înarmate cu bâte de metal și de lemn. Au fost bătuți cu atâta brutalitate, încât fratele lui Charles a suferit șapte fracturi la mâini și picioare. Cei doi răniți au fost duși la spital, unde fratele pastorului a fost operat timp de patru ore. Mai multe plăci și șuruburi metalice au trebuit să îi fie plasate în picioare și în brațe. În ceea ce-l privește pe pastorul Charles, acesta a suferit vânătăi pe tot corpul și răni pe frunte, care au necesitat 13 copci.

Incidentul a lăsat întreaga familie a pastorului Charles în stare de șoc. De îndată ce soarele apune și se lasă noaptea, bărbatul suferă de anxietate. Partenerii locali ai organizației ˊPorți deschiseˊ au vizitat familia și sunt în curs de a iniția măsurile de ajutor necesare. Dar de ceea ce are cea mai mare nevoie este sprijinul în rugăciune al familiei sale de credință din întreaga lume.

*Nume fictiv

Foto: Nuntă creștină în Sri Lanka (mostră fotografică).