06-10-2022. A trăit pentru Hristos și a murit în Hristos. «Contrabandistul» lui Dumnezeu a decedat.

Fratele Andrew, fondatorul organizației Porti Deschise, a plecat marți, 27 septiembre 2022. Avea 94 de ani. Viața sa a fost marcată de un angajament fără precedent față de creștinii persecutați.

Acest creștin olandez a fost un slujitor al lui Dumnezeu radical în credința sa. Știa să spună întotdeauna lucrurilor pe nume. Declarațiile sale vor continua să ne provoace și să ne hrănească credința. Spusese, de pildă: «Noi avem cel mai bun mesaj - și diavolului nu-i place asta!»

Iată cum a explicat fratele Andrew existența persecuției.

Nu i-a fost teamă să-și riște viața, pentru a se întâlni cu frații și surorile sale persecutați. Nu-i plăceau compromisurile:

«Fă ceea ce crezi! Nu faceți compromisuri, evitați minciunile și apropiați-vă de persoane. În Matei 25:36, Isus ne cere să îmbrăcăm pe cel gol. Niciun bărbat dezbrăcat nu va bate vreodată la ușa noastră! Atunci trebuie să mergem noi la el.»

«Plec, în ciuda fricii»

Nu ar fost foarte curajos, spunea el în mod surprinzător despre sine: «Nu poți învinge frica. Dar trebuie să te supui lui Dumnezeu. Chemarea Sa este clară: „Mergeți în toată lumea și propovăduiți Evanghelia" (Matei 28,19). Nu plec niciodată fără frică, ci în ciuda fricii mele. Iubirea pentru Dumnezeu trebuie să depășească frica și acest lucru este suficient.»

Călătoriile unui om cu credință puternică

Acest om al credinței a călătorit adesea în Orientul Mijlociu și s-a întâlnit cu liderii grupurilor teroriste, pentru a le mărturisi despre puterea Evangheliei.

«Am avut odată o conversație neobișnuită cu un lider al Hezbollah, o organizație islamică radicală din Liban. Mi-a spus: ‹Voi, creștinii, aveți o problemă: nu-l mai urmați pe Iisus Hristos.› L-am întrebat ce ar trebui să facem. Răspunsul său a fost: ‹Trebuie să vă întoarceți la Biblie›.»

Moștenirea contrabandei cu Biblii

Fratele Andrew a început o lucrare crucială care este importantă și astăzi: creștinii persecutați din întreaga lume au nevoie de Biblii, pentru a-și hrăni sufletele și pentru a-și transforma viețile. Ei au nevoie de Cuvântul lui Dumnezeu, pentru a-și exprima speranța și pentru a le da puterea de a rezista persecuției. La fel ca noi toți, au nevoie de Cuvântul lui Dumnezeu pentru a le da viață, așa cum ne spune Isus în Matei 4:4: «Omul nu trăieşte numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu.»

Fratele Andrew a încurajat mulți oameni cu cuvintele sale înțelepte: «Biblia este plină de oameni obișnuiți care au mers în cele mai imposibile locuri și au realizat lucruri miraculoase, doar pentru că au decis să-L urmeze pe Isus.»

Prin rugăciunile dumneavoastră, ajutați-ne să ne asigurăm că Cuvântul lui Dumnezeu, care schimbă vieți, continuă să transforme viețile creștinilor persecutați în țările în care Evanghelia nu poate fi ascultată.


(Foto: © Renske Meinema)