20-10-2022. Ibrahim Traoré, un șef militar în vârstă de 34 de ani, a ajuns la putere în urma loviturii de stat de la începutul acestei luni. Fostul președinte Paul-Henri Damiba, acuzat de incapabilitatea de garanta securitatea populației în fața violențelor jihadiste, a fost forțat să demisioneze. În capitala Ouagadougou, echipele de la Porti Deschise trăiesc în neliniște.

În data de 2 octombrie, președintele Paul-Henri Damiba a demisionat pentru a preveni noi violențe în Burkina Faso. El este acuzat că nu și-a schimbat strategia, în ciuda mai multor înfrângeri militare în fața atacurilor extremiștilor islamici.

În regiunea Sahel, care, de zece ani, este afectată de violențe jihadiste, ultimul atac din Gaskindé, situat în nordul țării, este un alt simbol al neputinței statelor de a controla zonele rurale îndepărtate și de a asigura securitatea populației.

Acolo, a fost atacat un convoi de aprovizionare, ucigând 37 de persoane. Cinci zile mai târziu, în data de 30 septembrie, o lovitură de stat militară - a cincea în ultimii doi ani în regiune - a răpus puterea în Ouagadougou.

Mulți se tem că Traoré ar putea urma exemplul statului vecin Mali. Pentru a-și atinge obiectivele de securitate, țara a apelat la PMC Wagner Group, o companie militară privată rusă care furnizează mercenari.

Vremuri tulburi pentru creștini

Amora*, un membru al echipei noastre aflat în prezent în Ouagadougou, a declarat: «O parte a orașului este încă blocată de armată. Cu toate acestea, există unele mișcări civile care sunt foarte prudente. Există încă confuzie și nesiguranță. Încă se mai pot vedea soldați pe străzi.»

40% din țară nu mai este sub controlul statului

Burkina Faso a fost afectată de creșterea violențelor jihadiste, începând cu anul 2016. Acestea s-au răspândit din Mali în toată țara. În special, Nordul țării suferă intens. Se pare că Guvernul a pierdut controlul asupra a peste 40 % din țară. «Atacurile s-au înmulțit de la începutul anului, în ciuda jurământului juntei de a face din securitate prioritatea sa principală; luna septembrie a fost deosebit de sângeroasă», relatează France 24.

În acest context, viața a devenit extrem de periculoasă pentru creștini, care sunt adesea ținta principală a teroriștilor. Din cauza înrăutățirii rapide a situației Bisericii, Burkina Faso se află pe locul 32 în Indexul mondial al persecuției.

Creștinii ca purtători ai mesajului păcii

Cel puțin 100 de creștini au fost uciși anul trecut în Burkina Faso, din cauza credinței lor. Recent, extremiștii islamici au răpit un pastor din biserica sa, l-au interogat și au încercat să îl facă să se dezică de credința sa.

Pastorul a refuzat. Apoi, răpitorii săi i-au dat drumul cu condiția ca bărbații și femeile să fie separați în biserica sa și să nu mai fie difuzată muzică în timpul slujbelor. În fața unei violențe imense, creștinii trebuie să decidă dacă să accepte condițiile extremiștilor, să fugă sau să-și trăiască clandestin credința. Totuși, în ciuda incertitudinii, aceștia se roagă. Un pastor din Burkina Faso, care, după lovitura de stat ne-a scris, ne încurajează să ne rugăm împreună cu el și să ne ținem de Isus, pe baza textului din Ioan 15:5: «Eu sunt Vița, voi sunteți mlădițele. Cine rămâne în Mine și în cine rămân Eu aduce multă roadă* , căci, despărțiți de Mine, nu puteți face nimic.»

(Foto:) Scenă de stradă în Ouagadougou, Burkina Faso