03-11-2022. În sfârșit, liber! Creștinul Naser Navard Gol-Tapeh a fost grațiat, după aproape cinci ani petrecuți în închisoarea Evin din Teheran, unde a fost încarcerat pentru credința sa. La o zi după eliberarea sa, Fariba Dalir, o altă creștină de origine musulmană, a fost, de asemenea, eliberată.

În Iran, creștinii Nasser Navard Gol-Tapeh (61 de ani) și Fariba Dalir (51 de ani) au fost eliberați în mod surprinzător. Musulmani de odinioară, ambii fuseseră condamnați la mai mulți ani de închisoare, pe care i-au executat în închisoarea Evin din Teheran. Încă nu este clar dacă eliberarea lor anticipată are vreo legătură cu incendiul recent din închisoare sau, poate, cu protestele actuale împotriva regimului.

Numeroase scrisori deschise din închisoare

În 2017, Nasser Navard Gol-Tapeh fusese condamnat la zece ani de închisoare, pentru «periclitarea securității naționale», «activități misionare» și pentru «creștinism sionist». Astfel, acesta a petrecut cinci ani în închisoare, până când în dimineața zilei de 17 octombrie a fost informat că este grațiat. La scurt timp după aceea, și-a sunat familia pentru a-i anunța vestea neașteptată și pentru a-i ruga să vină să îl ia din închisoare. Între timp, bărbatul s-a întors acasă.

În timpul celor aproape 2.000 de zile petrecute în închisoare, Nasser a depus mai multe moțiuni pentru un nou proces sau pentru eliberarea condiționată și a scris numeroase scrisori deschise în care a întrebat, printre altele, în ce măsură apartenența la o biserică de casă pune în pericol securitatea națională. Dar toate cererile sale și chiar și o pledoarie a mamei sale în vârstă pentru eliberarea fiului său, anul trecut, au rămas, inițial, fără efect.

La 18 octombrie, Fariba Dalir a primit, de asemenea, vestea bună a eliberării sale anticipate.

Fariba Dalir a fost, de asemenea, eliberată

Femeia fusese arestată pentru prima dată în iulie, anul trecut; în închisoarea Evin se afla începând cu Sâmbăta Paștelui 2022. Un tribunal a condamnat-o la doi ani de închisoare pentru că «a acționat împotriva securității naționale prin înființarea și conducerea unei biserici evanghelice». După 200 de zile de închisoare, dintre care peste o lună în izolare, Fariba se reunește cu soțul ei, Soroush, și cu fiica ei, Arezoo (în vârstă de 20 de ani).

O «noapte de infern» în timpul incendiului din închisoare

Cel puțin zece creștini sunt în continuare încarcerați în închisoarea Evin. Potrivit autorităților, un incendiu devastator a izbucnit acolo sâmbătă, 15 octombrie, provocând moartea a cel puțin patru persoane. Conform publicației Articolul 18, televiziunea de stat a raportat inițial până la 40 de victime, dar informația a fost retrasă rapid.

Un membru al familiei unui creștin deținut a declarat pentru Articolul 18: «A fost o noapte de iad pentru noi. Nu știam deloc ce se întâmplă. Când am putut în sfârșit să vorbim unul cu celălalt, am auzit focuri de armă și apoi telefonul a fost tăiat. Am plâns până dimineața.» Între timp, în jurul închisorii s-au desfășurat scene haotice, în timp ce numeroase persoane au manifestat pe străzi în urma morții tinerei kurde Mahsa Amini.

Potrivit Indexului mondial al persecuției 2022, Iranul ocupă locul nouă în topul țărilor în care creștinii sunt cel mai mult persecutați pentru credința lor. Sursa: Articolul 18, Open Doors

(Foto: Nasser Navard Gol-Tapeh și Fariba Dalir (Articolul 18 ©)