1-12-2022. Trei lideri de biserici au fost arestați în Vietnam. Proprietățile lor au fost confiscate sau distruse, însă aceștia refuză să se lepede de Dumnezeu.

Trei lideri ai bisericii, Hung, Long și Viet*, au fost arestați luna trecută în centrul Vietnamului. Potrivit autorităților, cei trei creștini ar fi furat orez de la alți săteni.

Acuzații false și persecuție

În realitate, «acesta este un pretext al poliției pentru a avea un motiv plauzibil de a- i expulza din comunitate», explică Isaac*, partener la Open Doors. Cei trei bărbați au fost bătuți, iar alimentarea cu apă și electricitate le-a fost întreruptă. Culturile lor de orez, animalele, casele și tot ce le-a aparținut au fost confiscate sau distruse..... Copiii lor nu mai au voie să meargă la școală.... Patru familii din sat, inclusiv familiile Hung, Long și Viet, 16 persoane în total, sunt persecutate în grade și moduri diferite.

Sancțiuni necruțătoare

Regiunea a fost afectată de mai mulți ani de persecuții severe ale creștinilor, iar autoritățile au interzis sătenilor să aibă orice altă religie în afară de animism și budism. Isaac explică: «Oricine crede în Dumnezeu este bătut, casa îi este demolată și este expulzat din sat.»

Încredere în fața violenței

Întrucât cele patru familii care l-au găsit pe Hristos au început să se adune în casele lor, au fost imediat supuse persecuțiilor violente. Cu toate acestea, creștinii au refuzat să-l renege pe Isus și au rămas neclintiți în credința lor. Ei le-au explicat persecutorilor lor: «Noi credem în Dumnezeu, nu este nimic rău în asta. De ce să ne fie interzisă credința?»

În toată această perioadă de suferință, biserica parteneră de la Open Doors a oferit familiilor îmbrăcăminte și hrană. Acum însă cei trei lideri ai bisericii sunt în închisoare. Ei au nevoie de rugăciunile noastre!

O lege prost aplicată

În 2018, Vietnamul a adoptat o lege privind credința și religia. Deși în esență restrictivă, aceasta recunoaște oficial unele biserici. Totuși, legea vietnameză privitoare la religie și credință, care permite, de altfel, și practicarea creștinismului, este adesea pusă în aplicare în mod necorespunzător.

Vo Van Ai, președintele Comitetului vietnamez pentru drepturile omului, a declarat că activiștii pentru drepturile omului sunt profund îngrijorați de decalajul dintre retorica Guvernului și realitatea dură cu care se confruntă vietnamezii în fiecare zi. «Persecuția minorităților religioase rămâne larg răspândită», a criticat el.

În prezent, Vietnamul se află pe locul 19 în Indicele Global al Persecuției.

* Aliasuri

(Foto:) Câmp de orez în Vietnam (imagine de probă)