02-02-2023. Unul din șapte creștini suferă persecuții «mari» sau «extreme» din cauza credinței lor, aceasta însemnând peste 360 de milioane de creștini din întreaga lume. Coreea de Nord revine în fruntea Indexului; violența face ravagii în Africa subsahariană iar, la nivel mondial, cel puțin 5621 de creștini au fost uciși anul trecut pentru credința lor.

Acestea sunt cele zece țări în care credința creștină este cel mai aspru combătută: Coreea de Nord se află în fruntea clasamentului, înaintea Somaliei, Yemenului, Eritreei și Libiei. Aceasta este urmată de Nigeria, pe locul 6, înaintea Pakistanului, Iranului, Afganistanului și Sudanului.

Coreea de Nord revine pe primul loc

După preluarea puterii de către talibani, care, începând din august 2021, au ucis numeroși creștini pentru credința lor și au determinat alte câteva mii de persoane să fugă, Afganistanul a ocupat pentru prima dată primul loc în Indexul 2022. La începutul anului 2023, Coreea de Nord a revenit pe primul loc pe care l-a ocupat - cu excepția anului trecut. Cu un scor de 98, țara a obținut cel mai mare punctaj de la începutul existenței Indexului. După introducerea noii «Legi privind ideile reacționare», au fost descoperite mai multe biserici de casă și au fost arestați mai mulți creștini. Arestarea înseamnă execuție sau internare pe viață într-unul dintre lagărele oribil de inumane pentru prizonieri politici. «Creștinii au fost întotdeauna în prima linie a atacurilor regimului. În Coreea de Nord, nu poate exista decât un singur Dumnezeu, și acela este familia Kim», spune Timothy Cho, un refugiat nord-coreean, descriind situația disperată din țara sa de origine.

O îmbunătățire a situației din Afganistan, care se află pe locul 9?

Afganistanul se află mult în urmă în clasamentul țărilor în care creștinii sunt cei mai persecutați.

Cu toate acestea, nimic nu s-a schimbat cu adevărat pentru ei sub regimul taliban. Nimic nu este mai sugur astăzi față de ceea ce a fost în trecut. Noul clasament arată doar că există mai puține dovezi concrete ale atacurilor împotriva creștinilor decât în anul precedent, pe de o parte, din cauza exodului masiv al creștinilor, după ce talibanii au cucerit țara în august 2021. Pe de altă parte, pentru că a devenit extrem de dificil să se atribuie actele de violență ale talibanilor credinței creștine, deoarece puținii creștini care mai trăiesc în țară au dispărut în anonimat total.

30 de ani de la Indexul mondial al persecuțiilor – Angajamentul dumneavoastră de partea lor!

Indexul Porti Deschise al Persecuției este publicat în fiecare an, începând cu 1993. În cei 30 de ani de când Porti Deschise a întocmit acest raport, persecuția creștinilor din întreaga lume a crescut într-un ritm alarmant. În 1993, de exemplu, creștinii care se confruntau cu un nivel de persecuție «ridicat» sau «extrem» erau concentrați în 40 de țări. Acest număr aproape s-a dublat, ajungând la 76 de țări în 2023.

Cea mai mare amenințare la adresa creștinismului, relevată de Indexul global al Persecuției, este că persecuția duce la izolare și, dacă se prelungește, îi poate face pe oameni să-și piardă speranța. Același lucru este valabil și în cazul violenței, care poate duce la traume personale atât de grave încât o persoană pierde tot ceea ce are nevoie pentru a supraviețui.

Viziunea organizatiei Open Doors este că niciun creștin nu trebuie să se confrunte singur cu persecuția. Vă mulțumim pentru sprijinul vostru credincios în această misiune.... timp de 30 de ani, iar pentru unii dintre voi, chiar mai mult!

(Foto: mostră fotografică)