16-02-2023. Creștinii afgani, care au fugit în Asia Centrală sau cei care au rămas în țară, povestesc despre deteriorarea condițiilor lor de viață, de când talibanii au preluat puterea.

În urmă cu un an, Open Doors a lansat un apel la rugăciune pentru Afganistan în Elveția și în alte părți ale lumii. În numele fraților și surorilor noastre afgane, vă mulțumim că îi sprijiniți și îi susțineți, rugându-vă cu credință pentru ei!

Partenera noastră Hana* a trăit pe propria piele toate schimbările din țara sa: «Creștinii afgani sunt pe fugă și fac tot posibilul să nu fie descoperiți. Multe familii care au fost persecutate în trecut trebuie să privească cum persecuția continuă, dar acum nu mai există siguranță; nicăieri și pentru nimeni. În acest moment, Biserica nu mai are cum să se implice în societate», rezumă ea situația despre viața zilnică a creștinilor din Afganistan.

«Ne-am pierdut patria»

Hana a strâns mărturii de la creștinii care vorbesc despre greutățile pe care le întâmpină în situația actuală: «Am pierdut ținutul natal. Și nu mi-am imaginat niciodată că acest lucru se va întâmpla și se va sfârși așa», spune Sitara*, o femeie afgană refugiată în Asia Centrală. «Femeile trăiesc acum ca într-o închisoare, ca într-o cutie închisă. Nu pot să respire. Când o femeie iese afară, nu știe niciodată ce i se va întâmpla în următoarele zece minute. Se va întoarce acasă... sau nu?»

«Mulți lideri creștini se tem pentru viața lor. Dar biserica din Afganistan nu a fost niciodată o biserică de lași; chiar și cei care tremură de frică sunt dispuși să moară pentru Hristos», spune Hana.

Dumnezeu este întotdeauna prezent

Ea vede că Dumnezeu continuă să lucreze în mijlocul poporului său din Afganistan, răspunzând rugăciunilor lor, dându-le puterea de a îndura suferința și determinând Biserica vizibilă și liberă din Occident să se roage pentru ei. «De când am devenit creștină, mă pot ruga oricând și oriunde, iar Dumnezeu mă aude întotdeauna; Îi simt prezența în orice împrejurare ... În ciuda tuturor problemelor mele, văd harul și mila Lui în viața mea. Și nu mi-am pierdut încă speranța», subliniază Narjis*, o femeie afgană refugiată în Asia Centrală.

Pregătită să facă orice pentru a rămâne în țară

Hana amintește atașamentul creștinilor față de țara lor: «Frații și surorile noastre din Afganistan sunt gata să facă sacrificii și să îndure mai multă suferință dacă rămân acolo, deoarece se simt atașați de țara lor și cred că pe restul compatrioților lor îi așteaptă doar distrugerea, dacă pleacă. Mulți pastori [afgani] au ales să moară pentru credința lor. Prin urmare, cei care părăsesc țara o fac ca ultimă soluție, deoarece nu văd nicio speranță.»

«Nu uitați de noi!»

La finalul campaniei de rugăciune de un an pentru Afganistan, rezultatele se arată a fi mixte. Situația creștinilor nu s-a îmbunătățit, dar aceștia rămân înrădăcinați în Dumnezeu, singura lor speranță. În cel mai recent Index global al Persecuției, publicat în ianuarie, Afganistanul a coborât de pe primul loc pe locul nouă. Cu toate acestea, violența cu care se confruntă creștinii nu s-a diminuat.

Strigătul creștinilor, atunci când granițele țării aflate din nou în mâinile talibanilor s-au închis brusc, trebuie să răsune în continuare: «Nu ne uitați!»

Doar așa pot supraviețui.


(Foto: Refugiați afgani în Asia Centrală, imagine simbolică)

*Nume fictive