16-03-2023. În legătură cu 8 martie, Ziua Internațională a Drepturilor Femeii, iată un portret al lui Sahar*. În Iran și în alte părți ale lumii musulmane, femeile își riscă libertatea, siguranța sau dreptul de a avea grijă de copiii lor în căutarea adevărului, atunci când aleg să creadă în Isus.

Sahar este o femeie creștină cu origini musulmane din Iran. Obișnuia să se simtă inferioară și speriată: «În Iran, femeile și fetele sunt considerate mai puțin inteligente, mai puțin valoroase și incapabile să ia decizii», explică ea. Ea spune: «Trebuia chiar să cer permisiunea soțului meu, dacă voiam să ies din casă.»

Schimbată de Evanghelie

Sahar a încercat să îl găsească pe Dumnezeu și valoarea ei ca femeie în religia musulmană. Ea spune: «Am căutat timp de 24 de ani! Cu toate acestea, nimeni nu a putut răspunde la întrebările care îmi umpleau inima». Apoi, într-o zi, cumnata ei i-a dat un Nou Testament, pe care ea «l-a citit din scoarță în scoarță». Sahar explică: «Când am închis cartea, m-am gândit: ‹Acesta este cu adevărat cuvântul viu al lui Dumnezeu și numai acest Dumnezeu poate fi drept și sfânt.›»

Prezența lui Dumnezeu a umplut golul pe care Sahar îl avea în inima ei: «Am simțit o pace interioară și o mare iubire, chiar și pentru oamenii pe care nu-i plăcea. Am știut imediat că această dragoste era dragostea lui Dumnezeu.»

Când Iisus a intrat în viața lui Sahar, a avut un mare impact asupra imaginii pe care o avea despre sine: «Într-o zi, Dumnezeu mi-a spus: ‹Tu ești fiica Mea, te-am ales, îmi vei sluji printre femeile de diferite națiuni.› Îmi amintesc că l-am întrebat pe Dumnezeu cu voce tare: ‹Cum este posibil așa ceva? Eu sunt femeie!›»

Sahar a căutat în Biblie ce spune Dumnezeu despre femei: «M-a vindecat pas cu pas. Mi-a dat certitudinea că sunt o fiică a lui Dumnezeu și i-am promis lui Dumnezeu că voi sluji femeilor oriunde voi putea.»

Persecuție și eliberare

Deși Sahar găsise tot ceea ce căutase toată viața ei, a trebuit să se confrunte cu lumea musulmană care o înconjura și în care încă trăia. În primul rând, a trebuit să se confrunte cu soțul ei: «Exista un pericol real de divorț», spune Sahar. «Și, probabil, copiii mei ar fi fost luați de lângă mine. Nici măcar nu mi s-ar fi permis să îi văd, pentru că toate drepturile mele de convertită mi-ar fi fost retrase.»

Temerile lui Sahar s-au adeverit: soțul ei i-a descoperit credința și a alungat-o. Ea s-a rugat pentru soțul ei, care, în cele din urmă, a invitat-o să trăiască din nou cu el. Apoi, Sahar a fost arestată pentru activitățile sale religioase și a fost închisă: «Soțul meu era foarte îngrijorat pentru mine», spune ea. Apoi s-a întâmplat miracolul: «Când am fost eliberată, atitudinea lui față de credința mea s-a schimbat. M-a acceptat așa cum eram.»

La scurt timp după ce a fost eliberată, Sahar a decis să părăsească țara împreună cu familia sa. Astăzi locuiesc în Turcia, unde Sahar își respectă promisiunea de a lucra cu femeile convertite la Islam: «Fac tot ce pot, sunt alături de ele, mă rog cu ele și le consolez», explică ea. Și astăzi nu este singură: sunteți alături de ea. Datorită sprijinului dumneavoastră, ea primește formare și încurajări care o ajută să se dezvolte în rolul ei de a lucra cu femeile.

* Nume fictiv