11-05-2023. La doar 33 de ani, pastorul Jean a văzut și a trăit mai multe tragedii decât majoritatea pastorilor de vârsta lui. În 2019, în Republica Democrată Congo (RDC), el a fost chemat să păstorească o biserică în Beni, în provincia Kivu de Nord. Mărturia sa reprezintă lansarea campaniei Open Doors «Africa: uniți împotriva violenței».

Deși nu a ignorat problemele cu care se confruntă creștinii din nord-estul Republicii Democrate Congo, pastorul Jean (foto) era optimist și avea multe planuri pentru a sluji noua sa congregație. În data de 30 iunie 2021, elanul său a fost brusc și în mod tragic oprit. Luptătorii din cadrul Forțelor Democratice Aliate (ADF), un grup rebel islamic, au atacat locul în care pastorul Jean încerca să slujească creștinilor rămași în regiune. «Era în jurul orelor 17:00 sau 18:00 seara, când aceștia au venit în zonă. La început, au urmărit oamenii care se mișcau; nu au atacat în acel moment. În jurul orelor 21:00, am mâncat, ne-am rugat, apoi copiii au adormit. Apoi, la orele 23.00, am auzit prima împușcătură. Era chiar în spatele nostru și i-am spus soției mele că am fost atacați de inamic.»

«Dumnezeu să ne ajute!»

Casa pastorului Jean se afla în mijlocul complexului bisericii. Pe o parte, era clădirea bisericii, care era încă în construcție, chiar lângă ea se afla școala. Din interiorul casei sale, pastorul Jean putea auzi țipetele vecinilor săi, în timp ce atacatorii își croiau drum fără milă prin sat. «Ne-am rugat ca Dumnezeu să ne ajute», a spus el.

El își amintește că, din acel moment, s-au tras focuri de armă în mod continuu. În incinta bisericii se aflau aproximativ 500 de persoane, fără a-i număra pe cei care au fugit înăuntru.

Vizat în mod personal

Pastorul Jean crede că atacatorii l-au vizat personal. Aceștia au stat în fața ușii sale și au încercat să o spargă. El s-a rugat lui Dumnezeu în șoaptă: "Doamne, primește-ne sufletele acum". Dar, în același timp, i-a spus că încă mai crede că totul este posibil și i-a cerut să facă voia Lui.

În acel moment, o rachetă a aterizat pe acoperișul casei sale și acesta și-a pierdut cunoștința. Atacul asupra satului a continuat toată noaptea. Cincisprezece persoane au fost ucise, dintre care, cel puțin șase, aparțineau bisericii sale. Șapte case și mai multe magazine au fost distruse și jefuite, iar cel puțin 20 de persoane, majoritatea fete, au fost date dispărute.

Cei care au reușit să scape s-au întors dimineața devreme. «Doar prin harul lui Dumnezeu am rămas în viață», spune tânărul pastor.

Afectați emoțional

Pastorul Jean și familia sa au supraviețuit incidentului fără a suferi răni fizice. Cu toate acestea, atacul nu i-a lăsat nevătămați. Durerea emoțională și psihologică este profundă. El se întreabă de ce același har care l-a salvat pe el nu i-a salvat și pe cei șase membri ai bisericii sale care au fost uciși. «Chiar și la înmormântare, a trebuit să însărcinez un alt pastor să țină predica, pentru că nu aveam puterea necesară.»

Împreună cu familia sa, a fost mutat în cele din urmă într-o zonă mai liniștită, unde își continuă procesul de vindecare, în timp ce slujește biserica locală. Pastorul Jean este convins că prin rugăciunile pe care le trăiește personal, va experimenta o vindecare completă.