14-12-2023. Roshan*, fratele său Aarush* și mama sa Devi* au fost renegați de familia lor, pentru că au decis să îl urmeze pe Isus. Tatăl lui Roshan îi părăsise deja dinainte. De când familia a găsit un nou cămin, Roshan frecventează școala, «Bridge School», condusă de partenerii locali ai Open Doors, unde are șansa unui viitor mai bun. Mulți copii ca el au nevoie de această speranță.

Ochii i se luminează, când o ascultă pe mama sa Devi vorbind despre Crăciun: «De Crăciun, toată școala este decorată, copiii învață colinde de Crăciun și poartă cele mai frumoase haine.»

Astăzi, Roshan sărbătorește în sufletul său, dar băiatul de șapte ani a avut parte și de experiențe foarte dificile pentru vârsta sa fragedă. Cu puțin timp în urmă, însăși ideea de a merge la școală și de a face parte dintr-o comunitate creștină părea imposibilă pentru el.

Renegat de propria familie

Când Devi a devenit creștină, a fost renegată de familia hindusă a soțului ei: «Aduci rușine asupra familiei cu credința ta în Hristos! Nu ne mai suna, chiar dacă ți se întâmplă ceva ție și fiilor tăi. Noi nu te vom ajuta. Renunță la credința ta sau nu te mai întoarce niciodată!»

Găsirea altor credincioși

Devi și copiii ei au căutat o altă casă, dar fiecare sat a refuzat să-i primească, din cauza credinței lor. În cele din urmă, au ajuns într-un sat izolat din mijlocul unei păduri și și-au dat seama că mai mulți oameni din zonă erau credincioși ca și ei. Ce bucurie!

Au construit o mică colibă de bambus, iar Devi a început să lucreze ca menajeră și a câștigat ceva bani, pentru a cumpăra mâncare pentru copiii ei.

Roshan este norocos că poate merge la școală

Când partenerii locali ai Porti Deschise au aflat despre creștinii din acest sat, i-au vizitat și le-au adus mâncare. Și acesta a fost doar primul pas.

Partenerii Porti Deschise au văzut că copiii din aceste familii creștine nu-și doreau nimic mai mult decât să fie tratați ca și ceilalți copii. Își doreau un viitor mai bun. Așa că au înființat o școală, Bridge School, în această comunitate izolată. Acestea sunt școli care sunt deschise copiilor de diferite religii și au scopul de a «reduce decalajul» dintre creștinii persecutați și ceilalți membri ai comunității.

Când Roshan a auzit despre noua școală de lângă satul său, a fost curios. În trecut, viața sa de zi cu zi era dominată de strângerea de lemne și de aducerea apei în timp ce aștepta ca mama sa să vină acasă. Astăzi, el are posibilitatea de a învăța. 

«Isus mă iubește»

Devi spune: «Datorită școlii, copiii mei au posibilitatea de a învăța gratuit! Sunt fericită, pentru că profesorii de la școală nu numai că predau, dar pun accent și pe hrana spirituală.»

«Profesorul meu mi-a spus că Isus mă iubește, așa cum spune și mama mea», explică Roshan. Și care este lucrul său preferat la școală? «Îmi place să joc fotbal. Datorită școlii, am prieteni care pot juca cu mine. La școală învăț ceea ce mi se pare interesant. Lucrul meu preferat pe care îl învăț la școală este alfabetul.»

Crăciunul la Bridge School

Există o perioadă a anului care este foarte specială pentru Roshan: Crăciunul. «Partea mea preferată a Crăciunului la școală este atunci când pot să cânt, să dansez și să sărbătoresc nașterea lui Iisus cu toată lumea», explică el. Profesorul său adaugă: «Toți părinții au fost atât de interesați încât au urmărit piesele și cântecele copiilor.»

*Nume fictive