22-02-2024. A trecut un an de la cutremurul devastator din Turcia. Datorită donațiilor și rugăciunilor dumneavoastră, creștinii sirieni găsesc o nouă speranță în Isus. O familie siriană vede chiar cutremurul ca pe o «binecuvântare». Aflați despre ce este vorba aici.

În data de 6 februarie 2023, în primele ore ale dimineții, un cutremur puternic a zguduit sud-estul și nord-vestul Turciei. În timp ce peste 55.000 de oameni și-au pierdut viața în acea zi, alte milioane de oameni au fost strămutați. Printre aceștia se aflau Samih și Maria, un cuplu creștin din Alep.

Când au avut loc primele cutremure, ei au coborât în fugă scările casei lor în tempoul de mers al Mariei, care se recupera după cezariana de la nașterea lui Ralph, cel de-al doilea copil al lor. Șocată de ceea ce tocmai se întâmplase, familia și-a părăsit locuința.

Un an mai târziu, cuplul privește înapoi la acea noapte și la tot ce s-a întâmplat de atunci.

Schimbarea situației

«Într-un fel, cutremurul a fost o binecuvântare; da, a fost o binecuvântare pentru noi și pentru mulți alți sirieni ca noi.» Ne făceam griji: «Cum vom plăti facturile de la spital, cum vom cumpăra scutece, cum ne vom descurca? Apoi a venit cutremurul și asta a schimbat complet ecuația.»

Pentru că oamenii din întreaga lume le-au simțit durerea și au început să doneze și să se roage. Creștinii sirieni au știut că nu erau nici singuri, nici uitați!

Dumnezeu lucrează pe căi misterioase. Da, cutremurul a fost o catastrofă. Oamenii și-au pierdut viețile, pe cei dragi, casele și afacerile. Totuși, pentru mulți creștini care au supraviețuit, a fost o binecuvântare deghizată, așa cum spune Maria.

După câteva zile, Maria a început să vadă cum Dumnezeu poate transforma lucrurile rele în lucruri bune, dovadă vie a versetului ei preferat din Biblie, Romani 8:28: «Dar știm că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, al celor chemați după planul Său.»

Înainte de cutremur, multe familii creștine precum cea a Mariei se zbăteau sub pragul sărăciei și se țineau pe linia de plutire cu două sau trei locuri de muncă. Samih, pe de altă parte, era șomer, iar Maria era în concediu de maternitate neplătit. Biserica locală a reușit să îi ajute pe ei și pe multe alte familii care s-au aflat în dificultate după cutremur.

Sprijinul dumneavoastră în lucru!

Partenerii locali ai Porti Deschise din Siria au folosit donațiile lor pentru a ajuta la reconstruirea locuințelor persoanelor afectate de cutremur. Numai în orașul Alep, peste 7000 de persoane și-au părăsit casele în acea noapte și s-au refugiat în biserici și mănăstiri. Pe parcursul anului, partenerii noștri au ajutat aceste familii să se întoarcă în casele lor. 

În Alep, 1540 de case au fost reparate anul trecut și multe familii recunoscătoare s-au întors să locuiască în ele.

Siria continuă să se confrunte cu probleme enorme. Mulți creștini sirieni au fugit deja din țară și mulți alții doresc să plece. Viitorul bisericii siriene este în pericol, dar Open Doors și partenerii săi rămân angajați să întărească poporul lui Dumnezeu pentru a sluji ca sare și lumină în Siria. Vă rugăm să vă rugați ca Dumnezeu să îi ajute pe credincioșii sirieni să vadă lucrarea Sa, să simtă dragostea fraților și surorilor lor din întreaga lume.