13-06-2024. De mai bine de zece ani, Luca*, un indigen arhuaco de pe coasta atlantică a Columbiei, călătorește ca misionar în Sierra Nevada de Santa Marta, vestind clandestin Cuvântul lui Dumnezeu fraților și surorilor sale care sunt persecuție în comunitățile lor. Aceasta este povestea lui.

Totul a început în 2003, când Sara* a fost întemnițată împreună cu alți creștini pentru credința ei, fiind amenințată cu expulzarea din comunitatea indigenă din Sierra Nevada de Santa Marta. Chiar și după pedepse corporale severe, aceasta a refuzat să-și renege credința în Hristos.

Credința ei de nezdruncinat a lăsat un semn adânc în inima lui Luca*, unul dintre cei opt copii ai ei. El este acum co-pastor al bisericii din La Palestina, o mică comunitate de credincioși indigeni care, după zece ani de persecuție, au reușit să ajungă la un acord cu liderii tradiționali pentru a se întoarce pe teritoriul lor.

Este interzis să fii creștin

În Sierra, faptul de a fi creștin nu este tolerat de comunitățile tradiționale și nimeni din afara comunității din La Palestina nu are voie să împărtășească Evanghelia. Încă de la venirea primilor misionari în zonă, Evanghelia a fost considerată o amenințare la adresa culturii lor.

Dacă cineva este prins practicând credința creștină, poate fi arestat, pedepsit fizic, renegat de familie sau chiar alungat din comunitate. Din acest motiv Luca s-a dedicat, timp de mai bine de trei ani, sarcinii de a duce Evanghelia ca misionar la creștinii din alte comunități care nu se pot întâlni deloc sau doar de câteva ori pe an. 

«Cum putem să le transmitem mesajul? Trebuie să ne furișăm, întâlnindu-ne adesea noaptea sau, uneori, în munți, ceea ce ne obligă să parcurgem distanțe lungi, să dormim prost sau să mâncăm la ore neobișnuite.» Complexitatea proclamării Evangheliei a determinat Biserica să dezvolte o strategie pentru a ajunge la aceste comunități fără a trezi suspiciuni. 

Un proiect de proclamare a Evangheliei

Soluția? Să aducă provizii și să se dea drept comercianți pentru a-i vizita pe credincioșii din celelalte comunități.

Totul a început, când Luca a fost rugat într-o zi de biserică să sprijine niște frați din Sierra. «M-am gândit: ˊDacă urc așa, va fi o problemă pentru frați, așa că am nevoie de o scuzăˊ». Așa că a cerut o cantitate mică de bunuri, cât să poată fi transportată de un catâr. «Când Porti Deschise a venit, în 2022, și le-am spus despre această idee, ne-au sprijinit cumpărând alimente pe care să le ducem în comunități», adaugă el.

Astăzi, biserica a ajuns la mai multe familii din Sierra. Sămânța plantată în inimile acestor familii i-a determinat să împărtășească în secret despre Isus în propriile comunități. «Împărtășim Evanghelia pentru că este o însărcinare de la Domnul. Și pentru că este necesar ca oamenii din comunitatea noastră să ajungă să îl cunoască pe adevăratul nostru Creator», spune Luca.