07-10-2021. Nazek Shehadeh (67 de ani) din Irbin, Siria, și-a pierdut casa și locul de muncă. A fost nevoită să fugă într-un alt oraș, unde soțul ei s-a îmbolnăvit de depresie, însă Nazek nu și-a pierdut niciodată speranța.

Cei nouă kilometri care despart centrul orașului Damasc de Irbin sunt o priveliște dezolantă. Amploarea distrugerilor este de nedescris. Irbin, aflat pe linia de front a războiului, avea o populație de aproximativ 70’000 de locuitori, în 2011; astăzi, cartiere întregi zac în ruine.

Irbin a devenit un oraș aflat în prima linie a războiului sirian, atunci când suburbia a fost atacată, fiind bombardată în iulie, 2012. Guvernul sirian a încercat să recâștige controlul asupra zonei, iar populația a fost prinsă între un schimb de focuri. Irbin a rămas sub controlul rebelilor timp de mai mulți ani.

«Am avut zece minute, ca să scăpăm»

Încă din prima zi de război, Nazek s-a dovedit a fi o femeie puternică. Membrii bisericii sale s-au contactat reciproc și s-au adunat în subsolul bisericii Sfântul George. Aproximativ 100 dintre cei 970 de creștini din oraș s-au aflat acolo.

«Adăpostul era chiar sub clădirea noastră. Între bombardamente, am fugit acasă pentru a aduce lucruri esențiale, cum ar fi trusa de prim ajutor, apă și mâncare pentru toată lumea. Frica și panica i-au cuprins pe oameni», spune Nazek.

Apoi, spre seară, rebelii au anunțat că locuitorii din Irbin au zece minute, ca să plece. Oamenii plângeau și țipau de frică. Au părăsit adăpostul în grabă pentru a-și împacheta obiectele de valoare și pentru a fugi....

Prăbușirea a încurajat o nouă etapă

A fost dificil pentru toată lumea să piardă totul. «Trebuia să fiu puternică. Eram obișnuită să îi consolez pe ceilalți și deseori le spuneam: ‹Vom reuși, nu-ți fie teamă. Dumnezeu nu ne va abandona.›» Nazek și soțul ei au ajuns fără adăpost în Damasc și s-au mutat la mama lui Nazek.

«Soțul meu a fost în stare de șoc. Nu a putut face față schimbării și a căzut în depresie. M-am trezit noaptea și l-am auzit plângând. Am încercat să îl consolez, dar era disperat. De fapt, majoritatea bărbaților creștini din Irbin au trecut printr-o fază de depresie după bombardament», își amintește Nazek.

Irbin a fost eliberată de sub controlul rebelilor, în martie 2018. Nazek a visat să se întoarcă și să deschidă o afacere. De obicei, femeile siriene căsătorite nu lucrează, dar, din moment ce soțul lui Nazek nu era în măsură să întrețină familia, Nazek a căutat o altă soluție.

Cu ajutorul bisericii sale, a prezentat un proiect la un partener local de la Porți Deschise. Acesta a fost aprobat, iar Nazek a putut deschide un magazin pentru a închiria haine de damă pentru ocazii festive, în martie 2020. Nazek a muncit din greu pentru a-și atinge scopul.

Rochiile din magazinul lui Nazek sunt frumoase și pline de culoare. «Închiriez rochii festive femeilor care nu și le pot permite. Mai ales în contextul actualei crize economice, majoritatea femeilor nu își pot cumpăra o rochie scumpă pe care o vor purta o singură dată.»

«Să sperăm că putem readuce acest oraș la viață»

În 2019 și 2020, Porți Deschise a sprijinit 1734 de proiecte de subzistență în Siria, pentru a ajuta oameni ca Nazek. În Irbin, Porți Deschise a ajutat, de asemenea, la restaurarea sălii bisericii și a două săli de școală duminicală.