1 COREEA DE NORD

Persecuţia este condusă de către stat, care vede în creştini nişte elemente ostile ce trebuie eliminate.

Din cauza îndoctrinării constante, vecinii şi membrii familiei, inclusiv copiii, sunt foarte atenţi şi raportează autorităţilor orice li se pare suspicios. În cazul în care creştinii sunt descoperiţi, sunt deportaţi în lagăre de muncă ca şi criminali politici sau ucişi pe loc; familiile lor împărtăşesc soarta lor. Din pricină că întâlnirile pentru închinare sunt aproape imposibile, acestea se desfăşoară în secret. Bisericile prezentate vizitatorilor din Pyongyang servesc cu scop propagandistic.
Porţi Deschise sprijină biserica din Coreea de Nord cu ajutoare umanitare şi materiale creştine, şi oferă adăpost şi cursuri de formare creştinilor nord coreeni în China.

Motive de rugăciune:

 • Ca Dumnezeu să dea mângâiere şi putere celor ce-L urmează, în special celor ce suferă în închisori, lagăre de muncă şi locuri îndepărtate;
 • Ca Dumnezeu să îi vorbescă lui Kim Jong-un, oferindu-i o revelaţie a Domnului Isus, regele slujitor
 • Pentru lucrarea organizaţiei Porţi Deschise printre credincioşii nord coreeni. Mulţi spioni nord coreeni caută într-un mod activ credincioşii din interiorul ţării. Să ne rugăm pentru protecţie din partea Lui Dumnezeu

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Kim Jong Un 400.000 Agnosticism Dictatura partidului unic

 

2 SOMALIA

Societatea se aşteaptă ca toţi somalezii să fie musulmani; imamii şi liderii al-Shabaab-ului afirmă public că nu există loc pentru creştinism.

Loialitatea faţă de clan este cea mai importantă. Membrii familiei şi liderii clanului îi intimidează şi chiar omoară pe convertiţii la creştinism. Grupul militant radical al-Shabaab se bazează pe o structură unitară pentru a-şi promova ideologia, forţându-i pe şeici şi imami să înveţe jihadul sau să se confrunte cu expulzarea sau moartea. Creştinii din mediul musulman sunt priviţi ca ţinte foarte importante – cel puţin 23 de convertiţi au fost ucişi anul trecut.

Porţi Deschise a consolidat biserica din Somalia printr-un parteneriat din 1990. Lucrarea noastră se focalizează pe sprijinul din domeniul uceniciei, distribuirii de literatură şi dezvoltării comunităţii.

Motive de rugăciune:

 • Pentru urmaşii lui Isus care nu se pot întâlni liberi; să ne rugăm pentru protecţie întrucât ei se întâlnesc în grupuri secrete pentru a învăţa despre El.
 • Mulţumim pentru că mulţi musulmani Îl caută pe Dumnezeu; să ne rugăm ca mult mai mulţi să vină la Hristos.
 • Ca Dumnezeu să-Şi construiască Împărăţia Sa în mijlocul opresiunii islamice şi tribale, corupţiei şi crimei organizate.

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Prim-ministrul Hamza Abdi Barre câteva sute Islam Republică parlamentară federală

  

3 YEMEN

Vulnerabilitatea creştinilor s-a dublat în timpul conflictului actual care a provocat cea mai gravă criză umanitară.

Oficialităţile guvernamentale continuă să intimideze creştinii, iar organizaţiile islamice instigă la discriminare împotriva non-musulmanilor atunci când se oferă ajutoare. Creşterea numărului de creştini covertiţi suferă violenţă şi presiune din partea liderilor tribali şi a membrilor familiei. Ameninţările cu moartea de către grupările islamice radicale şi cu detenţie de către autorităţi îi forţază pe mulţi să-şi ascundă credinţa. Creştinii migranţi experimentează hărţuirea şi discriminarea din partea societăţii.

Porţi Deschise sprijină trupul lui Hristos în Peninsula Arabică prin rugăciune, distribuţie de materiale biblice şi seminarii pentru credincioşi şi pastori.

Motive de rugăciune:

 • Ca Dumnezeu să fie glorificat în adunările credincioşilor din secret şi să le ofere oportunitatea de a sluji yemeniţilor
 • Să-i cerem bunului Păstor ca ajutoarele să ajungă la creştini, care sunt despărţiţi de familie şi trib
 • Ca Dumnezeu să transforme inimile celor ce luptă pentru al-Qaeda şi Statul Islamic

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Dr. Rashad Muhammad al-Alimi câteva mii Islam În tranziție

 

4 ERITREEA

Cel mai represiv stat african îi vede pe creştini ca agenţi ai Vestului şi îi arestează, hărţuieşte şi omoară cu impunitate.

Creştinii care trăiesc în zonele musulmane sunt vulnerabili în faţa militanţilor islamici. Convertirea la creştinism este văzută ca trădare a comunităţii, familiei şi religiei islamice. Arestările şi dispariţiile forţate sunt obişnuite, mai mult de 300 de creştini fiind arestaţi anul trecut. Mulţi credincioşi sunt ţinuţi în condiţii mizerabile, unii în containere de transport îndurând temperaturi insuportabile. Mii de creştini au fost inchişi, unii chiar de peste un deceniu.

Printr-un parteneriat strategic cu biserica locală din Eritreea, Porţi Deschise îi întăreşte pe credincioşii persecutaţi din regiune, oferindu-le asistenţă practică.

Motive de rugăciune:

 • Pentru creştinii încarceraţi în condiţii oribile, ca puterea lui Dumnezeu să-i facă să-L oglindească pe Isus în faţa persecutorilor lor
 • Pentru o transformare a inimii preşedintelui – ca el să poată găsi adevărata viaţă în Hristos
 • Ca cei ce au fugit din Eritreea din cauza persecuţiei sau războiului să primească linişte şi ajutor.

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Isaias Afwerki 1,7 milioane (47,0%) Islam Republică prezidențială

  

5 LIBIA

Mica minoritate a creştinilor constă în credincioşi indigeni din mediile musulmane şi migranţi din Africa sub-sahariană care caută de lucru sau să intre în Europa.

Primul grup se confruntă cu o presiune violentă şi intensă de a renunţa la credinţă. Prezenţa anarhiei şi a războilului civil au permis grupărilor criminale organizate să se angajeze în trafic de de persoane şi grupărilor militare islamice să atace creştinii cu impunitate. Creştinii migranţi experimentează deasemenea intoleranţă şi discriminare din partea societăţii. Credincioşii care îşi împărtăşesc credinţa public, riscă arestarea şi violenţa.

În colaborare cu bisericile şi partenerii locali, Porţi Deschise sprijină biserica din Libia prin seminarii, distribuţie de literatură şi proiecte de dezvolatre socio-economică.

Motive de rugăciune:

 • Mulţumim pentru că prin transmisiunea prin satelit şi internet se răspândeşte evanghelia: să ne rugăm ca mulţi să primească dragostea lui Dumnezeu
 • Ca Dumnezeu să consolideze credinţa credincioşilor izolaţi, biserica Sa şi pe cei ce sunt împrăştiaţi prin Europa din cauza persecuţiei
 • Ca Dumnezeu să încurce şi să elimine planurile Statului Islamic, arătându-Şi harul şi severantitatea tuturor.

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Prim-ministrul interimar Abdul Hamid Mohammed Dbeibah 35.400 (0,5%) Islam Guvernul de tranziție

 

6 NIGERIA

Ostilitatea față de creștini, mai ales în statele nordice ale Shariei, este răspândită prin învățături și practici islamice radicale. 

Credincioșii se confruntă cu discriminarea și excluderea, precum și cu violența din partea grupurilor militante islamice, ducând la pierderea proprietății, a terenului, a mijloacelor de trai, la vătămări fizice sau chiar la deces; aceasta se răspândește spre sud. Corupția a afectat statul, făcându-l nepregătit pentru a proteja creștinii. Rivalitatea dintre grupurile etnice și raidurile de către păstorii Fulani au adus persecuția. Convertiții se confruntă cu respingerea din partea familiile lor musulmane și se află sub presiunea de a renunța.

Porți Deschise este în parteneriat cu bisericile locale pentru a-i întări pe credincioșii persecutați din Nigeria prin pregătire, dezvoltarea comunității, ajutor de urgență, consiliere și asistență juridică.

Motive de rugăciune:

 • Pentru protecția lui Dumnezeu față de credincioși, în special față de femeile creștine care se află în pericol de răpire și căsătorie forțată cu musulmanii
 • Pentru mângâiere și putere pentru miile de creștini strămutați – și înțelepciune pentru partenerii organizației Porți Deschise care îi slujesc
 • Cereți lui Dumnezeu să se îngrijească de nevoile satelor creștine neglijate, care nu au apă și îngrijire medicală

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Muhammadu Buhari 100,4 milioane (46,4%) Creștinism Republică prezidențială federală

 

7 PAKISTAN

Convertirea de la Islam provoacă o ruşine mare familiei şi comunităţii, şi reprezintă un pericol pentru noul credincios.

Musulmanii radicali monitorizează adunările convertiţilor. Bisericile au devenit obiectivele atacurilor cu bombă. Toţi creştinii suferă de discriminare instituţionalizată, slujbele care sunt considerate ca fiind de joasă calitate, murdare şi jignitoare sunt păstrate în mod oficial creştinilor, majoritatea fiind din clasele cele mai sărace. Grupările islamice radicale conduc mii de şcoli capabile să încurajeze violenţa faţă de minorităţile religioase. Legile blasfemiei au ca ţintă în mod particular creştinii.

În colaborare cu bisericile şi partenerii locali, Porţi Deschise sprijină biserica din Pakistan prin seminarii, cursuri de alfabetizare şi proiecte vocaţionale, ajutoare umanitare şi terapie traumatică.

Motive de rugăciune:

 • Să-I cerem lui Dumnezeu să protejeze femeile şi fetele care sunt expuse riscului de viol, răpire, căsătorie forţată şi convertire forţată la Islam
 • Ca legislaţia Pakistanului să protejeze creştinii de strategiile grupărilor islamice radicale
 • Ca prezenţa lui Dumnezeu în vieţile credincioşilor din mediile musulmane să fie una deosebită pentru ceilalţi

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Prim-ministrul Shehbaz Sharif 4,2 milioane (1,8%) Islam Republică parlamentară federală

 

8 IRAN

Guvernul este dedicat să extindă influența Shia Islam

Hardlinerii din cadrul conducerii sunt anti-creștini, creând probleme grave pentru toate grupurile de credincioși. Bisericile de casă pentru credincioșii proveniți din medii musulmane au fost percheziționate, iar liderii au primit sentințe îndelungate în închisoare.
În consecință, mulți convertiți au fugit în străinătate sau își practică credința în izolare. Creștinii care fac parte din bisericile istorice armeniene și asiriene aprobate de guvern și care se adresează musulmanilor au raportat discriminări, hărțuiri, abuz fizic și închisoare. Cel puțin 52 de creștini au fost arestați anul trecut.
Porți Deschise susține biserica din Orientul Mijlociu prin distribuirea de Biblii, prin instruire și prin inițiativele multimedia creștine pentru regiune.

Motive de rugăciune:

 • Ca puterea lui Dumnezeu să ofere tărie și curaj credincioșilor respinși de familiile lor musulmane
 • Cereți-i Domnului să îi convingă pe liderii din guvern să schimbe legile stricte, permițând libertatea religioasă
 • Ca Duhul Sfânt să ofere prizonierilor o dragoste sinceră față de gardieni și față de ceilalți prizonieri

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Liderul suprem Ayatollahul Ali Khamenei 1,245 milioane Islam Republică teocratică

  

9 AFGANISTAN

Preluarea puterii de către talibani în august 2021 i-a forțat pe majoritatea creștinilor fie să se ascundă și mai mult, fie să părăsească complet țara. Multe (dacă nu toate) grupurile de case s-au închis, credincioșii fiind forțați să lase în urmă tot ceea ce dețin. La mai mult de un an de la preluarea puterii de către talibani, orice promisiune făcută de aceștia cu privire la recunoașterea libertăților s-a dovedit a fi falsă. Urmarea lui Isus rămâne o condamnare la moarte, dacă este descoperit.

Forma rigidă de societate impusă de grupul militant nu lasă loc pentru abateri, ceea ce înseamnă că creștinii - aproape toți convertiți de la islam - trebuie să-și păstreze credința în secret. Părăsirea islamului este considerată rușinoasă și pedepsită cu moartea, conform legii islamice predominante. Prin urmare, creștinii convertiți se confruntă cu consecințe grave și violente dacă noua lor credință este descoperită, chiar și din partea membrilor familiei care trebuie să își salveze așa-numita "onoare" scăpând de ei.

Mii de refugiați afgani trăiesc în prezent în țările limitrofe Afganistanului, adesea în condiții precare în taberele pentru persoane strămutate, iar printre aceștia se numără și mulți creștini.

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Hibatullah Akhundzada mii Islam Emiratul Islamic al Afganistanului

 

10 SUDAN

Arabi, africani, musulmani, creştini: amestecul cultural este complicat, dar guvernul implementează cu stricteţe o politică care prevede o singură religie, cultură şi limbă.

Sub conducerea autoritară a preşedintelui, libertatea de exprimare este extrem de îngrădită şi persecuţia crestinilor este sistematică: arestări sub acuzaţia de spionaj; demolarea bisericilor; atacuri fără discriminare în zone ca Munţii Nouba. Credincioşii se tem să-şi împărtăşească credinţa faţă de copiii lor sau vecinii musulmani. Unii îşi ascund identitatea chiar şi după moarte, fiind înmormântaţi în cimitirele musulmane.

Printr-un parteneriat cu biserica sudaneză, Porţi Deschise oferă creşinilor seminarii, proiecte de dezvoltare a comunităţii, asistenţă practică şi îngrijire traumatică.

Motive de rugăciune:

 • Ca Dumnezeu să ofere posibilitatea discipolilor Săi să se întâlnească în siguranţă şi să-i încurajeze pentru a persevera
 • Să-I cerem ca să echipeze liderii de biserici pentru a putea sta fermi sub presiunea extremiştilor islamici
 • Pentru ca inimile liderilor sudanezi să fie transformate, astfel încât ţara să experimenteze dreptatea, pacea şi libertatea religioasă

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Generalul-locotenent Abdel Fattah al-Burhan 2 milioane Islam Republică prezidențială

 

11 INDIA

Cele mai multe persecuții provin dintr-o varietate de grupuri hinduse radicale care doresc să "curețe" țara lor.

Convertiții dintr-un fundal hindus poartă greutatea persecuției din India și sunt în permanență sub presiunea de a reveni la Hinduism. Grupurile hinduse radicale se bucură tot mai mult de impunitate atunci când hărțuiesc pe musulmani sau pe creștini. Cel puțin opt creștini au fost uciși anul trecut și aproape 24.000 au fost asaltați fizic. Drept urmare, nivelul de frică și incertitudine printre majoritatea creștinilor este în creștere.
Porți Deschise lucrează prin intermediul partenerilor bisericii pentru a sprijini creștinii din India prin distribuție biblică, instruire, proiecte de dezvoltare comunitară, ajutor de urgență și sprijin.

Motive de rugăciune:

 • Ca Duhul Adevărului să întărească credincioșii din medii hinduse astfel încât să reziste presiunii de a se întoarce la credința familiei lor
 • Ca Dumnezeu să dea înțelepciune și să asigure protecție credincioșilor care iubesc să își împărtășească credința, mai ales în statele cu legi anticonversionale
 • Ca Dumnezeu să se descopere părinților care își întemnițează fiicele din cauză că au ales să-L urmeze pe Hristos

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Prim-ministrul Narenda Modi 69,5 milioane Hinduism Republică parlamentară federală

 

12 SIRIA

Grupurile islamice militante reprezintă o amenințare clară pentru toți creștinii din Siria.

În zonele controlate de grupuri islamice radicale, cele mai multe biserici istorice sunt demolate sau folosite ca centre islamice. Cantitatea de opoziție pe care o primește o biserică poate depinde de reputația sa politică. Liderii bisericii, în mod special, sunt vizați pentru a fi răpiți. Autoritățile guvernamentale restricționează activitățile creștinilor și ale convertiților evanghelici pentru a preveni instabilitatea. Creștinii proveniți dintr-un context musulman se confruntă cu presiuni din partea familiilor lor pentru a se retrage, deoarece convertirea lor aduce rușine familiei.

Prin intermediul partenerilor bisericii locale, Porți Deschise sprijină biserica din Siria cu Biblii, instruire, ajutoare, consiliere și îi ajută pe creștinii strămutați să-și reconstruiască casele și să-și aisgure mijloacele de trai.

Motive de rugăciune:

 • Ca Dumnezeu să îi călăuzească pe cei implicați în negocierile de pace înspre un acord pozitiv și, de asemenea, să se ia decizii bune pentru viitorul țării
 • Pentru ca acei creștini strămutați să fie încurajați în urma ajutorului de urgență primit din partea fraților și a surorilor lor în Hristos
 • Pentru ca Dumnezeu să le întărească credința prin îngrijirea pastorală și învățătura biblică

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Bashar al-Assad 603,000 (3,1%) Islam Republică prezidențială autoritară

 

13 ARABIA SAUDITĂ

Guvernul menține un sistem islamic strict care tratează creștinii drept cetățeni de clasa a doua

Locurile de cult sunt refuzate religiilor non-islamice. Creștinii migranți (din India, Filipine și Africa), care se întâlnesc pentru închinare sau își împărtășesc credința cu musulmanii, se pot confrunta cu detenția și deportarea. Credincioșii saudiți proveniți din mediul musulman se confruntă cu o presiune și mai mare, inclusiv amenințări cu moartea, în special din partea familiei extinse și a liderilor islamici. Cu toate acestea, numărul lor crește și ei își împărtășesc public credința, în ciuda consecințelor grave.
Porți Deschise sprijină trupul lui Hristos din Peninsula Arabică prin organizarea rugăciunii, distribuirea resurselor Scripturii și echiparea credincioșilor și a pastorilor.

Motive de rugăciune:

 • Pentru schimbarea inițiativei guvernului de a reduce numărul de lucrători migranți, astfel încât locurile de muncă să poată fi acordate cetățenilor; acest lucru scade numărul de creștini
 • Pentru ca noii creștini să se maturizeze spiritual și să-și poată împărtăși în siguranță credința cu rudele și Saudiții musulmani
 • Pentru ca cei din guvern, de la casa regală și poliția religioasă să-L descopere pe Isus

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Regele Salman bin Abdulaziz al-Saud 2,165 milioane (6,0%) Islam Monarhie absolută

 

14 MYANMAR (BURMA)

Mișcările budiste puternice Ma Ba Tha și 969 continuă să “protejeze” budismul ca religie națională a țării.

Aceste mișcări au fost interzise, dar s-au găsit modalități de a continua. Chiar și în statele predominant creștine, bisericile istorice bine stabilite sunt atacate. Familiile puternice budiste, musulmane și tribale văd convertirea la creștinism ca o trădare a familiei și a comunității. Peste 100.000 de creștini care trăiesc în lagărele de deplasare nu li se permite accesul la hrană și la îngrijire medicală.
Cu ajutorul partenerilor și bisericilor locale, Porți Deschise întărește credincioșii persecutați din Myanmar prin distribuirea de literatură, prin instruire, sprijinul pentru a-și asigura mijloacele de trai și programele pentru tineret și familie.

Motive de rugăciune:

 • Pentru ca minoritățile creștine persecutate să slujească cu dăruire pe musulmanii persecutați din Rohingya, iar în acest fel multe inimi să se deschida față de adevărul lui Cristos
 • Pentru puterea de a rezista și curajul credincioșilor proveniți din contextul musulman și budist
 • Pentru creșterea libertății religioase: legile recent introduse fac convertirea foarte complicată, deși nu este interzisă

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
General Min Aung Hlaing 4,42 milioane (8,0%) Budism Republică parlamentară

 

15 MALDIVE

Se așteaptă ca toți cetățenii să fie musulmani, iar aceste comunități insulare, omogene, apropiate, acționează ca paznici naturali pentru orice abatere de la această normă.

Convertirea poate duce la raportarea către liderii sau autoritățile musulmane. Clericii islamici radicali exercită un control puternic, făcând imposibil ca cei convertiți să-și exprime credința în vreun fel. Creștinii migranți (din India și din Sri Lanka) sunt strict monitorizați. Se pare că majoritatea au încetat să se întâlnească, deoarece ar atrage prea multă atenție din partea autorităților.

Din cauza sensibilității proiectelor organizației Porți Deschise în Asia de Sud-Est și din alte motive de securitate, nu este posibilă specificarea activităților organizației în această regiune.

Motive de rugăciune:

 • Cereți-i lui Dumnezeu să dea oamenilor vise și viziuni care îi vor conduce înspre dragostea Lui
 • Pentru ca cei care instruiesc credincioșii secreți să știe cum să ofere părtășie și învățături biblice în siguranță
 • Pentru vindecarea lui Dumnezeu și nașterea din nou în viețile numărului mare de maldivieni care au fost afectați de abuzul de droguri

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Ibrahim Mohamed Solih câteva sute Islam Republică prezidențială

 

16 CHINA

Dacă bisericile devin prea mari sau prea politice, sunt văzute ca o amenințare și sunt persecutate.

Autoritățile comuniste cresc restricționările asupra creștinilor pentru a controla societatea și pentru a rămâne la putere. Bisericile sunt presate să se alăture celor trei Biserici de sine controlate de stat, iar noile reglementări asupra religiei limitează libertatea. Pentru creștinii dintr-un context musulman sau tibetan budist, convertirea înseamnă mult mai mult decât schimbarea religiei, înseamnă trădarea unei comunități. Aceștia sunt amenințați, atacați și raportați autorităților locale.
Porți Deschise susține credincioșii persecutați din China prin instruire și ucenicizare, învățându-i cum să facă față persecuției și oferindu-le literatură creștină contextualizată.

Motive de rugăciune:

 • Pentru tăria credincioșilor din mediile musulmane și budiste, care pot fi forțați să divorțeze, iar copiii le pot fi luați
 • Creștinii să rămână puternici, deoarece restricțiile religioase sunt aspre
 • Ca oficialii guvernamentali care încearcă să controleze biserica să fie convinți de importanța libertății religioase

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Secretarul general Xi Jinping 96.7 milioane Agnosticism Partidul comunist a condus statul

  

17 MALI

Revolta islamică rămâne o amenințare pentru creștinii din Mali.

Deși grupurile militare islamice au fost date afară din cea mai mare parte a teritoriului pe care l-au ocupat, influența lor este încă resimțită. Evanghelizarea deschisă poate avea ca sfârșit un nou atac. Credincioșii din contextul musulman se confruntă cu o mare presiune și chiar violență din partea familiilor lor dacă sunt descoperiți. De asemenea, misionarii creștini din Mali trăiesc sub amenințarea permanentă a răpirii, iar unii au fost deja răpiți de jihadiști.
Porți Deschise colaborează cu bisericile locale pentru a sluji creștinilor din Mali prin furnizarea de Biblii, instruire pentru pastori, proiecte de împuternicire economică și îngrijire pentru noii credincioși.

Motive de rugăciune:

 • Pentru pace în Mali, după o violență sporită și atacuri teroriste
 • Pentru îngrijirea și mângâierea creștinilor care au fost strămutați de la casele lor de către militanții islamici
 • Pentru puterea și protecția credincioșilor din mediile musulmane care se luptă să-și trăiască credința în comunitățile ostile

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte interimar Assimi Goita 490.000 Islam Republică semiprezidențială

 

18 IRAK

Persecuţia provine în principal din partea Statului Islamic auto proclamat (SI) – a cărui ideologie nu este moartă – şi din partea altor grupări militare.  

Zeci de mii de creştini rămân strămutaţi în urma atacurilor SI din 2014. Mai mult, liderii islamici, liderii clanurilor, membrii familiei şi ‘cetăţenii obişnuiţi’ pun presiune asupra creştinilor din mediile musulmane să renunţe la credinţă, uneori folosind tortura sau atacurile fizice. Convertiţii riscă să fie hărţuiţi sau discriminaţi la punctele de verificare, universităţi, locuri de muncă şi clădiri guvernamentale; ei pot chiar să îşi piardă slujbele, drepturile de moştenire sau posibilitatea de a se căsători.

Porţi Deschise lucrează prin partenerii şi bisericile locale la sprijinirea bisericii din Irak oferind Biblii, seminarii, ajutor material şi practic pentru credincioşii strămutaţi.

Motive de rugăciune:

 • Mulţumim pentru că unii credincioşi strămutaţi au posibilitatea să meargă acasă; ne rugăm ca Dumnezeu să dea înţelepciune şi credinţă celor ce nu pot
 • Pentru ca prezenţa lui Isus să fie evidentă în vieţile liderilor de biserici şi ca ei să fie buni păstori pentru noii credincioşi
 • Pentru ca partenerii Porţi Deschise să poată ajuta la reconstrucţia locuinţelor şi să creeze locuri de muncă pentru credincioşii strămutaţi.

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Prim-ministrul Mohammed Shia al-Sudani 164.000 (0,4%) Islam Republică parlamentară federală

  

19 ALGERIA

Legile blasfemiei îi împiedică pe creștini să-și împărtășească credința, pentru că astfel ar putea fi arestați.

Credincioșii care provin dintr-un context musulman se confruntă cu presiuni din partea familiilor și comunităților lor, ceea ce face dificilă trăirea credinței lor. Statul adaugă la această presiune restrângerea libertății religioase prin birocrație juridică și administrativă. Legile reglementează închinarea non-musulmană și interzice convertirea de la Islam. Presiunea și pericolul cu care se confruntă creștinii sunt deosebit de mari în zonele rurale și mai conservatoare ale țării.
Porți Deschise lucrează cu partenerii și bisericile locale pentru a sprijini biserica din Algeria prin instruire, distribuție literară, proiecte de dezvoltare socio-economică și sprijin.

Motive de rugăciune:

 • Ca guvernul să fie mai deschis față de creștini și să le recunoască drepturile lor cetățenești
 • Pentru protecția creștinilor persecutați de familiile lor, dar și pentru tăria de a-i iubi și de a-i ierta pe care care îi persecută
 • Lăudați-l pe Dumnezeu că biserica algeriană continuă să crească în ciuda persecuției!

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Abdelmadjid Tebboune 139.000 (0,3%) Islam Republică prezidențială

 

20 MAURITANIA

Predicatorii și grupurile islamice radicale alimentează/încurajează antagonismul și ura împotriva non-musulmanilor.

Pe lângă desfășurarea actelor de violență, ei provoacă demonstrații care solicită investigarea creștinilor pentru presupuse infracțiuni împotriva islamului. Clasele privilegiate se opun cu fermitate creștinismului, deoarece biserica se pronunță împotriva sistemului cast. Orice exprimare a credinței de către creștinii migranți poartă riscul urmăririi penale; în conformitate cu legile țării, evanghelizarea musulmanilor este criminalizată. Convertirea de la Islam în zonele rurale sunt cele mai vulnerabile la persecuțiile din partea comunităților locale.
Porți Deschise sprijină biserica din Africa de Nord oferindu-i literatură creștină, instruire, programe de dezvoltare socio-economică și sprijin.

Motive de rugăciune:

 • Pentru credincioșii analfabeți – majoritatea femei – atunci când Îl caută pe Dumnezeu având acces limitat la Cuvântul Său
 • Pentru noi inițiative de afaceri care intenționează să îi ajute pe credincioși din punct de vedere financiar și să îi ucenicizeze în același timp
 • Pentru reconciliere într-o țară divizată și pentru ca structurile sociale nedrepte să fie anulate

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Mohamed Cheikh el Ghazouani 11.000 (0,2%) Islam Republică prezidențială

 

21 UZBEKISTAN

Din cauza culturii islamice generale, creștinii care provin dintr-un context musulman experimentează presiuni și violență din partea familiei, a prietenilor și a comunității locale.

În plus, poliția, serviciile secrete și autoritățile urbane monitorizează activitățile religioase prin interceptarea caselor și a telefoanelor, prin infiltrarea grupurilor și prin monitorizarea serviciilor bisericești. Locurile de închinare neînregistrate sunt percheziționate, materialele religioase confiscate, credincioșii interogați, liderii arestați, iar bisericile amendate. Bisericile ortodoxe rusești se confruntă cu mai puține probleme din partea guvernului, deoarece, de obicei, acestea nu încearcă să intre în contact cu populația uzbecă.
Porți Deschise consolidează biserica din Asia Centrală cu ajutorul literaturii creștine și a unor proiecte de formare, de ajutorare și de dezvoltare socio-economică.

Motive de rugăciune:

 • Ca Dumnezeu să ofere curaj și protecție noilor creștini și bisericilor aflate sub supraveghere
 • Ca inimile celor din guvern să fie sensibilizate astfel încât să ofere libertate creștinilor și minorităților religioase
 • Pentru ca Duhul Sfânt să întărească credința femeilor creștine care sunt nevoite să se căsătorească împotriva voinței lor.

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Shavkat Mirziyoyey 351.000 (1,0%) Islam Republică prezidențială autoritară

 

22 COLUMBIA

Într-o țară plină de corupție, liderii grupurilor criminale sunt principalii agenți ai persecuției.

Creștinii care se opun cartelelor de droguri primesc amenințări cu moartea. Mulți creștini sunt forțați să plătească o „taxă de protecție” împotriva atacurilor. Violența este deosebit de intensă atunci când foștii membri ai bandei se convertesc la creștinism. Persecuția vine de asemenea din partea conducătorilor comunităților indigene, care consideră că toți creștinii doresc să-și impună viziunea lor asupra lumii. Ideologia seculară a țării presupune ridiculizarea creștinilor când aceștia participă la dezbaterile politice.
Porți Deschise susține biserica din Columbia cu Biblii și materiale de instruire, ajutoare, programe educaționale și case sigure pentru copiii expuși riscului din cauza grupurilor de gherilă.

Motive de rugăciune:

 • Pentru sfârșitul corupției și a influenței organizațiilor criminale
 • Pentru ca toți creștinii să rămână puternici și să fie o mărturie pentru cei care îi amenință
 • Ca Dumnezeu să îi mângâie pe credincioșii ai căror membri ai familiei au fost uciși din cauza credinței și să le dea harul de a-i ierta

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Gustavo Francisco Petro Urrego 49 milioane (95,1%) Creștinism Republică prezidențială

 

23 BURKINA FASO

Burkina Faso a cunoscut cea mai mare escaladare a persecuției creștine față de orice altă  țară. Peste 50 de creștini au fost uciși în Burkina Faso, în 2019, într-un val de atacuri extremiste. Creștinii sunt deosebit de vulnerabili în partea de Nord a țării și în capitala Ouagadougou, iar cei care s-au convertit de la Islam sunt cei mai expuși pericolului în această privință. Creșterea rapidă a violenței a dat naștere unui climat marcat de teamă. Mulți creștini sunt speriați de frecventarea slujbelor bisericești sau se tem să-și trimită copiii la școală.

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Ibrahim Traore 5,17 milioane (23,4%) Islam Republică prezidențială

 

24 REPUBLICA AFRICA CENTRALĂ

Creștinii au fost strămutați, torturați și uciși, în timp ce luptele dintre diferite facțiuni militare continuă.

Violența care a început în 2013 a fost în mare parte între Seleka, un grup extremist islamic, și anti-Balaka, un grup format din animiști și creștini nominali. Conducătorii creștini au condamnat acțiunile anti-Balaka, ceea ce înseamnă că bisericile și creștinii au fost atacați din ambele părți. Deși Seleka a fost în mare parte condusă de la CAR, grupurile violente de splinter rămân. Creștinii din mediile musulmane se confruntă, de asemenea, cu presiunea din partea familiilor și a comunităților.
Porți Deschise sprijină biserica din CAR prin programele de împuternicire economică, programele de instruire, consiliere psihologică și prin programele de reabilitare socială.

Motive de rugăciune:

 • Cereți-i lui Dumnezeu să schimbe inimile extremiștilor violenți care vizează creștinii și să îi întoarcă cu fața înspre El
 • Ca toți credincioșii persecutați să cunoască credincioșia, pacea și grija lui Dumnezeu
 • Pentru ca pastorii să-și slujească membrii bisericii cu înțelepciune. Cereți-i Domnului să îi mângâie, pentru ca și ei la rândul lor să poată mângâia pe alții

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
 Faustin-Archange Touadéra 3,7 milioane (73,9%) Creștinism Republică prezidențială

 

25 VIETNAM

Autoritățile guvernamentale locale și naționale persecută minoritatea creștină prin legile lor.

Credincioșii din grupurile minoritare etnice se confruntă cu cea mai mare persecuție. Văzuți ca trădători ai culturii și identității lor, ei se confruntă cu hărțuire, atacuri violente și excluziune socială. Sătenii s-au luptat cu autoritățile comuniste locale, bătându-i pe credincioși, dându-i afară din satele lor și pietruind locașurilor de închinare. Rudele non-creștine își taie legăturile de familie și neagă moștenirea. Bloggerii creștini și activiștii politici au fost arestați și condamnați.

Porți Deschise susține biserica din Vietnam prin furnizarea de Biblii și de programe de formare, de alfabetizare și de dezvoltare socio-economică, sprijin și ajutor de urgență.

Motive de rugăciune:

 • Ca Dumnezeu să întărească credința noilor credincioși din minoritățile etnice, cum ar fi Hmong-ul
 • Ca lumina lui Hristos să strălucească prin cei care sunt presați să se întoarcă la credința familiei lor
 • Ca Duhul Sfânt să îi îndemne pe conducătorii guvernului să renunțe la restricțiile asupra minorității creștine

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Nguyen Xuan Phuc 9,4 milioane (9,5%) Budism Stat comunist

  

26 TURKMENISTAN

Poliția, serviciile secrete și autoritățile locale pun în aplicare noi legi, punând un control mai strict asupra vieții bisericești.

Bisericile neînregistrate suferă în mod repetat din cauza atacurilor poliției, a amenințărilor, a bătăilor, a arestărilor și a amenzilor. Chiar și serviciile apostolice ruse ortodoxe și armeniene pot fi monitorizate. Imprimarea sau importul de materiale creștine sunt, de asemenea, restricționate. Cultura generală islamică face ca viața convertiților la creștinism să fie deosebit de dificilă. Credincioșii veniți din contextul musulman poartă povara persecuției, atât din partea statului, cât și din partea familiei, a prietenilor și a comunității.
Porți Deschise sprijină biserica persecutată din Asia Centrală cu literatură creștină, instruire, îngrijire medicală, ajutor și proiecte de dezvoltare socio-economică.

Motive de rugăciune:

 • Ca Domnul vieții să îndepărteze restricțiile grele asupra creștinilor și să le redea libertatea
 • Pentru protecția și puterea lui Dumnezeu față de credincioșii din mediul musulman care sunt sub o presiune acerbă să se întoarcă la islamism
 • Ca Dumnezeu să sensibilizeze inimile forțelor de securitate care monitorizează creștinii și să îi transforme în lucrătorii Săi

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Serdar Berdimuhamedow 66.700 (1,1%) Islam Republică prezidențială autoritară

 

27 CUBA

Regimul comunist sporește presiunea asupra tuturor criticilor.

Regimul comunist a luat măsuri mai aspre împotriva tuturor celor pe care îi considera independenți, cum ar fi liderii creștini și activiștii pentru drepturile omului, care s-au opus cu principiilor comuniste. Acest lucru a fost deosebit de evident după protestele din iulie 2021, care s-a manifestat printr-o reacție a regimului mult mai dură (amenzi arbitrare, supraveghere intensă, refuzul licențelor și al vizelor religioase).

Situația creștinilor:

 • Pe de o parte, pentru a controla influența bisericii, dar și pentru a o împiedica să acționeze, Statul refuză în mod regulat să înregistreze noi congregații. Criza din domeniul sănătății este folosită ca pretext pentru a împiedica activitățile bisericilor, pentru arestări arbitrare, pentru a confisca proprietăți private și pentru a impune amenzi.
 • Creștinii sunt supuși la presiuni mari și sunt adesea tratați din punct de vedere social cu ostilitate, în caz în care își susțin convingerile religioase, fie că este vorba de căsătorie sau de sfințirea vieții.


Principalele mecanisme de persecuție:

Represiune comunistă, paranoia dictatorială

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
 Președinte Miguel Díaz-Canel 6,94 milioane (61,3%) Creștinism Stat comunist

  

28 NIGER

Atacurile islamiste continuă să destabilizeze țara.

În ultimii ani, în Sahel au avut loc mai multe atacuri violente din partea islamiștilor. În acest proces, Guvernul Nigerului a pierdut o mare parte din teritoriu în favoarea jihadiștilor. Majoritatea populației consideră că fiecare locuitor al Nigerului ar trebui să fie musulman. Creștinii sunt deosebit de îngrijorați de instabilitatea din regiune, iar măsurile luate cu privire la pandemia Corona au permis extremiștilor islamici să își extindă influența.

Situația creștinilor:

 • Comunitățile creștine care au existat de la începuturi și au evoluat din punct de vedere istoric sunt, în general, autorizate să își practice credința în mod privat. În zonele controlate de islamiști, aceștia se adună cu prudență maximă, din cauza amenințării grupurilor armate precum Boko Haram.
 • La granița cu Nigeria, bisericile au fost incendiate, iar pastorii au fost forțați să fugă. Autoritățile locale au împiedicat uneori creștinii să se adune, iar procesul de înregistrare oficială ca biserică creștină este anevoios.


Principalele mecanisme de persecuție:

Represiune islamică, corupție și crimă organizată, rivalități etnice

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
 Președinte Mohamed Bazoum 65.300 (0,3%) Islam Republică semi-prezidențială

 

29 MAROC

Marocul este o monarhie parlamentară unde regele are puteri lărgite atât pe plan politic, cât şi religios. Bilanţul ţării în materie de drepturi ale omului care fusese unul contradictoriu, s-a îmbunătăţit chiar de la începutul domniei lui Hassan II. Unele reforme constituţionale au fost adoptate în anul 2011 ca răspuns la revolta populară din Primăvara arabă.

Situaţia creştinilor:

Marocul numără mai multe denominaţiuni creştine. Cea mai numeroasă este Biserica Romano-catolică. Multe biserici sunt alcătuite din emigranţi, situaţie întâlnită mai ales în marile oraşe ale ţării. Există şi o comunitate de creştini marocani proveniţi din lumea musulmană,

 • Se află în vigoare o lege care interzice «clătinarea credinţei musulmane». Orice creştin care îşi exprimă în mod public convingerile sale religioase este susceptibil de a fi urmărit în justiţie. Creştinii emigranţi sunt supravegheraţi îndeaproape şi riscă expulzarea dacă au încălcat această lege. Musulmanii care se convertesc la creştinism pierd dreptul la moștenire, nu mai pot asigura creşterea şi întreţinerea copilului lor şi nu le este îngăduit să pună prenume creştine noilor-născuţi; de asemenea, nu au voie să-şi înmormânteze defuncţii după ritualurile creştine.
 • Creştinismul este prezent în Maroc încă de pe vremea Imperiului Roman. În sec. VII, odată cu pătrunderea islamului, mulţi creştini au fost obligaţi să devină musulmani. În sec. al XIX-lea, când Marocul a devenit colonie franceză, Biserica Romano-catolică s-a instalat în această ţară. Cât despre protestantism, acesta este prezent în Maroc începând din anul 1912.


Rata persecuţiei pe anumite domenii:

Un acces mai eficient la informaţii a permis o evaluare mai exactă a dificultăţilor cu care se confruntă creştinii marocani. Este vorba îndeosebi de mari restricţii pentru biserici, mai ales dacă acestea sunt foarte active în mărturisirea credinţei lor, precum şi despre o puternică presiune din partea familiei asupra membrilor care se convertesc la creştinism.

Evoluţia persecuţiei în ultimii 5 ani:

Plasarea Marocului la un alt nivel în clasament anul acesta se datorează unei mai fine analize a situaţiei. Totuși, o privire aruncată asupra tendinței manifestate în ultimii patru ani precedenți ar fi permis deja să se observe o anumită creștere, ușoară dar constantă, la fiecare din parametrii de menghină ai persecuției.

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Rege Mohammed VI 31.300 (0,1%) Islam Monarhie constituțională parlamentară

 

30 BANGLADESH

Grupurile islamice radicale, liderii religioși și familiile locale au exercitat o presiune puternică asupra creștinilor.

Ei se confruntă cu restricții sporite din moment ce au fost introduse mai multe legi islamice, în special în zonele rurale. Convertirea de la un context musulman, hindus sau tribal suferă cea mai gravă persecuție. Creștinii se adună adesea în biserici mici sau în grupuri secrete din cauza fricii de atac. Membrii bisericilor istorice, cum ar fi biserica romano-catolică, se confruntă cu ostilitate sporită, atacuri și amenințări cu moartea. Bangladesh a cunoscut, de asemenea, o creștere a violenței de către așa-numitul stat islamic.
Porți Deschise lucrează cu bisericile locale pentru a susține credincioșii persecutați din Bangladesh prin furnizarea de Biblii și cărți creștine, instruire, alfabetizare, dezvoltare comunitară și ajutor de urgență.

Motive de rugăciune:

 • Pentru ca Dumnezeu să dea putere credincioșilor secreți să rămână fermi în credința lor, mai ales celor abuzați din punct de vedere mental și fizic
 • Pentru creștinii care au fost strămutați, ca Dumnezeu să îngrijească de nevoile lor fizice, emoționale și spirituale
 • Pentru lucrătorii organizației Porți Deschise care oferă asistență și ajutor credincioșilor persecutați

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Prim-ministrul Sheikh Hasina Wazed 938.000 (0,6%) Islam Republică parlamentară

  

31 LAOS

Autoritățile comuniste monitorizează îndeaproape toate activitățile religioase, inclusiv cele ale bisericilor înregistrate.

Bisericile sunt considerate “adunări ilegale” și de aceea trebuie să funcționeze în secret. Autoritățile folosesc informații de la bisericile înregistrate și de la liderii locali (mai ales de la călugării budiști) pentru a exercita presiune asupra credincioșilor. De asemenea, și sătenii îi monitorizează, dându-i afară. Convertiții poartă greutatea persecuției, fiind considerați că s-au înstrăinat de comunitatea budistă. Aceștia se află adesea sub presiune din cauza familiilor lor extinse.
Prin intermediul partenerilor și bisericilor locale, Porți Deschise întărește credincioșii persecutați din Laos, oferindu-le materiale creștine, instruire, sprijin și ajutor practic.

Motive de rugăciune:

 • Cereți-i Duhului Sfânt să îi protejeze pe credincioși și să le permită să-și împărtășească credința cu înțelepciune
 • Pentru ca justiția să fie încurajată în școli, astfel încât copiii creștini să nu primească note mici din partea profesorilor budiști doar din cauza credinței lor
 • Pentru o transformare în atitudinea regimului față de libertatea de cult

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Thongloun Sisoulith 207.000 (0,1%) Budism Stat Comunist

 

32 MOZAMBIC

Țara a intrat prima dată în Indicele de Persecuție în 2021.

Atacurile extremiștilor islamiști și prezența cartelurilor de droguri în unele zone au contribuit la creșterea persecuției. Creștinii se confruntă cu persecuții violente în nordul Mozambicului, unde extremiștii islamiști au jefuit și distrus multe lăcașuri de cult creștine, școli și afaceri deținute de credincioși. În zonele predominant musulmane, cei convertiți la creștinism se confruntă cu dificultăți și presiuni extreme pentru a renunța la credința lor.

Prin intermediul partenerilor locali, Organizaţia Porţi Deschise sprijină Biserica Persecutată din Mozambic prin furnizarea de ajutor de urgență, seminarii pentru pregătire în caz de persecuție și proiecte de independenţă economică.

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Filipe Jacinto Nyusi 18,6 milioane (56,2%) Creștinism Republică prezidențială

  

33 INDONEZIA

Grupurile de presiune islamice și partidele politice musulmane conservatoare impulsionează o națiune islamică, care reprezintă un pericol semnificativ pentru creștini și alte minorități religioase.

La nivel local, liderii islamici radicali pot mobiliza sute de mii de demonstranți pe străzi în cadrul protestelor de masă împotriva creștinilor. Bisericile despre care se știe că pot converti musulmanii se confruntă cu opoziția grupurilor islamice extremiste. Mulți convertiți din Islam se confruntă cu izolare și abuz verbal din cauza credinței lor.
Porți Deschise lucrează alături de bisericile locale pentru a susține credincioșii persecutați din Indonezia prin furnizarea de Biblii și cărți creștine, instruire, proiecte de dezvoltare socio-economică, sprijin și ajutor.

Motive de rugăciune:

 • Pentru încurajare și un viitor luminos pentru copiii creștini din școlile publice care sunt discriminați în notele lor
 • Pentru puterea și curajul credincioșilor din contextul musulman care sunt presați să renunțe la credința lor
 • Pentru adunările care nu pot obține permisiunea de a-și construi o biserică

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Joko Widodo 34,2 milioane (12,2%) Islam Republică prezidențială

 

34 QATAR

Sistemul juridic din Qatar se bazează pe Sharia (legea islamică), iar părăsirea islamului este ilegală.

Yusuf al-Qaradawi, un binecunoscut predicator musulman din Qatar, a fost foarte clar când a spus că părăsirea Islamului ar trebui pedepsită cu moartea. Cu toate acestea, în Qatar există mulți lucrători migranți care ajută țara să se pregătească pentru Cupa Mondială FIFA 2022 și mulți dintre ei vin la credința în Isus. Creștinii migranți sunt relativ liberi să-și practice credința, deși guvernul le monitorizează activitățile.
Porți Deschise sprijină trupul lui Hristos din Peninsula Arabică prin organizarea rugăciunii, prin distribuirea resurselor Scripturii și prin formarea credincioșilor și a pastorilor.

Motive de rugăciune:

 • Unii lucrători migranți creștini sunt abuzați de angajatorii lor din cauza credinței lor – rugați-vă ca Dumnezeu să îi protejeze și să îi ajute să arate dragostea lui Hristos angajatorilor lor
 • Pentru înțelepciunea și discernământul credincioșilor din medii musulmane în împărtășirea credinței lor cu membrii familiei musulmane
 • Pentru credința profundă a noilor credincioși

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Emirul Tamim bin Hamad al-Thani 409.000 (13,7%) Islam Monarhie absolută

 

35 EGIPT

O creștere a atacurilor violente a cauzat moartea a 128 de creștini anul trecut și a lăsat pe mulți răniți.

Așa-numitul stat islamic vizează creștinii, iar respectul redus al drepturilor fundamentale acordate de statul egiptean duc la concluzia că nu există prea multă protecție. Credincioșii care provin dintr-un context musulman se confruntă cu o presiune enormă pentru a renunța; recunoașterea oficială a convertirii este aproape imposibilă. Construirea locurilor de cult este dificilă din cauza restricțiilor administrative, a ostilității și a violenței comunale. Credincioșii, în special femeile, se confruntă cu discriminarea și abuzul la locul de muncă; învățăturile fanatice de la imami generează ura și traumatizează copiii.
Prin intermediul bisericilor și a partenerilor locali, Porți Deschise sprijină biserica din Egipt prin programe de alfabetizare, educație, sprijin, îngrijire medicală și prin lucrarea cu tinerii, familiile și femeile.

Motive de rugăciune:

 • Ca Dumnezeul întregii păci să mângâie și să se îngrijească de creștinii care sunt izgoniți din casele lor din cauza că au părăsit islamul
 • Pentru ca acei creștinii care au fost desconsiderați în afacerile sociale, politice și juridice să încredințeze situația lor lui Dumnezeu
 • Pentru ca și liderii grupurilor islamiste să vină la Hristos, “Calea, Adevărul și Viața”.

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Abdel Fattah al-Sisi 9,7 milioane (9,1%) Islam Republică prezidențială

  

36 TUNISIA

Toți tunisienii sunt înregistrați ca musulmani, iar cei care decid să devină creștini se confruntă cu persecuție din partea grupurilor islamice militare, a guvernului și chiar a familiilor și prietenilor lor.

Creștinii au fost arestați, bătuți și evacuați de familiile lor. O femeie creștină de 23 de ani dintr-un context musulman nu a putut să se căsătorească cu logodnicul ei creștin, deoarece ea este încă considerată musulman și este ilegal ca musulmanii să se căsătorească cu non-musulmani. Începând cu 1956, nu a fost înregistrată nicio biserică nouă.
Porți Deschise lucrează prin intermediul partenerilor locali și a bisericilor pentru a sprijini biserica din Tunisia cu instruire, literatură, proiecte de dezvoltare socio-economică și sprijin.

Motive de rugăciune:

 • Pentru mângâiere și putere pentru tinerii creștini care sunt respinși din cauza credința și se confruntă cu presiuni din partea membrilor de familie necredincioși
 • Pentru cei care pregătesc o nouă generație de lideri pentru păstorirea bisericii în creștere: biserica aici este foarte tânără.
 • Ca Domnul să împiedice planurile extremiștilor musulmani și să îi întoarcă la Sine. 

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Kaïs Saïed 22.500 (0,2%) Islam Republică parlamentară

  

37 REPUBLICA DEMOCRATA CONGO (RDC)

Creștinii din RDC se confruntă cu cele mai extreme violențe din lume.

Activiștii islamiști răpesc, torturează și ucid creștini. Credincioșii se confruntă și cu recrutarea forțată în miliții, cu muncă forțată și cu distrugerea caselor lor. Femeile creștine sunt vulnerabile la viol și sclavie sexuală. Doar nivelul, aparent scăzut, de persecuție în alte domenii ale vieții împiedică RDC să apară mai sus în Indicele de Persecuție. Anul trecut, RDC era la numărul 57 - persecuția escaladează dramatic.

Organizaţia Porţi Deschise lucrează cu parteneri locali pentru a sprijini creștinii din RDC prin ajutor de urgență pentru cei afectați de persecuție, instruire pentru ucenicie, proiecte de reintegrare și sprijin post-traumă.

  

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Félix Tshiseked 90,6 milioane (95,1%) Creștinism Republică semi-prezidențială

  

38 MEXIC

Rețelele criminale s-au răspândit în Mexic, iar creștinii se confruntă cu riscul constant de a fi atacaţi pentru că se opun corupției și consumului de droguri.

Tinerii sunt expuși îndoctrinării și recrutării forțate; cei care refuză să se alăture unei bande sau să ia parte la activități infracționale sunt amenințați, răpiți sau chiar uciși. Deasemenea, creștinii convertiți din comunitățile indigene din sudul țării sunt expuși riscului de a fi persecutați de familiile și triburile lor pentru că au ales să-L urmeze pe Isus Hristos în locul oricărei alte credințe tradiționale.

Organizaţia Porţi Deschise sprijină credincioșii persecutați din Mexic prin instruire biblică, sprijin juridic, sprijin post-traumă și asistență socio-economică.

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Andrés Manuel López Obrador 125,7 milioane (95,6%) Creștinism Republică prezidențială federală

 

39 ETIOPIA

Etiopia este o țară creștin-majoritară, dar creștinii se confruntă cu persecuție din partea guvernului și a musulmanilor extremiști.

Opresiunea islamică reprezintă o adevărată amenințare pentru creștini. În zonele musulmane, convertiților de la Islam li se refuză drepturile familiale și accesul la resursele comunale. Guvernul, suspicios în privința religiei în general, interzice serviciile de radiodifuziune religioasă și activitățile religioase în școli. Biserica Ortodoxă Etiopiană se consideră singura biserică adevărată - cei care au părăsit-o pentru a se alătura bisericilor protestante au fost atacați fizic.
Porți Deschise lucrează prin intermediul partenerilor și a bisericilor locale pentru a instrui creștinii din Etiopia, pentru a le oferi ajutor și sprijin în ce privește traiul de zi cu zi.

Motive de rugăciune:

 • Pentru libertatea bisericii și pentru ca Dumnezeu să schimbe inimile oficialilor guvernului etiopian
 • Pentru unitate și reformă în cadrul bisericii
 • Pentru aprovizionarea creștinilor din Etiopia, în special a celor cărora li se refuză accesul la resursele comunale sau care au fost respinși de familiile lor din cauza părăsirii islamului

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Prim-ministrul Abiy Ahmed Ali 72,4 milioane (59.9%) Creștinism Republică parlamentară federală

  

40 BHUTAN

Nicio biserică nu este recunoscută oficial în Bhutan, deci toate bisericile creștine sunt biserici secrete.

Budismul este protejat ca parte a patrimoniului național al Bhutanului, iar creștinismul este privit ca un “element străin”. Creștinii se întâlnesc împreună dimineața devreme sau noaptea târziu, cu luminile stinse, pentru a nu fi descoperiți. Autoritățile locale deseori refuză creștinilor un “certificat de non-obiecție” sau le fac dificil de obținut; acestea sunt necesare pentru a solicita un împrumut sau un loc de muncă, pentru a înregistra o proprietate sau a reînnoi un act de identitate.
Prin intermediul partenerilor și a bisericilor locale, Porți Deschise întărește credincioșii persecutați din Bhutan prin distribuirea literaturii, prin ucenicizare, programe de alfabetizare și sprijin.

Motive de rugăciune:

 • Pentru puterea credincioșilor care încalcă legea anticonvertire părăsind credința budistă
 • Ca eforturile de a persecuta creștinii să îi unească
 • Ca Dumnezeu să sensibilizeze inimile celor care îi cunosc pe creștini și să îi facă receptivi la Evanghelie.

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Regele Jigme Khesar Namgyel Wangchuck 18.800 (2,4%) Budism Monarhie constituţională

 

41 TURCIA

Părăsirea islamului este văzută ca o trădare a identității turcești.

Unii credincioși din mediile musulmane își păstrează credința secretă și le este teamă să se întâlnească cu alți creștini din cauza presiunii din partea familiilor și comunităților lor. Religia este înregistrată pe cărțile de identitate și poate fi dificil de schimbat. Dacă credincioșii își trec religia „creștină” pe cărțile de identitate, este ușor pentru angajatori să îi discrimineze. Cu toate acestea, dacă acest lucru nu se întâmplă, copiii lor vor fi automat înregistrați ca musulmani și se așteaptă ca ei să participe la clasele islamice.
Porți Deschise oferă sprijin în rugăciune pentru credincioșii persecutați din Turcia.

Motive de rugăciune:

 • Pentru ca toți credincioșii din mediile musulmane să-și slujească familiile cu înțelepciune
 • Pentru puterea și încurajarea celor tratați ca trădători după îmbrățișarea credinței creștine
 • Pentru speranța celor care se confruntă cu persecuția și tăria acestora de a-și pune încrederea în Dumnezeu

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Recep Tayyip Erdogan 170.000 (0.2%) Islam Republică prezidențială

  

42 COMORE

În Comore, a alege să părăsească Islamul pentru a-L urma pe Isus este atât de riscant, încât cei care fac acest lucru nu au nicio opțiune decât să-și păstreze credința secretă. De fapt, poate duce chiar la urmărire penală. Este ilegal ca adepții oricărei religii, cu excepția islamului, să evanghelice, așa că orice creștin care își împărtășește credința se poate confrunta cu consecințe legale. Acest lucru va implica probabil o amendă și până la un an de închisoare. În unele părți ale țării, grupurile extremiste amenință credincioșii cu violență.

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Azali Assoumani

4.600 (0.5%)

Islam Republică prezidențială federală

 

43 MALAEZIA

Presiunea asupra creștinilor se mărește, în timp ce guvernul și grupurile islamice își intensifică eforturile de a înlătura minoritatea creștină.

Malaezii etnici sunt considerați musulmani, iar constituția îi împiedică pe aceștia să se convertească la alte religii. Persoanele non-malaeze, adică majoritatea creștinilor, sunt tratate ca cetățeni de clasa a doua. Creștinii din mediile musulmane se confruntă cu persecuții violente, dar unii sunt acceptați de familiile lor, conducându-i astfel înspre Hristos. Un pastor a fost răpit în februarie 2017, iar un alt pastor și soția lui lipsesc din noiembrie 2016.
Din cauza sensibilității proiectelor organizației Porți Deschise în Asia de Sud-Est și din alte motive de securitate, nu este posibilă specificarea activităților acesteia în această regiune.

Motive de rugăciune:

 • Pentru protecția și curajul noilor convertiți care sunt izgoniți din casele lor, izolați de comunitățile din care fac parte și trimiși în lagărele de re-educare islamică
 • Pentru schimbarea legilor din Malaezia care interzic conversiile și evanghelizarea
 • Pentru întoarcerea în siguranță a creștinilor răpiți

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Regele Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah 3,05 milioane (9,2%) Islam Monarhie constituțională parlamentară federală

 

44 TADJIKISTAN

În Tajikistan nu sunt permise activitățile religioase desfășurate dincolo de instituțiile conduse și controlate de stat.

Guvernul central a creat legi restrictive, inclusiv o “lege a tineretului” care împiedică persoanele sub 18 ani să participe la activități religioase. Administrațiile locale și poliția atacă întâlnirile religioase, rețin credincioși și confiscă literatura religioasă. Creștinii provenind din medii musulmane se confruntă cu cea mai mare presiune, deoarece aceștia sunt persecutați până și de familiile și prietenii lor, fiind uneori închiși, bătuți și expulzați din comunitățile lor. Adesea, sunt nevoiți să își păstreze credința ascunsă.
Porți Deschise încurajează biserica persecutată din Asia Centrală cu literatură creștină, instruire, ajutor și dezvoltare socio-economică.

Motive de rugăciune:

 • Ca cei aflați sub presiunea de a renunța la credința lor să reziste
 • Ca presiunea regimului să se diminueze și ca țara să fie mult mai deschisă la creștinism
 • Ca atitudinea față de creștini să se schimbe: aceștia sunt văzuți ca fiind extremiști pentru practicarea credinței lor în afara structurilor statal

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Emomalii Rahmon 64.100 (0,6%) Islam Republică prezidențială

  

45 CAMERUN

Atacurile grupului extremist islamic Boko Haram au escaladat în ultimii ani. Acesta este un motiv pentru care Camerun a intrat în topul celor 50 de țări afectate de prigoană. Creștinismul este religia majoritară, dar extremismul islamic se extinde în zonele

predominant musulmane, în special în Nord. Ordinele de securitate ale Guvernului și strămutarea persoanelor înseamnă că bisericile nu pot funcționa în mod corespunzător. Femeile care se convertesc la creștinism sunt deosebit de vulnerabile. Acestea se confruntă cu pericolul răpirii de către Boko Haram și pot fi luate cu forța în căsătorie de către necreștini.

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Paul Biya 17,03 milioane (61,0%) Creștinism Republică prezidențială

  

46 BRUNEI

Sultanul Brunei este considerat protectorul și apărătorul islamului.

Convertirea de la Islam este ilegală, iar dacă credincioșii din mediile musulmane sunt identificați de către serviciile de securitate, aceștia sunt amenințați doar pentru a renunța la noua lor credință. Unora dintre creștini și membri ai altor grupuri minoritare le este refuzată cetățenia oficială, făcându-i rezidenți apatrizi și provocându-le multe dificultăți. Autoritățile monitorizează bisericile, iar activitățile lor sunt restricționate; de exemplu, sărbătorile publice de Crăciun au fost interzise din 2014.
Din cauza sensibilității proiectelor organizației Porți Deschise din Asia de Sud-Est, dar și din alte motive de securitate, nu este posibilă specificarea activităților acesteia în această regiune.

Motive de rugăciune: 

 • Înțelepciune și îndrăzneală pentru creștinii care împărtășesc Evanghelia, în ciuda restricțiilor cu care se confruntă
 • Pentru mângâierea și îmbărbătarea credincioșilor secreți, dar și pentru înțelepciunea de a ști în cine să aibă încredere
 • Pentru ajutorul și protecția musulmanilor care s-au întors la Hristos și care se confruntă acum cu pedeapsa strictă în conformitate cu Sharia (legea islamică)         

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Sultanul și prim-ministrul Sir Hassanal Bolkiah 53.500 (12,0%) Islam Monarhie absolută

 

47 OMAN

Islamul domină societatea, politica și sistemul juridic al Omanului.

Musulmanii omani practică Ibadhismul, o formă modernă, non-violentă a islamului, astfel încât creștinii și chiar cei care se convertesc la Islam să nu se confrunte cu repercusiuni violente. Dar părăsirea Islamului este văzută ca o trădare și converirea se confruntă cu hărțuirea, agresiunea și presiunea de întoarcere la Islam. Întâlnirile creștine sunt monitorizate pentru a înregistra toate mesajele politice, dar și persoanelecare participă. Legile restricționează libertățile creștinilor, în special atunci când aceștia construiesc și înregistrează noi biserici.
Porți deschise sprijină trupul lui Hristos din Peninsula Arabică prin organizarea rugăciunii, distribuirea resurselor Scripturii și formarea credincioșilor și a pastorilor.

Motive de rugăciune:

 • Pentru biserica din Oman, unde climatul spiritual este descris ca fiind un pământ dur și uscat Rugați-vă ca Dumnezeu să înmoaie acest pământ tare și să reverse Duhul Său asupra națiunii
 • Creștinii care nu au părtășie, care se simt singuri și uitați să fie încurajați să continue
 • Pentru îndrăzneala și protecția noilor creștini

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Sultanul și prim-ministrul Haytham bin Tariq bin Taimur Al-Said 193.000 (3,6%) Islam Monarhie absolută

  

48 KAZAHSTAN

Libertatea religioasă este limitată de legislație, iar guvernul continuă să-și intensifice controlul asupra societății.

Membrii bisericilor protestante sunt văzuți ca adepții unei secte extraterestre, care urmăresc distrugerea sistemului politic actual. Zeci de creștini au fost arestați în 2017. Întâlnirile bisericești sunt deseori perturbate. Bisericile neînregistrate sunt ilegale, iar bisericile au nevoie de 50 de sponsori cetățeni pentru a se înregistra. Credincioșii proveniți din mediile musulmane au fost închiși de către familiile lor, bătuți și exilați din comunitățile lor; cei mai mulți își păstrează credința secretă.
Porți Deschise consolidează biserica persecutată din Asia Centrală prin distribuirea de literatură, instruire, îngrijire medicală, ajutor și proiectele de dezvoltare socio-economică.

Motive de rugăciune:

 • Pentru mângâierea și tăria celor care au fost bătut și întemnițați din cauză că au părăsit islamul
 • Ca Dumnezeu să schimbe inimile autorităților guvernamentale care încearcă să suprime sau să înlăture creștinismul
 • Pentru protecția și pacea liderilor creștini care sunt supravegheați

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Kassym-Zhomart Tokayev 4,9 milioane (25,4%) Islam Republică prezidențială

 

49 IORDANIA

Creștinii provenind din medii musulmane se confruntă cu cea mai mare persecuție, însă numărul lor mic crește.

Mărturiile libere cu privire la noua lor credință poate duce la o opoziție serioasă din partea familiei și a conducătorilor tribali și islamici, incluzând bătăi, arestări și ucideri. Congregațiile evanghelice, baptiste și penticostale sunt monitorizate de către oficialii guvernamentali. Cei activi în evanghelizare se pot confrunta cu amenințări și piedici în viața cotidiană. Cei din bisericile ortodoxe și romano-catolice – majoritatea creștinilor – au parte de libertate, dar pot experimenta discriminarea.

În cooperare cu partenerii și bisericile locale, Porți Deschise sprijină biserica din Iordania prin programe de instruire și proiecte de ajutorare și reabilitare.

Motive de rugăciune: 

 • Pentru protecția și vindecarea convertiților creștini interogați de poliție și abuzați sau răpiți de membrii familiei
 • Ca mulți refugiați din Iordania să aibă ocazia să audă Evanghelia
 • Pentru ca musulmanii să fie impresionați de dragostea vecinilor lor creștini și astfel să fie atrași spre Hristos

 

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Rege Abdullah II 170.000 (1,7%) Islam Monarhie constituțională parlamentară

 

50 NICARAGUA

Bisericile din Nicaragua care vorbesc împotriva nedreptății și încălcărilor drepturilor omului de către guvern sunt privite ca agenți destabilizatori. Acest lucru îi face o țintă pentru ostilitate, care poate include intimidare, hărțuire, monitorizare, arestări și chiar atacuri. Bisericile romano-catolice sunt deosebit de susceptibile la opoziție.

Guvernul este deosebit de ostil bisericilor care au oferit adăpost și îngrijire oamenilor în timpul protestelor larg răspândite care au izbucnit împotriva regimului dictatorial al țării în 2018. Până în prezent, aceste biserici se confruntă în continuare cu răzbunare din partea guvernului, inclusiv calomnie și supraveghere.

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președinte Jose Daniel Ortega Saavedra 6,44 milioane (95%) Creştinism Republică prezidentiala