1 COREEA DE NORD

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Kim Jong Un 400.000 (1,5%) Agnosticism Dictatura partidului unic

 
Coreea de Nord rămâne un loc brutal si ostil pentru creștini. 

Dacă sunt descoperiți, aceștia sunt fie trimiși în lagăre de muncă, unde condițiile sunt brutale, fie executați, iar familiile lor vor împărtăși o soartă similară. Creștinii nu au nicio libertate și este aproape imposibil pentru credincioși să se adune îmreună.

Motivul pentru o persecuție atât de extremă este că creștinismul este văzut ca o amenințare deosebită la adresa ideologiei dictatoriale și a guvernării regimului țării. Creștinii sunt văzuți ca dușmani atât ai conducerii, cât și ai societății.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca Duhul Sfânt să reverse pace și putere supranaturală în credincioșii ținuți în lagărele de muncă.
 • Pentru ca creștinii curajoși care se adună clandestin, ca să nu fie descoperiți.
 • Pentru ca regimul nord-coreean să permită ca țara să fie ajutată, dar și pătrunderea influenței lumii de afară.

 



2 SOMALIA

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Primul ministru Hamza Abdi Barre câteva sute Islam Republică parlamentară federală


Grupul violent de insurgenți al-Shabaab și-a exprimat în mod repetat dorința de a eradica creștinii din țară și a intensificat persecuția acestora. 

În special, creștinii de origine musulmană sunt considerați a fi ținte de mare valoare, care pot fi uciși pe loc, dacă sunt descoperiți. Creștinii se confruntă, de asemenea, cu persecuții grave din partea familiei și a comunității lor, deoarece societatea somaleză se așteaptă ca toți somalezii să fie musulmani. Orice abatere de la acest principiu este foarte periculos.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI 

 • Pentru pacea și pentru protecția lui Dumnezeu împotriva creșterii extremismului  din biserica Sa.
 • Pentru ca credincioșii somalezi izolați să cunoască mângâierea lui Dumnezeu și să găsească modalități de a crește în credința lor.
 • Pentru înțelepciunea și protecția lui Dumnezeu în lucrarea făcută de Open Doors în Estul Africii și pentru ca aceasta să aducă mult rod.

 



3 LIBIA

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Prim-ministru interimar Abdul Hamid Mohammed Dbeibah 35.100 (0,5%) Islam Guvernul de tranziție

 
Libia este efectiv o țară fără lege, unde creștinii nativi și migranți se confruntă cu un pericol extrem. În lipsa unui guvern eficient, extremiștii islamici și grupurile de crimă organizată dețin puterea. Aceștia țintesc, răpesc și chiar ucid creștini. 

Dacă un libian de origine musulmană devine creștin, este posibil să se confrunte cu presiuni intense și abuzuri din partea comunității sale, sau chiar mai rău. Se presupune că este legal să te convertești, dar această lege este ambiguă și adesea abuzată sau ignorată. 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca stabilitatea la nivel național, legea și ordinea să ajungă rapid în Libia.
 • Pentru ca Dumnezeu să înfrângă puterea bandelor criminale organizate care exploatează persoanele vulnerabile.
 • Pentru ca creștinii să poată comunica în siguranță și să se încurajeze unii pe alții.

 



4 ERITREEA

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Isaias Afwerki 1,7 milioane (47,0%) Islam Republică prezidențială

 
Credincioșii din Eritreea care se adună în afara celor trei confesiuni recunoscute oficial și monitorizate îndeaproape – ortodoxă, catolică și luterană – riscă o persecuție extremă. 

Se estimează că aproximativ 1000 de creștini sunt deținuți pe termen nelimitat în închisorile din Eritreea, fără a fi acuzați oficial de vreo infracțiune. Unii lideri ai bisericilor «neoficiale» au fost închiși timp de mai bine de un deceniu.

În ciuda acestei ostilități din partea autorităților, precum și a presiunilor pe care le resimt convertiții din partea familiilor și comunităților, biserica din Eritreea înregistrează o creștere remarcabilă. 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca cei aflați la putere în Eritreea să își schimbe total atutudinea față de creștini.
 • Pentru putere supranaturală, speranță și bucurie pentru credincioșii întemnițați și familiile lor.
 • Pentru lucrarea Open Doors, care să întărească noii credincioși care vin la credință într-un context atât de dificil.

 



5 YEMEN

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Rashad Muhammad al-Alimi un număr mic Islam În tranziție


Yemenul este eminamente tribal. Aici este considerat ilegal să te convertești de la islam la creștinism. Convertiții creștini yemeniți riscă foarte mult să fie ostracizați, expulzați sau chiar uciși de familiile, clanurile și triburile lor. 

Grupările extremiste islamice amenință cu moartea pe așa-numiții «apostați», dacă nu se întorc la islam. În alte zone, inclusiv în cele controlate de islamiștii Houthis, convertiții riscă să fie închiși. În centrele de detenție, deținuții creștini ar suferi torturi fizice și psihice.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI 

 • Pentru credincioșii clandestini care îl urmează pe Hristos cu curaj, în ciuda pericolelor iminente.
 • Pentru ca ajutorul umanitar să ajungă la toate persoanele aflate în nevoie, inclusiv la cele aflate la marginea societății.
 • Pentru ca Dumnezeu să schimbe atmosfera de control și neîncredere, astfel încât toți yemeniții să poată trăi în siguranță, cu deschidere și în libertate.

 



6 NIGERIA

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Muhammadu Buhari 102,9 milioane (46,4%) Creștinism Republică prezidențială federală


Atacurile comise de grupările militante islamice au crescut în mod constant din 2015, dar guvernul nu a reușit să împiedice creșterea violenței, care afectează toți nigerienii, în special pe creștini. 

Violențele sunt cel mai mult răspândite în partea de Nord a țării, unde grupări militante precum Boko Haram, ISWAP și militanții Fulani provoacă crime, răni fizice, răpiri și violențe sexuale asupra victimelor lor. Creștinii sunt deposedați de pământurile lor și de mijloacele lor de trai. Mulți trăiesc ca persoane strămutate în interiorul țării sau ca refugiați.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI 

 • Mulțumiți-i lui Dumnezeu pentru credința plină de curaj a credincioșilor din Nigeria, care refuză să se lepede de Hristos, în ciuda pericolelor cu care se confruntă.
 • Pentru încetarea violențelor provocate de grupările militante din întreaga Nigerie.
 • Pentru ca partenerii Open Doors să poată ajunge la un număr mai mare de supraviețuitori ai violenței și răpirilor cu asistență pentru persoanele traumatizate și cu proiecte de pregătire a credincioșilor în vederea supraviețuirii persecuției.

 



7 PAKISTAN

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Primul ministru Shehbaz Sharif 4,2 milioane (1,8%) Islam Republică parlamentară federală


Creștinii din Pakistan sunt considerați cetățeni de mâna a doua și se confruntă cu discriminarea în toate aspectele vieții. 

Deși anul trecut nu au avut loc atacuri majore împotriva bisericilor, există atacuri aproape constante împotriva persoanelor. Există un număr tot mai mare de fete creștine (și de alte religii minoritare) care sunt răpite, abuzate și convertite cu forța la islam. Numărul de cazuri de blasfemie, care poate fi pedepsită cu moartea, continuă să crească.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI 

 • Pentru ca legile pakistaneze privind blasfemia să fie modificate, astfel încât creștinii să fie în siguranță în fața acuzațiilor false.
 • Pentru protecția femeilor care suferă de violență domestică și a fetelor care sunt forțate să se căsătorească.
 • Pentru înțelepciune și protecție pentru cei care se străduiesc să ajute comunitățile strămutate de inundațiile de anul trecut.

 



8 SUDAN

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Generalul-locotenent Abdel Fattah al-Burhan 2 milioane (4,3%) Islam Republică prezidențială


Cândva o «veste bună», instabilitatea din Sudan a dus la intensificarea persecuțiilor din ultimul an. 

Creștinii convertiți de la islam sunt în continuare vulnerabili la persecuții extreme atât din partea comunităților lor, cât și a propriilor familii. De la lovitura militară de stat din 2022, patru biserici au fost forțate să se închidă, iar încercarea de a construi noi biserici este în continuare extrem de dificilă. Deși pedeapsa cu moartea pentru părăsirea islamului a fost abolită în prezent, există temeri că această pedeapsă ar putea fi introdusă din nou. 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI 

 • Pentru ca pacea să prevaleze în Sudan și pentru ca Dumnezeu să aducă conducători care să impună respectarea durabilă a drepturilor omului.
 • Pentru ca liderii bisericilor să poată ajunge la un numitor comun cu omologii lor musulmani, pentru un dialog constructiv cu privire la modul în care se poate aduce o schimbare adevărată la nivel de comunitate.
 • Pentru ca credincioșii din medii musulmane să crească în cunoașterea lui Hristos.

 



9 IRAN

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Liderul suprem Ayatollahul Ali Khamenei 1,25 milioane (1,4%) Islam Republică teocratică


Iranul este condus de un regim islamic din ce în ce mai strict, care vede  în bisericile de casă iraniene o amenințare. Membrii bisericii au primit sentințe lungi de închisoare care implică abuzuri fizice și psihice.

Statul sporește supravegherea și controlul asupra oamenilor, așa cum au evidențiat protestele de anul trecut ale femeilor iraniene. Credincioșii de origine musulmană trebuie să se întâlnească clandestin, cu riscul de a fi prinși și urmăriți penal pentru «infracțiuni împotriva securității naționale». Anul acesta s-a înregistrat o creștere a violențelor raportate împotriva creștinilor. Mulți aleg să emigreze.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca Isus să elibereze multe alte inimi în Iran.
 • Pentru ca credincioșii întemnițați să cunoască prezența iubitoare a lui Dumnezeu.
 • Pentru credință puternică și curaj pentru creștinii iranieni care se întâlnesc clandestin.

 



10 AFGANISTAN

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Hibatullah Akhundzada (guvern interimar taliban) mii Islam Emiratul Islamic al Afganistanului


Deși au coborât de pe primul loc pe locul 9, creștinii afgani rămân în pericol grav fiind forțați să se ascundă și mai mult. 

În ultimul an, talibanii s-au concentrat pe consolidarea puterii, ceea ce a dus la mai puține incidente violente legate în mod clar de credința cuiva. 

În conformitate cu legea islamică în vigoare, părăsirea islamului este considerată rușinoasă și pedepsită cu moartea. Convertiții descoperiți riscă consecințe devastatoare din partea autorităților sau chiar a propriei familii, trib sau clan.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca protecția și prezența lui Dumnezeu să-i înconjoare pe credincioșii clandestini.
 • Pentru ca cei care au fugit din țară să fie conduși în locuri în care toate nevoile lor să fie satisfăcute.
 • Pentru ca Duhul Sfânt să înmoaie inimile liderilor talibani față de femei și față de minoritățile religioase.

 



11 INDIA

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Primul ministru Narenda Modi 71,1 milioane (5,0%) Hinduism Republică parlamentară federală


Doar hindușii sunt cu adevărat indieni. Aceasta este ideologia falsă în creștere în multe părți ale Indiei, militanții cerând expulzarea credințelor «străine».

Creștinii se confruntă din ce în ce mai des cu excluderea socială, discriminarea la locul de muncă și zvonuri false care pot duce la violență din partea justițiarilor. Cei mai expuși riscului sunt noii credincioși din medii hinduse. Aceștia se pot confrunta cu atacuri brutale și uneori sunt chiar uciși. 

Extremiștii hinduși îi atacă cu violență pe liderii bisericilor, soțiile și copiii acestora, pentru a semăna frica în comunitatea creștină. În unele state, aceștia par să nu se confrunte cu nicio consecință legală.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru o schimbare a discursului legat de identitatea indiană, care să accepte credințele minoritare.
 • Pentru protecția liderilor bisericii și a familiilor lor.
 • Pentru ca credința autentică a convertiților să aibă un efect puternic asupra familiilor și vecinilor lor.

 



12 SIRIA

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Bashar al-Assad 579,000 (2,8%) Islam Republică prezidențială autoritară


Anii de conflict și instabilitate au creat un mediu în care persecuția și impunitatea se pot răspândi nestingherit 

În puținele zone controlate de militanții islamici, liderii bisericilor tradiționale sunt în special ținta răpirilor sau a atacurilor, iar majoritatea clădirilor bisericilor au fost fie demolate, fie transformate în centre islamice. Chiar și în zonele controlate de guvern, evanghelismul este considerat o amenințare la adresa stabilității sociale și, prin urmare, este puternic suprimat.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI  

 • Pentru ca creștinii să rămână fermi în credința lor și să continue să fie sare și lumină în comunitățile lor.
 • Pentru asigurarea continuă a Centrelor Speranței care restaurează și îngrijesc persoanele obosite de război.
 • Pentru pace și stabilitate în țară.

 



13 ARABIA SAUDITĂ

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Regele Salman bin Abdulaziz al-Saud 2,19 milioane (6,0%) Islam Monarhie absolută


Arabia Saudită este o națiune islamică extrem de conservatoare. Nu sunt permise biserici oficiale și rămâne una dintre puținele țări din lume în care clădirile bisericilor sunt interzise. 

Creștinii străini sunt sever restricționați în ceea ce privește împărtășirea credinței lor și adunarea în public. Convertirea de la islam la creștinism este interzisă de legea islamică, astfel încât numărul mic de convertiți saudiți trăiesc ca credincioși clandestini. Cu toate acestea, în ciuda tuturor riscurilor, numărul lor crește.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI  

 • Pentru ca credincioșii clandestini, care sunt izolați, să găsească modalități de a se conecta online cu alți credincioși.
 • Pentru ca tratamentul opresiv al femeilor din Arabia Saudită să înceteze.
 • Pentru ca Dumnezeu să continue să-Și zidească biserica prin mărturia credincioșilor curajoși.

 



14 MALI

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele interimar Assimi Goita 497.000 (2,2%) Islam Republică semiprezidențială


În urmă cu aproximativ 10 ani, grupările extremiste islamice au preluat controlul asupra nordului Mali, au incendiat biserici și au forțat populația creștină să plece. Comunitatea creștină nu și-a revenit niciodată pe deplin și trăiește încă sub amenințarea atacurilor violente.

Anul acesta, Mali a urcat mai multe poziții pe World Watch List, deoarece un guvern instabil le-a oferit putere grupurilor extremiste islamice violente. Acestea răpesc, ucid și înrobesc oameni. De asemenea, recrutează băieți tineri.  
Chiar și în zonele mai sigure, credincioșii de origine musulmană se confruntă cu presiuni intense din partea familiilor lor pentru a renunța la credința lor.   

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI 

 • Pentru ca stabilitatea, legea și ordinea să revină în Mali, iar militanților extremiști să li se ia puterea de execuție.
 • Pentru activitatea partenerilor Open Doors de a-i ajuta pe creștinii vulnerabili să își câștige existența.
 • Pentru ca noii credincioși să găsească părtășie cu alți creștini și să-și păstreze speranța și bucuria.

 



15 ALGERIA

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Abdelmadjid Tebboune 144.000 (0,3%) Islam Republică prezidențială


Creștinii din Algeria întâmpină numeroase obstacole în exprimarea credinței lor din partea familiei, a comunității sau a statului.

Majoritatea credincioșilor sunt convertiți de la islam și se pot confrunta cu presiuni intense în toate domeniile vieții pentru a renunța la credința lor. Între timp, activitățile creștinilor sunt grav îngreunate de legile care reglementează cultul nemusulman, inclusiv interzicerea a tot ceea ce ar putea «zdruncina credința unui musulman». Mai multe biserici au fost închise în ultimul an, în timp ce altele au fost nevoite să își înceteze activitatea. 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca Duhul Sfânt să-i ajute pe creștinii algerieni să rămână fermi în credința lor.
 • Pentru ca fiecare credincios să aibă oportunități de a se aduna cu alți creștini pentru părtășie și ucenicie.
 • Pentru redeschiderea bisericilor închise și pentru o relaxare a legilor care înăbușă libertatea religioasă.

 



16 IRAK

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Primul ministru Mohammed Shia al-Sudani 154.000 (0,4%) Islam Republică parlamentară federală


Creștinii irakieni se confruntă cu hărțuiri și persecuții continue. Anul trecut, zeci de creștini au fost abuzați fizic, răpiți sau alungați, iar casele și afacerile le-au fost confiscate.

În nordul țării, un număr uriaș de creștini au fugit din calea așa-numitului Stat Islamic (SI), iar mulți dintre ei încă nu s-au întors, în timp ce bombardamentele continuă. Între timp, credincioșii care au refuzat islamul riscă să fie evitați de comunitățile lor sau să fie urmăriți penal în temeiul legilor privind blasfemia.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca pacea și stabilitatea să se instaleze în Irak, astfel încât creștinii să se poată întoarce acasă.
 • Pentru încetarea tuturor violențelor din țară, astfel încât credincioșii să se poată închina în siguranță.
 • Pentru protecția și curajul lui Dumnezeu pentru noii credincioși din medii musulmane.

 



17 MYANMAR

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
General Min Aung Hlaing 4,48 milioane (8,0%) Budism Republică parlamentară


Începând cu lovitura de stat militară din 2021, persecuția creștinilor din Myanmar s-a înrăutățit.

Forțele guvernamentale au atacat sate și biserici creștine, ucigând lucrători creștini și pastori, în timp ce mănăstirile budiste au rămas, în mare parte, neatinse. După ce au fost forțați să-și părăsească locuințele, mai mulți creștini decât au existat vreodată, sunt nevoiți să trăiască în tabere fără hrană adecvată și asistență medicală.

Noii credincioși se confruntă, de asemenea, cu opoziția familiilor lor budiste, musulmane sau tribale. Comunitățile care urmăresc să rămână «doar budiste» pot face viața familiilor creștine imposibilă, interzicându-le accesul la apă.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Rugați-vă pentru reconciliere între grupurile religioase din Myanmar și pentru încetarea discriminării împotriva creștinilor.
 • Rugați-vă pentru protecția miilor de persoane vulnerabile care sunt acum strămutate din cauza conflictului în curs de desfășurare.
 • Mulțumiți-I lui Dumnezeu pentru succesul tehnicilor de supraviețuire în caz de persecuție, care a adus speranță, încurajare și rezistență creștinilor.

 



18 MALDIVE

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Ibrahim Mohamed Solih câteva sute Islam Republică prezidențială


Guvernul din Maldive se mândrește cu faptul că țara este 100% musulmană sunnită.

Convertiții creștini trebuie să îl urmeze pe Isus în cel mai mare secret. Dacă sunt descoperiți, riscă să fie raportați liderilor musulmani sau autorităților. De asemenea, li se poate retrage cetățenia.   
Toată lumea trebuie să poarte haine islamice și să respecte Ramadanul, altfel riscă să fie hărțuită și arestată. În unele zone, extremiștii islamici violenți reprezintă o amenințare.   
Chiar și creștinii străini care lucrează în turism sunt supravegheați îndeaproape - dacă se închină în public sau discută despre credința lor cu un localnic, pot fi deportați sau chiar încarcerați.  
  
VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca libertatea religioasă să ajungă în Maldive.
  Pentru modalități prin care credincioșii să comunice în siguranță și să aibă acces la materiale biblice.
  Pentru ca creștinii care se simt izolați să cunoască prezența și dragostea lui Dumnezeu.

 



19 CHINA

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Xi Jinping 96.7 milioane (6,7%) Agnosticism Partidul comunist a condus statul


Creștinii din China se confruntă cu o presiune tot mai intensă, în timp ce Partidul Comunist încearcă să limiteze toate amenințările la adresa puterii sale. 

Noile restricții privind internetul și mediile sociale - împreună cu supravegherea opresivă și reglementările existente în materie de religie - limitează grav libertatea creștinilor. Credincioșii sunt nevoiți să fie creativi în ceea ce privește modul în care se întâlnesc,  chiar și atunci când mesajele online pot fi monitorizate. Liderii creștini sunt deosebit de vulnerabili la persecuție, inclusiv la închisoare. 

Între timp, convertiții din islam sau budism tibetan se pot confrunta cu amenințări și abuzuri fizice pentru credința lor.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca toți creștinii să primească putere, înțelepciune și îndrăzneală în timp ce sunt supravegheați și restricționați.
 • Pentru ca tinerii care nu au experimentat anterior persecuția să fie echipați pentru a rămâne puternici în credința lor.
 • Pentru ca biserica din China să continue să înregistreze o creștere remarcabilă, în ciuda intensificării persecuției.

 



20 BURKINA FASO

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Ibrahim Traore 5,32 milioane (23,4%) Islam Republică prezidențială


Influența tot mai mare a grupărilor jihadiste din Burkina Faso are un impact catastrofal asupra creștinilor. 

Credincioșii au fost luați drept țintă și uciși în sate, biserici și locuri de muncă, iar mii de oameni au fost alungați din casele lor. Sute de biserici au fost forțate să se închidă, iar multe dintre ele au fost distruse. Amenințarea din partea grupărilor extremiste islamice s-a extins în orașele, care anterior erau în afara razei de acțiune a acestora. Între timp, creștinii de origine musulmană se confruntă cu presiuni enorme din partea familiilor și comunităților de care aparțin, pentru a renunța la credința lor. 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI  

 • Pentru ca Dumnezeu să-i vindece și să-i mângâie pe toți cei traumatizați și afectați de atacurile jihadiste.
 • Pentru înțelepciune și provizii pentru partenerii locali ai Open Doors, în timp ce îi slujesc pe cei care se confruntă cu persecuția.
 • Pentru protecția credincioșilor și a partenerilor locali, dar și putere, pentru a rămâne fermi în credința lor.

 



21 LAOS

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Thongloun Sisoulith 212.000 (2,8%) Budism Stat Comunist

Autoritățile comuniste din Laos consideră majoritatea reuniunilor bisericești drept «adunări ilegale».

Bisericile înregistrate sunt puternic monitorizate; toate celelalte trebuie să funcționeze în secret. Liderii bisericilor neînregistrate au fost arestați și reținuți pentru o perioadă de până la un an. Pentru eliberarea lor s-au cerut sume uriașe de bani.

Creștinii cunoscuți își pot pierde cu ușurință locurile de muncă. În nordul Laosului, se pare că fetele creștine sunt ținta traficului de mirese în China. În octombrie 2022, un pastor din centrul Laosului a fost ucis.

Oamenii din comunitatea budistă-animistă care devin creștini se confruntă cu presiuni și violențe și pot ajunge să fie expulzați din satul lor natal.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca creștinii să se poată întâlni împreună fără a fi detectați și supravegheați.
 • Pentru oprirea amenzilor nedrepte percepute pentru eliberarea creștinilor deținuți.
 • Pentru ca sate întregi să ajungă să-L cunoască pe Hristos prin noii credincioși.

 



22 CUBA

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Miguel Díaz-Canel 6,97 milioane (61,7%) Creștinism Stat comunist


În urma protestelor împotriva regimului comunist, persecuția din partea autorităților cubaneze continuă să se agraveze

Monitorizarea creștinilor devine tot mai strictă, statul întocmind o bază de date cu pastorii considerați «contrarevoluționari». Liderii creștini se confruntă cu hărțuirea sau chiar cu arestarea.

În general, autoritățile refuză să înregistreze noi lăcașuri de cult. Credincioșii forțați să se întâlnească în biserici de casă neînregistrate pot fi aspru amendați și li se poate închide biserica.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca regimul să înceteze supravegherea și să onoreze libertatea religioasă.
 • Pentru partenerii Open Doors care încurajează bisericile izolate de lume.
 • Pentru ca Dumnezeu să le dea înțelepciune și curaj creștinilor care vor să lupte pentru ceea ce este corect.

 



23 MAURITANIA

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Mohamed Cheikh el Ghazouani 11.100 (0,2%) Islam Republică prezidențială


În Mauritania, este ilegal să părăsești islamul și să urmezi o altă credință.

Noii creștini de origine musulmană se confruntă cu o presiune extremă pentru că aduc rușine familiilor lor; există probabilitatea de a fi evitați sau abuzați. Ei pot fi acuzați de apostazie în fața unui tribunal religios, cu consecințe grave, sau urmăriți penal pentru «subminarea securității naționale prin insultarea islamului și amenințarea principiilor sacre ale Mauritaniei.»   
Este extrem de riscant pentru creștini să se întâlnească - chiar și creștinii născuți în străinătate care se închină în public pot fi acuzați că încearcă să-i evanghelizeze pe musulmani.   

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca guvernul din Mauritania să fie deschis la libertatea religioasă.
 • Pentru ca familiile noilor credincioși să aibă inimi și minți deschise, să nu-i respingă pe credincioși.
 • Pentru partenerii Open Doors și alți creștini care lucrează pentru a-i sprijini pe credincioșii secreți, cei care au pierdut totul pentru Isus.

 



24 MAROC

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Regele Mohammed VI 31.200 (0,1%) Islam Monarhie constituțională parlamentară


În Maroc, «zdruncinarea credinței unui musulman» constituie o infracțiune penală. 

Uneori, creștinii sunt bătuți, interogați, arestați sau amendați doar pentru simplul fapt că au asupra lor o Biblie sau că discută despre credința creștină cu un musulman. În regiune acționează grupuri extremiste islamice violente. 

Convertiții de la islam se confruntă cu presiuni intense pentru a renunța la credința lor sau pentru a pierde totul, chiar și custodia copiilor lor. Creștinii sunt hărțuiți și online. Este dificil să susții orice formă de părtășie creștină. 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru toleranță față de toate credințele din Maroc și pentru ca creștinii să aibă libertatea de a se aduna împreună.
 • Pentru ca acei convertiții, a căror credință este cunoscută, să primească provizii. Rugați-vă pentru locuri de muncă și sprijin din partea familiei și a prietenilor.
 • Pentru creșterea credinței creștinilor din Maroc, chiar și atunci când este dificil să aibă acces la resurse.

 



25 UZBEKISTAN

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Shavkat Mirziyoyey 352.000 (1,0%) Islam Republică prezidențială autoritară


Libertatea religioasă este sever restricționată. Deși populația este musulmană în proporție de 96%, guvernul este laic și nu sunt permise activități religioase în afara instituțiilor de stat și a celor controlate de stat. 

Cu excepția creștinilor străini, toți credincioșii se confruntă cu o anumită formă de presiune din cauza credinței lor. În special, pastorii și liderii laici ai bisericilor neînregistrate au fost insultați, bătuți și umiliți. Convertiții sunt susceptibili de a fi presați de familiile lor, în scopul întoarcerii la islam. Prin  urmare, majoritatea aleg să își ascundă credința.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI  

 • Pentru ca Dumnezeu să-i protejeze pe credincioșii clandestini, pentru ca aceștia să continue să se apropie de Dumnezeu. 
 • Pentru ca Dumnezeu să înmoaie inimile celor care au respins un membru al familiei pentru credința lor creștină.
 • Pentru credință plină de curaj a liderilor bisericii care sunt monitorizați sau amenințați de stat.

 



26 BANGLADESH

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Primul ministru Sheikh Hasina Wazed 950.000 (0,6%) Islam Republică parlamentară


În Bangladesh, cea mai severă persecuție este rezervată celor care provin din medii musulmane, hinduse, budiste sau tribale.

Bărbații se pot confrunta cu acuzații false și atacuri fizice, în timp ce femeile sunt vulnerabile la abuzuri sexuale, verbale și fizice. Întâlnirile cu alți creștini se fac adesea în secret. Bisericile care sunt angajate în activități de evanghelizare în rândul comunităților musulmane se pot confrunta, de asemenea, cu persecuții. Arestarea liderilor bisericii poate destabiliza comunitățile creștine și le poate face să se teamă să se adune. 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca creștinii care se confruntă cu presiuni pentru credința lor să fie întăriți de Duhul Sfânt, de Scriptură și de sprijinul credincioșilor locali.
 • Pentru ca cei care îi persecută pe creștini să Îl întâlnească pe Isus și să Îi dăruiască viața lor.
 • Pentru vindecarea celor traumatizați de atacuri.

 



27 NIGER

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Mohamed Bazoum 66.600 (0,2%) Islam Republică semi-prezidențială


Cea mai mare parte a populației din Niger consideră că a fi musulman face parte din etnia nigeriană, astfel încât cei care devin creștini se confruntă cu ostilitate. Aceștia pot fi renegați de familiile lor și pot rămâne fără nimic.

Prezența din ce în ce mai mare a grupurilor extremiste islamice violente reprezintă o amenințare pentru autoritățile și creștinii din Niger. În unele zone, credincioșii se întâlnesc în secret pentru a evita atacurile violente. Creștinii se confruntă cu discriminare la locul de muncă, întâmpină dificultăți în înregistrarea bisericilor și nu sunt tratați în mod egal de către lege în litigiile familiale.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Rugați-vă pentru protecție împotriva violenței din partea grupurilor extremiste care operează în Niger.
 • Rugați-vă pentru grupurile de abilitare economică în care femeile își însușesc abilități în afaceri; pentru ca Dumnezeu să binecuvânteze afacerile lor.
 • Cereți-i lui Dumnezeu să îi întărească pe credincioșii din medii musulmane care sunt presați să își renege credința.

 



28 REPUBLICA AFRICA CENTRALĂ

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Faustin-Archange Touadéra 3,8 milioane (74,4%) Creștinism Republică prezidențială


Conflictul în curs de desfășurare din Republica Centrafricană (RCA) a făcut ca mii de creștini să își piardă casele și mijloacele de trai, mulți dintre ei trăind în tabere pentru persoanele strămutate în interiorul țării.

Cea mai mare parte a țării este ocupată de grupările milițiilor armate care sunt responsabile de o serie de încălcări ale drepturilor omului. Atunci când liderii creștini au denunțat public violențele, au fost amenințați, iar bisericile lor au fost jefuite și incendiate. 

Cei care se convertesc de la islam se pot confrunta, de asemenea, cu persecuții din partea familiei și a comunității locale.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru pace și stabilitate în țară.
 • Pentru protecția credincioșilor, în special a liderilor bisericii.
 • Pentru ca creștinii să poată să-și întrețină familiile și să ajungă la comunitățile lor locale.

 



29 TURKMENISTAN

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Serdar Berdimuhamedow 66.000 (1,1%) Islam Republică prezidențială autoritară


În Turkmenistan nu există libertate de religie. Populația este predominant musulmană, iar creștinismul este tratat cu suspiciune. 

Guvernul dictatorial folosește o rețea uriașă de poliție, servicii secrete și lideri musulmani locali, pentru a monitoriza îndeaproape toate activitățile religioase. Pot fi date amenzi pentru organizarea de adunări ilegale, pentru posesia de literatură religioasă și chiar pentru descărcarea de cântece creștine. Creștinii de origine musulmană pot fi supuși arestului la domiciliu, căsătoriei forțate și bătăilor, pentru a încerca să-i forțeze să revină la islam.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI  

 • Pentru ca liderii bisericii aflați sub presiunea autorităților să aibă curaj.
 • Pentru vindecarea femeilor care au suferit violență domestică din cauza credinței lor.
 • Pentru ca Bibliile și literatura creștină să ajungă în siguranță la creștinii din Turkmenistan.

 



30 NICARAGUA

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Jose Daniel Ortega Saavedra 6,51 milioane (94,9%) Creştinism Republică prezidentiala


Ostilitatea cu care se confruntă creștinii din Nicaragua s-a înrăutățit, împingând țara în topul celor 50 al World Watch List. 

De la izbucnirea protestelor împotriva regimului său dictatorial în 2018, președintele Daniel Ortega și soția sa, vicepreședintele Rosario Murillo, au încercat să reducă cu forța  la tăcere vocile disidente, în special biserica, având în vedere influența acesteia în țară. 

Școlile și posturile de televiziune creștine au fost închise, la fel ca și organizațiile caritabile bazate pe credință, în timp ce credincioșii au fost reținuți în mod arbitrar și urmăriți penal. 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca cei afectați de ostilitatea guvernului să fie vindecați de rănile  lor și întăriți să-L urmeze pe Isus.
 • Pentru ca opoziția guvernului să nu-i descurajeze pe creștini să-și împărtășească cu îndrăzneală credința lor.
 • Pentru ca Duhul Sfânt să lucreze în inimile celor aflați la putere, astfel încât aceștia să prețuiască valoarea creștinilor din Nicaragua.

 



31 OMAN

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Sultanul și prim-ministrul Haytham bin Tariq bin Taimur Al-Said 196.000 (3,6%) Islam Monarhie absolută


Omanii care se convertesc la creștinism se confruntă cu presiuni din partea familiilor și a societății pentru a renunța la credința lor. Ei pot fi expulzați din casa familiei și, în unele cazuri, își pot pierde locul de muncă. 

Dezmoștenirea este, de asemenea, frecventă, iar aceștia pot pierde custodia copiilor lor. Comunitățile creștine expatriate sunt tolerate, dar se confruntă cu supraveghere și restricții. Toate reuniunile creștine sunt monitorizate, pentru a înregistra orice declarație politică și pentru a se verifica dacă participă și omanieni. 

Open Doors sprijină trupul lui Hristos din Peninsula Arabică prin organizarea de rugăciuni, distribuirea de resurse biblice și formarea credincioșilor și a pastorilor.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI  

 • Ca societatea omanită să devină mai tolerantă față de creștinism.
 • Pentru partenerii Open Doors care lucrează în Peninsula Arabică.
 • Pentru ca Dumnezeu să continue să se reveleze localnicilor prin vise.

 



32 ETIOPIA

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Primul ministru Abiy Ahmed 74,68 milioane (60,3%) Creștinism Republică parlamentară federală


Creștinismul poate fi religia majoritară în Etiopia, dar mulți se confruntă cu persecuții.

Credincioșii de origine musulmană pot fi amenințați cu moartea și sunt adesea forțați să își părăsească locuințele. În 2022, extremiștii islamici au atacat peste 20 de biserici.    
De asemenea, cei care provin din mediile tradiționale ale Bisericii Ortodoxe Etiopiene pot fi complet izolați, dacă trec la o confesiune protestantă sau netradițională. Se așteaptă ca creștinii din zonele tribale să ia parte la conflictele tribale; refuzul poate declanșa o reacție violentă. 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI 

 • Pentru dreptate față de creștinii cărora li se refuză drepturile lor fundamentale.
 • Pentru ca noii creștini, care se confruntă cu o dezaprobare puternică și persecuție, să cunoască prezența lui Dumnezeu.
 • Pentru activitatea organizației Open Doors de a uceniciza credincioșii și de a întări biserica.

 



33 TUNISIA

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Kaïs Saïed 22.200 (0,2%) Islam Republică parlamentară


Tunisia este în proporție de 99% musulmană, iar creștinii tunisieni, aproape toți de origine musulmană, sunt discriminați de familie și de societate. 

În unele cazuri, creștinii sunt abandonați de familiile lor și respinși de prieteni. Locurile lor de muncă pot fi, de asemenea, în pericol. Majoritatea creștinilor convertiți nu se pot închina în mod deschis și aleg să își ascundă credința, deoarece este periculos să își împărtășească convingerile. Dacă sunt descoperiți că fac parte dintr-o adunare creștină, riscă să fie expuși și ostracizați. 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI  

 • Pentru protecția credincioșilor de origine musulmană din Tunisia. 
 • Pentru ca Dumnezeu să continue să se facă cunoscut oamenilor din Tunisia. 
 • Pentru ca creștinii care sunt abandonați de familiile lor să găsească sprijinul de care au nevoie. 

 



34 COLUMBIA

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Gustavo Francisco Petro Urrego 49,1 milioane (95,0%) Creștinism Republică prezidențială


În ciuda faptului că Columbia este majoritar creștină, mulți credincioși sunt supuși unui risc acut de persecuție din partea bandelor criminale și a comunităților indigene.

Grupurile înarmate văd biserica ca pe o amenințare, în special atunci când membrii bandelor devin creștini sau când bisericile se opun activităților lor criminale. Liderii bisericilor sunt în special susceptibili la amenințări, hărțuire și chiar la moarte, în timp ce copiii creștini sunt adesea vizați pentru recrutare.

Cei care evanghelizează în rândul comunităților indigene sau care își părăsesc credința tradițională pentru a deveni creștini se pot confrunta, de asemenea, cu opoziție puternică. 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru tăria și puterea lui Dumnezeu în cazul pastorilor care se confruntă cu hărțuirea constantă a grupurilor criminale.
 • Pentru partenerii Open Doors, în timp ce lucrează pentru a echipa biserica și a proteja tinerii.
 • Pentru ca noii credincioși proveniți din medii criminale sau indigene să îi inspire pe alții cu credința lor plină de curaj.

 



35 VIETNAM

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Nguyen Xuan Phuc 9,64 milioane (9,7%) Budism Stat comunist


Guvernul comunist monitorizează activitatea creștinilor și exercită un nivel ridicat de presiune asupra tuturor creștinilor.

Credincioșii care se adună în biserici de casă sunt monitorizați îndeaproape și se confruntă cu discriminarea la diferite niveluri ale guvernului și ale societății. Convertiții de origine budistă sau de etnie animistă se confruntă cu cea mai severă persecuție, nu numai din partea autorităților, ci și din partea familiilor, prietenilor și vecinilor lor. Aceștia sunt uneori forțați să își părăsească satele. Cu toate acestea, se pare că numărul lor este în creștere.  

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI 

 • Pentru protecție asupra femeilor din provinciile nordice care sunt vulnerabile la trafic de persoane.
 • Pentru ca noii credincioși să crească în credință și îndrăzneală.
 • Pentru ca programele de conducere și de ucenicie derulate de partenerii Open Doors să întărească biserica.

 



36 BHUTAN

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Regele Jigme Khesar Namgyel Wangchuck 19.500 (2,4%) Budism Monarhie constituţională


Toți cetățenii bhutanezi trebuie să urmeze budismul, ceea ce înseamnă că oricine se convertește la creștinism este expus la ostilitate din partea familiei și a comunității sale.

Aceasta poate include pierderea locului de muncă și dezmoștenirea. De asemenea, acuzațiile false cum că ar fi fost mituiți, pentru a se converti. Cultura bhutaneză este foarte comunitară, iar protecția familiei este crucială, astfel încât ostracizarea din partea celor dragi poate avea un impact enorm asupra vieții unui convertit. Nicio biserică nu are recunoaștere oficială din partea statului, ceea ce înseamnă că adunările pentru cult sunt, din punct de vedere tehnic, ilegale. 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI 

 • Pentru ca celor care au suferit pierderi din cauza credinței lor să le fie acoperite toate nevoile. 
 • Pentru ca creștinii să aibă revelații noi despre Isus care să îi ajute să se susțină în fața ostilității. 
 • Pentru ca Duhul Sfânt să îi împrospăteze și să îi revitalizeze pe credincioșii care se simt deosebit de descurajați, lipsiți sau obosiți.

 



37 MEXIC

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Andrés Manuel López Obrador 126,7 milioane (95,5%) Creștinism Republică prezidențială federală


Pentru bandele de crimă organizată din Mexic, creștinii reprezintă o amenințare și o țintă.

Atunci când creștinii vorbesc sau refuză să se supună bandei locale, biserica lor este în curând în linia de foc. Într-un mediu lipsit de lege, liderii bisericii sunt șantajați pentru bani, amenințați sau agresați, mai ales dacă sunt implicați în orice fel de activism. Pastorii și preoții au fost răpiți, bătuți crunt sau uciși. 

În zonele rurale, noii credincioși care provin din medii mai tradiționale se confruntă, de asemenea, cu persecuția din partea comunităților lor. Intoleranța față de creștini este, în general, în creștere, pe măsură ce Mexicul devine mai secular. 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI 

 • Pentru o revenire a legii și a ordinii în Mexic, unde în prezent domnește criminalitatea. 
 • Pentru înțelepciunea și puterea lui Dumnezeu în cazul creștinilor care țin piept bandelor criminale din zonele lor. 
 • Pentru siguranță acelora care călătoresc mult, pentru a avea acces la instruire biblică sau la ucenicie. 

 



38 EGIPT

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Abdel Fattah al-Sisi 9,8 milioane (9,1%) Islam Republică prezidențială


Egiptul este o țară în care se presupune că creștinilor li se permite libertatea de religie, dar autoritățile și poliția nu reușesc să îi protejeze de opoziția locală și chiar de violență.

Femeile creștine raportează că au fost hărțuite și bătute, pentru că nu poartă haine islamice. În zonele rurale, comunități întregi creștine au fost alungate și strămutate. Credincioșii de origine musulmană se confruntă cu presiuni enorme din partea familiilor lor, ca să se întoarcă la islam. Aceștia nu pot fi înregistrați legal ca fiind creștini. Deși violența a scăzut ușor, cel puțin cinci creștini au fost uciși anul trecut pentru credința lor.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca autoritățile să acționeze, pentru a proteja drepturile creștinilor.
 • Pentru protecția și puterea lui Dumnezeu pentru noii credincioși de origine musulmană.
 • Ca dragostea și curajul creștinilor egipteni să influențeze vecinii lor și să atragă mulți oameni la Hristos.

 



39 MOZAMBIC

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Filipe Jacinto Nyusi 19,18 milioane (56,4%) Creștinism Republică prezidențială


Creștinii din nordul Mozambicului se află într-un pericol din ce în ce mai mare, din cauza grupurilor militante islamice extremiste.

Grupările au ucis mii de persoane, iar creștinii se confruntă zilnic cu amenințări de răpire sau cu  moartea. Sute de mii au fugit și trăiesc acum în tabere, traumatizați de violențe.

De asemenea, persoanele care devin creștine din alte medii religioase se confruntă adesea cu presiuni puternice din partea familiilor lor. Soțiile riscă să divorțeze și să piardă totul, inclusiv custodia copiilor lor. 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI 

 • Rugați-vă pentru pace în Mozambic, astfel încât creștinii să poată merge la biserică fără teama de a fi răpiți, atacați sau uciși.
 • Rugați-vă ca partenerii Open Doors să ajungă la mai multe persoane aflate în nevoie cu sprijin spiritual și economic și pentru protecția personalului, în timp ce călătoresc în regiuni instabile.
 • Mulțumiți-i lui Dumnezeu pentru curajul celor care oferă ajutor și rugați-vă pentru înțelepciune și compasiune față de cei traumatizați și vulnerabili.

 



40 QATAR

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Emir Șeicul Tamim bin Hamad al-Thani 414.000 (13,7%) Islam Monarhie absolută


Convertiții de la islam la creștinism se confruntă cu cea mai gravă persecuție, inclusiv discriminare, hărțuire și monitorizare polițienească. Credincioșii din Qatar sunt puțini la număr și își păstrează credința în secret.

Creștinii expatriați formează cel mai mare grup de creștini din Qatar și sunt în majoritate lucrători migranți din Asia și Africa. Aceștia nu sunt liberi să își practice în mod deschis credința; dacă ar îndrăzni  să vorbească unui musulman despre Isus, ar putea fi urmăriți penal și deportați. Mulți lucrători migranți sunt nevoiți să trăiască și să muncească în condiții precare, iar credința lor creștină le sporește vulnerabilitatea.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI 

 • Pentru credincioșii clandestini din Peninsula Arabică, pentru ca Dumnezeu să le întărească credința.
 • Pentru ca schimbarea culturii, care să fie mai tolerantă față de creștinii din Peninsula Arabică.
 • Pentru protecția lucrătorilor migranți creștini care se confruntă cu o atitudine ostilă din partea angajatorilor lor.

 



41 REPUBLICA DEMOCRATA CONGO (RDC)

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Félix Tshisekedi 93,4 milioane (95,2%) Creștinism Republică semi-prezidențială


Creștinii care trăiesc în estul Republicii Democrate Congo sunt în mare pericol; grupuri rebele violente se luptă pentru controlul regiunii.

Printre acestea se numără un grup extremist islamic numit Forțele Democratice Aliate (ADF), care îi vizează în mod brutal pe creștini. Aceasta include atacuri asupra liderilor de biserici care se pronunță împotriva violenței și răpirea femeilor ca «trofee». 

Persoanele care au devenit creștine din medii musulmane sau indigene se confruntă cu presiuni; acestora li se cere participarea, în continuare, la activitățile religioase tradiționale.  

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI 

 • Pentru ca stabilitatea și dreptatea să se întoarcă în estul RDC.
 • Pentru ca Dumnezeu să le dea liderilor bisericii multă înțelepciune și putere, în timp ce se ocupă de membrii lor.
 • Pentru mai multe oportunități de a ajuta bisericile care oferă consiliere pentru traume și ajutor de urgență.

 



42 INDONEZIA

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Joko Widodo 34,56 milioane (12,3%) Islam Republică prezidențială


Indonezia a căpătat un caracter islamic mai conservator în ultimii ani, ceea ce poate exercita presiuni asupra creștinilor, în special asupra celor de origine musulmană.

Acești credincioși se vor confrunta, probabil, cu o presiune intensă din partea familiilor lor pentru intenția de a se întoarce la islam. Biserică în care se predică Evanghelia este afectată de opoziția grupurilor extremiste islamice, în special în zonele rurale.

Datorită polițiilor antiteroriste eficiente, violențele împotriva creștinilor din partea extremiștilor islamici sunt rare; totuși, mulți creștini noi se mută din orașe pentru a scăpa de hărțuire.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI  

 • Pentru o societate mai deschisă și mai tolerantă față de creștinii din Indonezia.
 • Pentru ca Dumnezeu să-i mângâie pe cei respinși de propriile familii de dragul Lui.
 • Pentru echipa Open Doors care îi ajută pe creștinii strămutați să găsească noi case și locuri de muncă.

 



43 CAMERUN

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Paul Biya 17,65 milioane (61,7%) Creștinism Republică prezidențială


Creștinii din Camerun, care s-au convertit de la islam, nu sunt liberi să își exprime sau să își împărtășească credința, iar acest lucru poate duce la ostilitate din partea familiei și a localnicilor.

Influența militanților islamici, în special în Nord, a împiedicat activitățile bisericii. Criza anglofonă - un război civil care se desfășoară din 2017 - a făcut din liderii bisericești, care se pronunță împotriva violenței, o țintă pentru grupurile separatiste și pentru guvern. Țara nu are parte de o guvernare bună, ceea ce se sporește vulnerabilitatea multor credincioși.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca guvernul și forțele de securitate să fie trezite și echipate, pentru a aborda problemele lipsei sporite de securitate a țării.
 • Pentru ca Duhul Sfânt să reverse mângâiere și speranță peste cei traumatizați de atacuri.
 • Ca liderii bisericilor și partenerii locali ai Open Doors să fie întăriți, în timp ce îi slujesc pe cei afectați de persecuție.

 



44 BRUNEI

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Sultanul și prim-ministrul Sir Hassanal Bolkiah 54.200 (12,1%) Islam Monarhie absolută


Implementarea din ce în ce mai mare a Shariei (legea islamică) în Brunei face viața din ce în ce mai dificilă pentru mica minoritate creștină a țării. Scopul acesteia este de a face țara complet musulmană, iar convertirea de la islam este ilegală.

Grupurile creștine protestante se pot înregistra doar ca organizații laice și trebuie să prezinte guvernului rapoarte financiare și operaționale anuale. Toate activitățile bisericilor sunt monitorizate, iar liderii bisericilor sunt avertizați să nu facă acțiuni de propagandă, iar acestea să nu devină prea publice. Presiunea împotriva creștinilor este în continuă creștere.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca tinerii creștini, care se află sub presiunea colegilor, să aibă puterea de a sta  în picioare pentru credința lor.
 • Pentru ca liderii bisericii să primească înțelepciune, în timp ce îi ucenicizează pe credincioși, care sunt supuși restricțiilor și supravegherii. 
 • Pentru ca autoritățile să-și schimbe opinia și să acorde o mai mare libertate celor care aleg să nu urmeze islamul.

 



45 COMORE

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Azali Assoumani

4.700 (0.5%)

Islam Republică prezidențială federală


În Comore, alegerea de a părăsi islamul pentru a-L urma pe Isus este atât de riscantă încât cei care fac acest lucru nu au altă opțiune decât să își țină credința secretă. Acest lucru poate duce la violență din partea grupurilor extremiste sau la urmărirea penală din partea statului. 

Este ilegal ca adepții oricărei religii, cu excepția islamului, să evanghelizeze, astfel încât orice creștin care își împărtășește credința ar putea suferi consecințe juridice. Acestea vor implica probabil o amendă și până la un an de închisoare.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca toți creștinii forțați să își țină credința  în secret să aibă acces la părtășie și la ucenicie. 
 • Pentru ca cei care se confruntă cu presiuni și persecuții pentru credința lor să simtă că Duhul Sfânt le dă putere, ca să rămână neclintiți în credință.
 • Pentru creștini, ca să aibă parte de ocazii de a-și împărtăși cu îndrăzneală credința cu alții.

 



46 TADJIKISTAN

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Emomalii Rahmon 63.100 (0,6%) Islam Republică prezidențială


Conducerea totalitară a Tadjikistanului tratează cu suspiciune orice «abatere» de la normele culturale.

Majoritatea creștinilor sunt ortodocși ruși, iar creștinii de alte confesiuni se confruntă cu persecuții semnificative. Slujbele bisericești sunt deseori perturbate, iar credincioșii pot fi arestați pentru organizarea de întâlniri private de rugăciune sau pentru deținerea de materiale religioase «ilegale». Creștinii indigeni de origine musulmană se confruntă cu presiuni uriașe din partea familiei, a prietenilor și a comunității locale, pentru a se întoarce la islam, considerând că un tadjik adevărat nu poate fi decât musulman. 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI  

 • Pentru ca guvernul tadjik să recunoască dreptul la libertatea de religie.
 • Pentru ca liderii bisericii, care sunt sub presiune, să fie echipați, pentru a conduce cu deplină credință în Dumnezeu.
 • Pentru ca credincioșii de origine musulmană să găsească modalități de a se întâlni pentru a se încuraja unii pe alții.

 



47 KAZAHSTAN

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Kassym-Zhomart Tokayev 4,9 milioane (25,0%) Islam Republică prezidențială


Libertatea religioasă în Kazahstan este limitată, iar supravegherea și controlul guvernamental continuă să crească. 

Biserica Ortodoxă Rusă este, cu puține restricții, în general, tolerată de stat. Dar credincioșii de origine musulmană pot fi amendați, reținuți și închiși, dacă sunt prinși că se întâlnesc împreună. De asemenea, aceștia se confruntă cu persecuția și respingerea din partea familiei și a comunității lor. 

Este dificil pentru creștinii kazahi să își câștige existența; aceștia își pot pierde locul de muncă sau li se poate cere să plătească mită pentru a-și conduce afacerea. 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca familiile creștine să primească provizii, să își câștige existența.
 • Pentru protecție față de bisericile care se întâlnesc în secret.
 • Pentru ca autoritățile să fie impresionate de integritatea creștinilor și să le acorde mai multă libertate.

 



48 IORDANIA

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Rege Abdullah II 170.000 (1,6%) Islam Monarhie constituțională parlamentară


Iordania este tolerantă față de diversitatea religioasă, atâta timp cât fiecare rămâne în religia în care s-a născut. 
  
Bisericile ortodoxe și romano-catolice sunt recunoscute și tolerate. Cu toate acestea, bisericile netradiționale se confruntă cu persecuția, la fel ca și credincioșii care s-au convertit de la islam și cei care sunt activi în împărtășirea Evangheliei cu musulmanii.   
  
Noii creștini au fost supuși la zile de interogatoriu și bătăi, în timp ce au fost presați să dea informații despre alți creștini. Chiar și cei care sunt văzuți că îi ajută pe credincioșii de origine musulmană pot fi intimidați și amenințați.   
  
VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru protecția celor care vin la credință din medii musulmane.
 • Pentru ca autoritățile iordaniene să fie capabile să oprească amenințarea tot mai mare a extremismului islamic. 
 • Pentru ca creștinii din toate mediile să fie respectați pentru faptul că duc o viață integră.

 



49 MALAEZIA

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Regele Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah 3,1 milioane (9,2%) Islam Monarhie constituțională parlamentară federală


Constituția Malaeziei se așteaptă ca fiecare etnic malaezian să fie musulman. Un convertit la creștinism riscă să se confrunte cu presiuni extreme din partea familiei sale în scopul întoarcerii la islam. 

Dacă autoritățile află despre credința lor, aceștia pot fi arestați, interogați cu privire la rețeaua lor creștină și chiar închiși sau condamnați la moarte.

Toate grupurile religioase minoritare și ONG-urile, inclusiv bisericile consacrate, sunt monitorizate de autorități, încercându-se destrămarea grupurilor creștine noi formate. Cu ocazia alegerilor din acest an, Malaezia devine tot mai conservatoare din punct de vedere islamic.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca situația juridică a creștinilor din Malaezia să se îmbunătățească după alegeri.
 • Pentru ca autoritățile să nu mai întrerupă adunările creștine.
 • Pentru ca creștinii din Malaezia să cunoască dragostea lui Dumnezeu pentru ei înșiși și să o reflecte puternic față de ceilalți.

 



50 TURCIA

Conducător: Populație creștină: Religie principală: Formă de guvernământ:
Președintele Recep Tayyip Erdogan 169.000 (0.2%) Islam Republică prezidențială


Naționalismul religios este foarte prezent în Turcia. Oricine nu este musulman este considerat neloial și lipsit de patriotism. 

Deoarece apartenența religioasă este încă înregistrată pe cărțile de identitate, este ușor de discriminat candidații creștini la un loc de muncă. Deși convertirea de la islam la creștinism nu este ilegală, convertiții sunt supuși presiunilor din partea familiilor și comunităților lor de a se întoarce la islam. Dacă li se descoperă credința, pot fi amenințați cu divorțul și cu pierderea drepturilor de moștenire. 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGAȚI

 • Pentru ca cei convertiți la creștimism să se simtă iubiți și acceptați de Dumnezeu, chiar și atunci când propriile lor familii îi resping.
 • Pentru ca guvernul turc să elaboreze politici care să recunoască creștinii ca fiind egali în drepturi cu musulmanii.
 • Pentru ca creștinii din Turcia să  aibă parte de multe ocazii de a-L împărtăși pe Isus în siguranță, cu prietenii și familia.