04-11-2021. Multe femei convertite din Africa de Nord sunt puse sub presiunea de a se căsători cu orice preț, doar că tinerii creștini sunt puțini la număr. Nelya* s-a căsătorit recent cu bărbatul pe care-l iubește. «Lucrurile se schimbă», spune ea, referindu-se la respectul acordat femeilor și la mentalitatea bisericilor și a cuplurilor creștine din țările musulmane.

Nelya poartă o rochie colorată și are părul lăsat. Este o femeie plină de viață, având o credință contagioasă. S-a căsătorit recent cu un creștin, căsătoria nefiind aranjată, cum a fost cea a părinților ei. Ea și soțul ei s-au cunoscut în timp ce studiau teologia și s-au îndrăgostit unul de celălalt.

Tânăra știe că este norocoasă, deoarece povestea ei nu este reprezentativă pentru femeile creștine de origine musulmană din țări precum Algeria, Libia, Mauritania, Maroc sau Tunisia, care sunt, de obicei, supuse unor presiuni puternice în legătură cu căsătoria. «Din păcate, sunt multe povești care mă întristează în legătură cu situația femeilor», spune ea.

Căsătoria cu un musulman sau singurătatea

În toată Africa de Nord, femeile creștine întâmpină mari dificultăți în a găsi un soț care să le împărtășească credința. «Mulți spun că nu prea au de ales, pentru că este o rușine pentru o fată să nu fie căsătorită până la vârsta de peste 25 de ani. Prin căsătorie, ca să spunem așa, o femeie este recunoscută cu adevărat ca atare. Acest mod de gândire prevalează și în anumite biserici. Deseori vezi bărbați de patruzeci și chiar cincizeci de ani care cer în căsătorie fete de 20 de ani», explică Nelya.

Alte femei, sunt atât de hărțuite, încât sunt nevoite să se căsătorească cu musulmani. «În cele mai multe cazuri, le este foarte greu să rămână statornice credinței lor», spune Nelya. «Unele dintre ele continuă să-l urmeze pe Isus în secret. Se întâmplă foarte rar ca soții să-L accepte la Isus în viața lor.»

Participarea la viața publică și frecventarea bisericii

În cultura islamică, bărbații și femeile nu au drepturi egale. Acest lucru face dificilă întâlnirea femeilor creștine cu alți creștini, întrucât nu le este permis să iasă din casele lor decât dacă sunt însoțite de un bărbat din familie.

Nelya descrie persecuția cu care se confruntă femeile din Africa de Nord drept «persecuție morală». Respinse de familii și de societate, acestea sunt condamnate arestului la domiciliu de către propriile familii. Ele întâmpină o rezistență puternică, atunci când vor să se căsătorească cu un bărbat creștin. Familia exercită o presiune puternică asupra lor, acestora impunând-li-se urmarea tradițiilor musulmane și renunțarea la credința lor în Isus. «Se întâmplă ca femeile să fie alungate din familiile lor, iar biserica are grijă de ele în continuare», continuă ea.

Schimbarea mentalității islamice

Africa de Nord a fost marcată de gândirea islamică timp de peste o mie de ani. Acest fapt a influențat și biserica, care este formată din convertiți din Islam. Mulți pastori se ridică împotriva violenței domestice, care este considerată acceptabilă din punct de vedere cultural, chiar și de către bătrânii și liderii bisericilor. Totuși, Nelya vede progrese în această privință: « La nivelul conducerii, biserica sprijină din ce în ce mai mult femeile. În cadrul programelor de școlarizare a liderilor, pe care noi le oferim cu sprijinul Porților deschise, poziția femeilor, de pildă, este abordată dintr-o perspectivă biblică. Cursul se adresează atât bărbaților, cât și femeilor.» Femeile mai participă la școlarizările ținute pe tema conștientizării traumelor, care sunt organizate din ce în ce mai des în Africa de Nord. Schimbarea are nevoie de timp: «Sunt multe lucruri de făcut, iar noi trebuie să procedăm cu răbdare și înțelepciune», conchide Nelya.
Rezumat: Multe femei convertite din Africa de Nord sunt puse sub presiunea de a se căsători cu orice preț, doar că tineri creștini sunt puțini la număr. Nelya* s-a căsătorit recent cu bărbatul pe care-l iubește. «Lucrurile se schimbă», spune ea, referindu-se la respectul acordat femeilor și la mentalitatea bisericilor și a cuplurilor creștine din țările musulmane.