02-12-2021. În urmă cu 30 de ani, sfârșitul erei sovietice a fost pecetluit prin Protocolul de la Minsk. Esther Adamo*, care lucrează pentru Porți deschise în Asia Centrală, a fost martorul înființării Bisericii, după prăbușirea URSS.

Esther Adamo a călătorit pentru prima dată în Uzbekistan, în 1995. «La acea vreme, nu existau biserici indigene instituite în țările din Asia Centrală, nici măcar la sfârșitul anilor 1990. Toate bisericile erau de origine rusă sau coreeană. A fost într-adevăr un moment extraordinar! Am avut privilegiul de a fi martorul înființării Bisericii în Asia Centrală și, uneori, aveam impresia că trăiesc pe vremea apostolilor biblici.»

Într-adevăr, la câțiva ani după căderea URSS, tinerii din aceste țări au fost cuprinși de o trezire spirituală. Majoritatea aveau între 15 și 25 de ani. «L-au cunoscut pe Isus prin vise, vindecări și miracole. Și-au părăsit casele, munca, școala și au mers din sat în sat pentru a predica Evanghelia. Le spuneau oamenilor că Isus trăiește și îi încurajau să îl urmeze», explică Esther.

Biblii pentru noii convertiți

Acești noi convertiți nu aveau Biblii traduse în limbile lor materne. Și nici nu aveau clădiri în care să se poată aduna. «Unul dintre primele proiecte ale Porților deschise a fost acela de a găsi traducători și organizații specializate în traducerea Bibliei. Au fost elaborate proiecte pentru ca, mai întâi, Noul Testament și, mai târziu, Vechiul Testament să fie disponibile în toate limbile din Asia Centrală», își amintește Esther.

Teama Guvernelor se transformă în persecuție

Cu toate acestea, acești noi creștini au întâmpinat rapid obstacole majore, căci Islamul este o religie tradițională în Asia Centrală. «Orice persoană născută în Uzbekistan sau Kazahstan este considerată musulmană. Când tinerii îl mărturiseau pe Isus, unii părinți erau îngrijorați», relatează Esther. După câțiva ani, când oamenii au început să vină la Domnul cu sutele, Guvernele au sesizat aceasta schimbare. «Se temeau de o revoltă și au introdus tot felul de legi prin care convertirea putea să fie pedepsită.»

Astfel, noii convertiți și-au pierdut curând locurile de muncă, au fost alungați de familiile lor și alungați din casele lor. Nu li s-a mai permis să cânte cu voce tare în biserică sau să organizeze activități pentru copii. Unii dintre ei, au fost amenințați sau bătuți, în timp ce alții au fost chiar uciși.

Sprijin pentru Biserica tânără

De pe o zi pe alta, în 1999, toți misionarii occidentali au fost trimiși înapoi în țările lor și nu li s-a permis să se întoarcă. «Tânăra biserică a trebuit să se organizeze altfel, așa că au apărut bisericile subterane. Am putut să-i ajutăm, deoarece aveam deja experiență în acest sens din Europa de Est, Uniunea Sovietică și China», explică Esther.

Și după treizeci de ani, Porți deschise continuă să fie alături de creștinii din Asia Centrală. Persecuția nu a încetat, dar biserica se bizuie pe Dumnezeu și se maturizează. Acest lucru este dovedit prin cuvintele pe care Esther le împărtășește cu noi: «Creștinii din Asia Centrală îmi spun: ‹Nu vă rugați ca persecuția să înceteze sau ca să ne îmbogățim noi. Rugați-vă ca noi să rămânem fermi în credința noastră și să nu ne descurajăm!›».

*Pseudonim

Foto: Femeie din Asia Centrală cu acoperământ de cap specific