25-08-2022. Ziua Internațională de comemorare a victimelor violenței din motive religioase sau bazate pe concepții despre lume a Națiunilor Unite are loc, ca de obicei, în fiecare an, în data de 22 august. Cu această ocazie, vă încurajăm să vă rugați, în mod special, pentru creștinii din nordul Nigeriei; aceștia sunt cei mai grav afectați de violență.

Este inacceptabil să fii bătut, violat, întemnițat sau ucis din cauza convingerilor religioase pe care le ai. Organizația Națiunilor Unite recunoaște că «Actele de violență din motive religioase sau bazate pe concepții despre lume sunt, în continuare, foarte frecvente, în special împotriva persoanelor aparținând minorităților religioase. Numărul și intensitatea unor astfel de incidente, adesea de natură criminală, sunt în continuă creștere, căpătând în felul acesta importanță internațională.»

Libertatea religioasă este un drept

Ziua comemorativă reamintește că libertatea de religie și de conștiință este un drept consacrat în Declarația Universală a Drepturilor Omului. Acesta subliniază necesitatea de a oferi victimelor mai mult sprijin și asistență.

Nigeria: țara cu cele mai crunte acte de violență împotriva creștinilor

Săptămână de săptămână, în Nigeria se repetă rapoarte intolerabile despre atacurile grupărilor jihadiste asupra unor sate predominant creștine. Așa cum s-a întâmplat în sudul statului Kaduna, când în data de 29 iulie, anul trecut, mai multe femei tinere au fost răpite și violate de bărbați înarmați.

În acea seară, satul Angwan Aku a fost atacat. Militanții au mers din ușă în ușă și au alungat femeile din casele lor. Apoi i-au dus la Kutura, un oraș pustiu, din cauza atacurilor continue. Acolo, jihadiștii au violat femeile răpite.

Printre victime se numără trei tinere necăsătorite cu vârste de 15, 18 și 25 de ani și o femeie căsătorită de 35 de ani.

Rapoarte de mare violență

Una dintre victime, Ev*, a povestit partenerilor de la Open Doors: «Dormeam adânc, când s-a auzit o bătaie puternică la ușa noastră. Au intrat cu forța și i-au ordonat soțului meu să se întindă pe podea. Copilul meu, care nu are încă un an, a țipat tare. Au pus mâna pe mine, eu m-am împotrivit și am implorat milă pentru copilul meu bolnav. Dar m-au imobilizat și m-au lovit la ochiul stâng cu un cap de pușcă. M-au dus la celelalte fete pe care le răpiseră deja în diferite locuri din sat. Încă ploua, când ne-au luat din satul nostru pe cinci motociclete.»

O altă victimă, Tij*, în vârstă de 25 de ani, a relatat că atacatorii au pus-o să aleagă: «Fie vom fi violate de membrii bandei, fie va trebui să asistăm la răpirea rudelor noastre pentru răscumpărare. Le-am spus că părinții noștri erau prea săraci pentru a plăti răscumpărarea, așa că ne-au luat cu ei.»

Atacarea femeilor în scopul distrugerii comunității


«Atacarea a tot ceea ce creștinii prețuiesc foarte mult face parte din strategia, care are ca scop distrugerea completă a comunităților creștine. Dacă nu găsesc bărbați pe care să-i ucidă, violează femeile. În acest fel, distrugându-se permanent familiile creștine», sugerează un partener al Open Doors din Nigeria.