22-09-2022. Timp de patru ani, Biserica Mar Elias din al-Hwash, situată în vestul Siriei, pregătește mese pentru persoanele singure și vârstnice. Pentru Nariman și Nazek, care se ocupă de acest proiect, această biserică, care a fost transformată într-un Centru al Speranței, face mult mai mult decât să hrănească supraviețuitorii războiului.

Mirosul de mâncare umple sala bisericii. O duzină de femei pregătesc mâncare pentru aproximativ 150 de bătrâni, care primesc și astăzi o masă caldă. În fața clădirii, sunt gătite pe foc kibbeh (chiftele de bulgur și carne tocată). Înăuntru bisericii, un terci de orez dulce fierbe la foc mic. În curând, vor începe primele servicii de livrare a meselor din Centrul Speranței. «Am vrut să venim alături de bătrânii care sunt singuri și nu au pe nimeni care să aibă grijă de ei», rezumă Nariman Khoury, responsabilul proiectului în cauză. Astfel, bucătăria caritabilă a început să funcționeze în urmă cu patru ani, în Biserica Ortodoxă Greacă Mar Elias. Această biserică este unul dintre Centrele Speranței susținute de Open Doors în Siria.

«Ajutăm persoanele care nu se pot întreține singure, pentru că copiii lor au plecat din țară sau pentru că nu au copii care să îi ajute», ne spune Nariman.

Hrana și apropierea umană

De două ori pe săptămână, 150 de persoane primesc gratuit o masă sănătoasă. «Nevoia este enormă», adaugă Nazek, partenerul lui Nariman. «Fără această hrană, situația lor ar fi dramatică.» Echipele lui Nazek și Nariman oferă însă mai mult decât mâncare. Aceștia vizitează pe beneficiarii meselor de două ori pe săptămână, asistați de aproximativ 20 de voluntari care lucrează în ture. «Ne place să ajutăm oamenii, pentru că și noi am trecut prin multe suferințe.»

Compasiunea supraviețuitorilor

Ambele femei au supraviețuit cancerului de sân. «Medicii ne-au spus să nu lucrăm, dar când facem această muncă, toată oboseala noastră dispare», spune Nazek. «Cunoaștem prin ce necazuri trec oamenii, pentru că și noi am trecut prin multe.»

Situația actuală din Siria contrastează puternic cu viața de dinaintea începerii războiului, în 2011: «Nimeni nu avea nevoie de nimic, aveam o viață bună», își amintește Nariman, care a pierdut totul din cauza războiului. «Locuiam în Homs. Casa noastră a fost distrusă. Soțul meu este medic, iar eu sunt farmacist. Soțul meu a fost răpit și amenințat, iar farmacia a fost, de asemenea, distrusă. Am pierdut totul și am venit aici ca persoane strămutate intern. Locuiesc aici, în casa părinților mei, nu aveam unde să dormim. Da, știu cât de mult suferă oamenii...»

Un viitor pentru tineri

Fiul lui Nariman a părăsit recent țara. La fel ca mulți alți tineri, el nu mai vedea un viitor în Siria. «Chiar dacă ai un venit, acesta nu este suficient pentru a hrăni o familie», explică ea în încercarea de a-și ascunde tristețea.

Dar biserica oferă microcredite pentru persoanele de vârstă activă. A investit cu succes în mai multe afaceri noi, cum ar fi o fabrică de cherestea și un atelier de fierărie. «Sperăm că acest lucru va ajuta tânăra generație să rămână în Siria.»