17-11-2022. Curtea Supremă a Indiei a cerut guvernelor statelor Delhi, Uttarakhand și Uttar Pradesh să ia măsuri imediate pentru a «combate climatul de ură care domnește în țară». Creștinii indieni au salutat acest ordin, având în vedere creșterea semnificativă a violenței verbale și fizice împotriva minorităților religioase din țară.

În data de 21 octombrie, anul trecut, Curtea Supremă a răspuns cererii de a pune capăt «amenințării crescânde ale atacurilor țintite și celor de tip terorist împotriva comunității musulmane din India». În fața discursului instigator la ură împotriva acestei minorități religioase, judecătorii au declarat: «Este șocant pentru o țară care este neutră din punct de vedere religios».

Sancționarea discursului instigator la ură

Unul dintre judecători a spus: «Trăim în secolul XXI. Cât de departe am ajuns în numele religiei? Este tragic la ce am redus religia!»

Judecătorii au cerut guvernelor celor trei state să ia măsuri împotriva discursului instigator la ură. Și să facă acest lucru «fără a aștepta o plângere oficială [și] indiferent de religia infractorului.» Aceștia au adăugat că «orice ezitare de a acționa în conformitate cu această directivă va fi considerată drept sfidare a acestei Curți și se vor lua măsuri corespunzătoare împotriva funcționarilor vinovați». Aceștia au cerut, de asemenea, guvernelor celor trei state să raporteze cu privire la acțiunile întreprinse.

O problemă comună în toată India

Liderii creștini ai țării au aprobat această evoluție. Cu toate acestea, Rajesh*, un partener local al organizației Porti Deschise, a subliniat că problema nu afectează doar statele individuale, ci și întreaga țară: «Comunitatea creștină așteaptă cu nerăbdare și cu rugăciune rezultatul procesului și consecințele deciziei instanței.»

Creștinii sunt îngrijorați de posibila reacție a guvernului

Într-un alt caz, minoritatea creștină din India a cerut Curții Supreme să facă ceva în legătură cu numărul tot mai mare de atacuri violente împotriva creștinilor. La 1 septembrie, judecătorii D. Y. Chandrachud și Hima Kohli au cerut apoi Ministerului de Interne să prezinte, în termen de două luni, un raport privind atacurile asupra creștinilor din opt state: Bihar, Chhattisgarh, Jharkhand, Odisha, Karnataka, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh și Haryana. Documentul ar trebui să enumere, de asemenea, măsurile luate în urma acestor incidente. Cu toate acestea, Ministerul de Interne nu a răspuns încă în mod oficial, iar următoarea audiere în acest caz este programată pentru 6 decembrie.

Rachel*, parteneră locală la Porti Deschise, se teme de posibilele urmări negative, în caz că violența împotriva creștinilor va fi dovedită la Curtea Supremă. În unele state, guvernele fundamentaliste ar putea adopta noi legi anti-conversie, care ar putea «să considere orice adunare creștină drept o încercare de convertire forțată și să declare clădirile bisericilor structuri ilegale».

India ocupă locul zece în topul țărilor în care creștinii sunt cel mai mult persecutați pentru credința lor, potrivit Indexului mondial al persecuției 2022.

(Foto : Mahalaua din Delhi, India)