22-12-2022. În țările în care creștinii sunt persecutați, copiii sunt puși în pericol destul de mare. Cu sprijinul dumneavoastră, Porti Deschise lucrează, pentru a le schimba viitorul și pentru a le oferi o nouă speranță. Iată cum se pregătesc Valentina (Columbia), în vârstă de 15 ani, și Mimi (Irak), în vârstă de 12 ani, pentru Crăciun.

Valentina este o creștină columbiană în vârstă de 15 ani. De patru ani, aceasta este nevoită să trăiască departe de familia ei, din motive de securitate. Acest lucru se datorează faptului că în departamentul ei, Cauca, trăiește o mare parte din comunitatea indigenă Páez. Aceste comunități se caracterizează prin ritualurile și practicile lor șamanice, precum și prin ostilitatea față de persoanele care profesează o altă credință decât a lor.

Cu un tată foarte devotat bisericii sale, familia Valentinei a fost amenințată. Ea și frații ei au fost școlarizați acasă, deoarece copiii din școala din sat practicau ritualuri care contraziceau credința creștină. Acest lucru i-a protejat, de asemenea, de răpiri și de recrutarea de către gherile, care îi ademenesc pe tineri cu bani.

Despărțiți pe tot parcursul anului – uniți de Crăciun

Francisco și Luz, părinții Valentinei, au decis să ceară ajutor și să-și trimită fiica la Centrul de refugiu pentru copii administrat de Open Doors. Centrul se află la mai mult de 15 ore distanță de la domiciliul lor. Acolo, Valentina primește o educație școlară bazată pe principii creștine, precum și sprijin spiritual și emoțional, fără nicio amenințare la adresa siguranței sale.

Bineînțeles că i se face foarte dor de familia ei, în special de sora ei Miriam, de care este foarte apropiată. De când se află în Centrul de refugiu, nu se poate întoarce la familia ei decât o singură dată pe an, și anume de Crăciun. «Pentru mine, cel mai frumos Crăciun este atunci când sunt cu familia mea.»

Crăciunul în Irak: Mimi sărbătorește credincioșia lui Dumnezeu

La mii de kilometri distanță, în Irak, Mimi așteaptă cu nerăbdare Crăciunul alături de familia ei.

Un cocoș cântă în timp ce soarele răsare deasupra zonei rurale din Shekhan, în Irak. Mimi, în vârstă de 12 ani, merge la cotețul ei de găini, ca să adune ouăle și, mai ales, pentru a o saluta pe găina ei preferată, Lulu. Așteaptă cu nerăbdare Crăciunul: «Vom cânta și vom decora toată casa, chiar și Lulu se va alătura sărbătorii», spune ea.

O mână de creștini întorși din exil

Mimi a fost nevoită să părăsească în grabă casa din Câmpia Ninive în care locuiește, pentru a fugi de atacurile Statului Islamic. La acea vreme, avea doar patru ani și nu-și poate aminti totul. Abia în 2017, când SI a fost învins, familia ei a putut să se întoarcă. Cu toate acestea, din cauza situației economice dificile, părinții lui Mimi nu păreau să aibă altă posibilitate decât să părăsească țara, așa cum făcuseră atâția oameni din jurul lor.

Aici au intervenit partenerii de la Porti Deschise. «Ne gândeam serios să emigrăm», spune Nadia, mama lui Mimi, zâmbind, «Apoi am auzit de microcredite și ne-am făcut planul de a începe o fermă. Cu voia lui Dumnezeu, ne va binecuvânta și ne va da succes.»

Viitorul micii minorități creștine din Irak rămâne foarte incert, însă, datorită sprijinului dumneavoastră, familii precum cea a lui Mimi se pot reuni de Crăciun și pot sărbători nașterea Mântuitorului lor în căldura casei lor restaurate.

(Foto: Valentina, din Columbia, este fericită să sărbătorească Crăciunul cu familia ei.