13-04-2023. Valeria, una dintre victimele exploziei din 28 martie 2021, din biserica din Makassar, nu va uita niciodată zilele dinaintea Paștelui. Mâncărimile de pe pielea și corpul ei sunt o amintire constantă. În ciuda acestui fapt, ea își dă seama că Dumnezeu continuă să lucreze în viața ei, în pofida tuturor circumstanțelor.

Cu o săptămână înainte de Paștele din 2021, de Duminica Floriilor, Valeria și cele două prietene ale sale, Karina și Edelina, după slujbă, erau pe cale să părăsească Catedrala din Makassar, când o bombă a explodat foarte aproape de ele. «La început, am crezut că explodase o centrală electrică din apropiere, dar, la scurt timp după aceea, am început să simțim căldură și durere pe corpurile noastre», își amintește Valeria. «Habar nu aveam că o bombă tocmai explodase în fața bisericii noastre.»

Începândcu acea zi groaznică, Valeria a petrecut mult timp în spital. După ce a fost supusă la terapie intensivă, a trebuit să treacă prin numeroase operații de reconstrucție și multe controale medicale. «Săptămâna trecută am suferit o altă operație la mână», explică Valeria.

Valeria îi mulțumește lui Dumnezeu, pentru că a fost alături de ea în această perioadă dificilă și a ajutat-o să termine școala de asistență medicală, în timp ce aceasta se lupta încă cu durerea înțepătoare a arsurilor sale. La ora actuală, ea a absolvit și lucrează la clinica locală.

Continuând să cânte pentru Dumnezeu

Anul acesta, Valeria va petrece Paștele alături de părinții și frații ei mai mici. Ea a exersat cântecele pe care le va interpreta la biserică împreună cu prietenii ei. «Îmi place să cânt și sunt recunoscătoare că bombardamentul nu mi-a afectat corzile vocale», explică ea.

Cu toate acestea, Valeria este încă marcată de atac. Ea vorbește despre faptul că experiența avută a ajutat-o să înțeleagă mai bine frica lui Isus, când se pregătea pentru răstignire.

Dureri în timpul operației

«La câteva zile după atac, a trebuit să mă operez. Era într-o zi de vineri, mai exact în Vinerea Mare. Stăteam cu brațele întinse în sala de operație. Acestea îmi provocaseră dureri puternice, începând cu noaptea precedentă până la orele 18:00 a acelei zi de vineri. Era aproape de nesuportat. Îmi amintesc că mă gândeam: ‹Isuse, este genul acesta de durere pe care a trebuit să o suferi, când ai fost răstignit în Vinerea Mare? Este atât de dureros!›».

Deși este conștientă că suferința ei nu se compară cu suferința pe care a îndurat-o Domnul Isus, când a fost răstignit, această realizare a făcut-o și mai conștientă de faptul că Dumnezeu îi înțelege suferința, pentru că și El a îndurat-o.

Compasiune și recunoaștere

Datorită propriei experiențe, Valeria are mai multă compasiune față de pacienții pe care îi îngrijește. «Pot empatiza cu temerile lor, cu singurătatea și cu frigul din sala de operație. Acest lucru îmi permite să am mai multă grijă de ei.»

Valeria este recunoscătoare pentru modul în care Dumnezeu a schimbat-o. «Acum pot accepta ceea ce mi s-a întâmplat și cine sunt. Mă rog ca nimic din ceea ce mi s-a întâmplat să nu se mai întâmple vreodată, mai ales în această duminică de Paște.»

Partenerii locali ai organizației Open Doors o însoțesc pe Valeria din 2021, susținând-o cu rugăciuni și încurajări, dar și cu ajutorul de care are nevoie, atunci când este necesar. Ei îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru recuperarea Valeriei și a Karinei și pentru credința lor, care a fost întărită în această perioadă devastatoare.