27-04-2023. O grădiniță dintr-un oraș din estul Chinei cere părinților să semneze un document prin care aceștia se angajează să nu-și învețe copiii religie.

«Formularul prin care părinții se angajează să nu transmită copiilor propriile covingeri religioase» a fost înmânat tutorilor copiilor din grădinițele din orașul Wenzhou, situat în provincia Zhejiang din estul Chinei, a confirmat un profesor pentru ChinaAid.

Părinții trebuie să semneze acest document prin care se angajează să «nu aibă convingeri religioase, să nu participe la activități religioase și să nu răspândească și să propage religia în niciun loc.»

De asemenea, aceștia trebuie să fie de acord să respecte disciplina Partidului, să nu încalce legile țării și să nu se alăture unor culte precum Falun Gong (o nouă mișcare religioasă care a luat naștere din Qigong și care a fost combătută în China în timpul Revoluției Culturale). Bisericile de casă sunt, de asemenea, afectate, deoarece sunt considerate grupuri religioase ilegale.

Represiunea în Wenzhou

Wenzhou, cunoscut și sub numele de «Ierusalimul chinezesc», din cauza comunității creștine semnificative, s-a numărat printre locurile în care s-a materializat pentru prima dată reprimarea libertății creștinilor.

Încă din 2017, copiilor li s-a interzis accesul în bisericile și taberele creștine, ca parte a campaniei de «sinicizare» a lui Xi Jinping, care vizează crearea unei societăți în stilul Partidului Comunist. O măsură care încalcă articolul 14 din Convenția privind drepturile copilului, pe care China l-a semnat.

Fără copii în biserică

În ceea ce privește nouă reglementare, unii părinți au ales, începând cu anul 2017, să își învețe copiii credința creștină acasă. «În țara noastră, credința este pe primul loc, iar notele pe al doilea», a notat un părinte al unui elev pe nume Chen*, explicând că copiii ei au avut nevoie să participe la ore de predare a Bibliei, deoarece învățământul public nu oferă suficientă îndrumare morală și spirituală. «Drogurile, pornografia, jocurile de noroc și violența sunt probleme serioase pentru tinerii din China de astăzi, iar jocurile video sunt extrem de seducătoare», a declarat acesta pentru agenția de știri Reuters. «Nu putem fi alături de ei tot timpul și doar prin credință îi putem face să înțeleagă ce ar trebui să facă.»

Distrugere în întreaga regiune Zhejiang

În 2013, autoritățile din Zhejiang au lansat o campanie care a dus la distrugerea a mii de cruci și biserici în întreaga provincie, inclusiv în Wenzhou.

La începutul acestui an, autoritățile l-au întemnițat din nou pe Peter Shao Zhumin. Episcopul de Wenzhou fusese eliberat în urmă cu aproximativ un an. Acest cleric, care a refuzat întotdeauna să se alăture organizațiilor religioase aprobate de stat, a fost, în ultimii șapte ani, încarcerat de mai multe ori.

China se află pe locul 16 în Indexul mondial al persecuțiilor din 2023 al Porti Deschise.

* Nume fictiv