08-08-2023. Familiile evanghelice dintr-un sat mexican se confruntă cu o dilemă teribilă: aceștia trebuie să plătească pentru a nu mai fi persecutați sau expulzați din sat.

Unele comunități creștine indigene din Mexic sunt persecutate pentru credința lor. Ele riscă chiar să fie expulzate, doar pentru că îl urmează pe Isus și nu obiceiurile și tradițiile satului din care provin. Creștinii evanghelici din San Isidro (numele a fost schimbat din motive de securitate) au fost somați, în data de 25 mai, să plătească peste 1 000 de franci, pentru a putea continua să-și trăiască credința în satul lor.

Persecuție constantă

Începând cu luna ianuarie 2023, cel puțin zece familii evanghelice din San Isidro nu mai au dreptul la apă potabilă și electricitate. Mulți dintre ei au fost nevoiți chiar să părăsească satul, deoarece au fost expuși la violențe fizice, la jefuirea culturilor agricole și la amenințări. 

La această situație dificilă se adaugă și un dezacord între unii credincioși și pastorii lor. Din cauza acestui conflict, creștinii din San Isidro se simt și mai singuri și mai speriați în fața persecuției. 

Cinci familii au decis să își apere drepturile cu sprijinul organizației Open Doors. Pe 25 mai, acestea au fost avertizate de autorități că, pentru încetarea persecuției, creștinii evanghelici, vor trebui, în următoarele două luni, să plătească o amendă de peste 1000 de franci elvețieni pentru fiecare familie. În caz contrar, vor fi expulzați din comunitatea lor.

O chestiune de supraviețuire

Porti Deschise încearcă să ajute aceste familii persecutate, să plătească amenzile și să creeze un proiect generator de venituri. Este o chestiune de supraviețuire, deoarece pământul și culturile le-au fost deja luate. Prin urmare, colaboratorii noștri fac apel la rugăciune pentru acești creștini persecutați din San Isidro. 

O țară care este de fapt «creștină»

Majoritatea populației Mexicului este, de fapt, creștină, sau mai precis catolică. Cu toate acestea, în comunitățile indigene, creștinii care se îndepărtează de credințele catolice sincretice și de tradițiile religioase sunt persecutați: aceștia sunt respinși, închiși, amendați sau expulzați.

Persecuție în creștere

Anul 2022, a fost anul cu cele mai multe cazuri de violență împotriva creștinilor din Mexic. Grupurile criminale continuă să atace creștinii, ori de câte ori îi percep ca pe o amenințare pentru afacerile lor ilegale, iar persecutorii beneficiază de slăbiciunea politicilor de stat care permit corupția și impunitatea.

Creștinii din comunitățile indigene sunt din ce în ce mai mult vizați, pentru că refuză să urmeze obiceiurile strămoșilor lor. În alte regiuni, intoleranța este, de asemenea, în creștere, determinată de grupuri ideologice radicale, care se opun exprimării publice a credinței creștine.

În decurs de un an, Mexicul a urcat de pe locul 43 pe locul 38 în Indexul global al persecuției.

(Foto:) Creștini indigeni mexicani