07-09-2023. Merry a participat la un training Porti Deschise în Alep. Tânăra de 26 de ani nu știa că va avea ocazia să  pună în practică ceea ce a învățat acolo, la scurt timp după aceea, întrucât orașul de unde provine a fost grav lovit de cutremurul din februarie. Mărturie.

Merry este inginer civil și lucrează pentru mai multe organizații neguvernamentale din Siria. Locuiește împreună cu tatăl, mama și fratele ei, Simo, în vârstă de 23 de ani.

În luna octombrie a anului trecut, Merry a participat la antrenamentul sportiv «Ready, Set, Go plus», un curs pe care partenerii Open Doors îl oferă în mod regulat tinerilor creștini din orașele siriene. Acest program se bazează pe ideea că sportul este o activitate foarte populară care poate atrage în mod creativ copiii și tinerii spre biserică. Cursanții învață să facă legătura între activitățile sportive și Biblie, pentru a le folosi pentru slujirea lor.

Primele experiențe

Merry și-a asumat treptat responsabilitatea în cadrul acestui program, având prima experiență pe teren. «Odată, în timp ce pregăteam un eveniment de conștientizare și sensibilizare și când am vrut să ne întâlnim cu copiii dintr-un sat vecin, a început să plouă. Nu eram pregătiți pentru asta. Am găsit un adăpost, dar ne era frig și foame. Ne-am ajutat reciproc să depășim dificultățile.»

Când teribilul cutremur a devastat orașul lui Merry, în data de 6 februarie 2023, ea și-a amintit de incidentul căruia îi supraviețuise în timpul școlarizării sale privind legătura dintre Biblie și sport și, în mod firesc, a fost alături de familia ei și de cetățenii speriați.

Ajutor pentru victimele cutremurului

Cutremurul a forțat peste 7000 de persoane din Alep să își părăsească locuințele și să se refugieze în biserici și mănăstiri. Într-una dintre aceste mănăstiri, Merry a avut grijă de oamenii care au sosit împinși de frig și de foame încă din prima zi. «M-am simțit ca și cum aș fi fost din nou la antrenamentele sportive, organizând mese pentru oameni și ajutând la distribuirea de alimente și pături», spune Merry. 

«Nu puteam să stau degeaba, trebuia să fac ceva.»

Mesajul de dragoste de la Isus Hristos

Sentimentul de conducere și de responsabilitate pe care l-au învățat cu toții în cadrul aceluiași antrenament sportiv i-a determinat pe Merry, pe fratele ei și pe alți trei tineri să formeze o echipă de ajutorare, pentru a-i ajuta pe oameni să facă față dezastrului. «Cunoaștem punctele forte și punctele slabe ale fiecărui individ și distribuim sarcinile ca într-o echipă de fotbal. Pentru noi, a câștiga înseamnă să ajutăm oamenii și să dăm dovadă de umanitate. Avem un mesaj de iubire de răspândit și acesta este scopul pe care îl urmărim.»

Merry adaugă: 

«În cele douăsprezece zile de după cutremur, am reușit să arătăm mai multă dragoste decât am reușit să împărtășim în cei doisprezece ani de război.»

Să ne ținem de promisiunile lui Dumnezeu

Înainte de cutremur, Merry se simțea uneori departe de Dumnezeu. «Îl luasem pe Dumnezeu ca pe un lucru de la sine înțeles, dar când am strigat la El din toată inima mea, iar El ne-a salvat pe mine și familia mea de cutremur, am început să simt din nou apropierea Lui. Mă agăț mai mult ca niciodată de cuvintele Lui: ‹Fii puternic și curajos, nu te teme.›»

Merry zâmbește în timp ce continuă. «Nu știu de unde am găsit puterea de a face ceea ce fac, dar știu că Dumnezeu a fost cu mine și încă este. Singura mea dorință este ca Dumnezeu să se arate oamenilor prin noi și ca toată lumea din Alep și din toată Siria să știe că Hristos este iubire și că noi, în calitate de copii ai Lui, vom fi un bun exemplu al acestei iubiri.»

Foto: Merry ajută victimele cutremurului din Alep, Siria