05-10-2023. Ambii au vrut să-l recruteze în banda lor de gherilă – atât tatăl său, cât și fratele său mai mare. Thiago* părea a fi o persoană dezirabilă, dar era ceva ce nu știau cei doi: Thiago își dăduse deja viața în mâinile lui Isus. El nu mai era disponibil.

Thiago se află deja de patru ani în centrul pentru copii din Columbia, care este administrat de partenerii de la Porti Deschise. Acest tânăr studiază fotografia și visează să îi încurajeze pe alții prin povestea sa.

Marcat de violență

Când Thiago se gândește la copilăria sa, își amintește de neglijență, foamete și sărăcie. Tatăl său se alăturase gherilelor și o bătea regulat pe mama sa. Acest lucru a determinat-o să divorțeze de el, după care s-a mutat la surorile ei. Femeia suferise foarte mult din cauza traumelor pe care le-a trăit în căsnicie.

Chemarea lui Iisus

Mătușile lui Thiago erau creștine, dar ele nu au îndrăznit să-i vorbească lui sau familiei sale despre Isus, de teama tatălui său și a legăturii acestuia cu gherilele. Thiago, pe de altă parte, a devenit curios și a început să își urmeze, în secret, mătușile la slujbele de la biserică. Mișcat de ceea ce a auzit la biserică, a început să îl urmeze pe Isus.

Centrul pentru copii

Când Thiago avea 11 ani, tatăl și fratele său au încercat să îl recruteze în bandele lor de gherilă. În acest proces, băiatul a învățat cum să mânuiască arme, fiind familiarizat cu afacerile cu droguri. Un pastor a recunoscut pericolul în care se afla acest băiat. Într-o zi, i-a spus: «Știu un loc unde ai fi în siguranță și unde ai putea primi o educație, însă trebuie să-ți părăsești imediat familia și să vii cu mine.» 

Pentru urechile lui Thiago acest lucru suna foarte tentant – în sfârșit o șansă de a învăța ceva! Totuși, întrucât mama lui suferea de atacuri de panică și doar el avea grijă de ea, nu putea să o abandoneze. Numai când pastorul a promis că va avea personal grijă de mama sa, Thiago a fost de acord.

Viața în centrul de refugiu pentru copii

Când Thiago a ajuns la centrul de refugiu administrat de partenerii de la Porti Deschise, și-a dat seama, pentru prima dată, că nu era singurul copil creștin care trebuia să frecventeze o școală protejată de presiunea bandelor înarmate. Pe lângă materiile școlare, el, ca și ceilalți 50 de copii care sunt în prezent îngrijiți acolo, a primit o pregătire agricolă care îi va permite să fie independent financiar ca adult, precum și îngrijire psihologică și spirituală.

O familie se reunește

Plin de bucurie și recunoștință, Thiago privește la ceea ce a făcut deja Isus în familia sa. Mama sa a devenit, de asemenea, creștină, iar tatăl său a reușit să părăsească gherilele. Fratele său mai mare este, de asemenea, interesat de Evanghelie, dar nu a reușit încă să părăsească grupul său. Thiago continuă să se roage pentru el și pentru fratele său mai mic, așteptând ceea ce va face în continuare Isus.