11-01-2024. Datorită donațiilor și rugăciunilor dumneavoastră, familiile elevilor care au fost victimele unui atac violent în Uganda, în iunie 2023, sunt încurajate și primesc consiliere posttraumatică.

De la atacul asupra unei școli din vestul Ugandei din iunie 2023, comunitatea creștină a încercat să-și continue viața de zi cu zi. În cazul anumitor persoane durerea încă persistă.

În octombrie, partenerii noștri au călătorit în zonă pentru a sprijini familiile de acolo. În cadrul unui program de trei zile, 37 de persoane au primit sprijin posttraumatic. Toate acestea aveau o legătură directă cu victimele atacului din iunie.

Lăudându-L pe Dumnezeu în durere și incertitudine 

«Vreau să îi cânt Domnului Isus, pentru că ne-a văzut.
Vreau să îi cânt Domnului, pentru că ne-a văzut.
El ne-a văzut.
El ne-a văzut...»

Aceste cuvinte de închinare fac parte dintr-un cântec cântat de creștinii din Uganda. Ele sunt un memento al credincioșiei lui Dumnezeu. Ele sunt cu atât mai emoționante, cu cât ne gândim că cei care le cântă în această zi de octombrie sunt membri ai familiilor celor 42 de persoane care au fost ucise într-un atac asupra unei școli creștine, în iunie 2023. 

Comunitatea creștină este profund șocată și traumatizată. De atunci, ei au încercat să-și reia viața de zi cu zi, dar pentru unii durerea este încă mare. Majoritatea familiilor și-au îngropat apropiații, dar unsprezece elevi sunt încă dați dispăruți. O suferință cumplită și o incertitudine teribilă pentru familiile lor.

Mulțumită donațiilor și rugăciunilor dumneavoastră, partenerii Porti Deschise au putut să se deplaseze la Kasese, unde a avut loc atacul. Ei au încurajat familiile creștine și i-au consiliat pe oamenii traumatizați.

37 de persoane pe cale de a se vindeca

Programul s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, la mijlocul lunii octombrie. 37 de persoane care erau rude directe ale victimelor atacului din iunie au primit consiliere posttraumatică.

Sylvia este una dintre creștinele care au beneficiat de acest program. Ea a rămas văduvă în urma atacului: soțul ei era paznicul de serviciu la școală în acea noapte. Unul dintre copiii ei a fost, de asemenea, ucis. După cum vă puteți imagina, viața Sylviei s-a schimbat complet de atunci. Își plânge soțul și fiul, încercând în același timp să aibă grijă de ceilalți copii. Ea le spune partenerilor noștri: «Cereți-i lui Dumnezeu să-mi dea putere ca să pot avea grijă de ceilalți copii ai mei și să lucrez. Îmi este greu să mă trezesc dimineața pentru că mi-am pierdut speranța. Am senzația că trupul meu nu mai are energie.»

Vindecarea este un proces de lungă durată. Sylvia va continua să aibă nevoie de sprijin emoțional și spiritual din partea comunității sale. Totuși chipul ei părea să se lumineze cu fiecare zi de seminar.

În timpul seminarului de consiliere posttraumatică

Kule este un alt participant. Fiul său în vârstă de 15 ani se numără printre cei încă dispăruți. «Nu am liniște acasă pentru că îmi amintesc ce făcea el», explică el. «După școală, își hrănea animalele și lucra în mica lui grădină. Am aceste amintiri despre el; sunt mereu în capul meu... Nu am liniște.»

El ne cere să ne rugăm pentru următoarele: «Fie ca Dumnezeu să ne arate o cale prin care să-mi pot vedea copilul, indiferent dacă este viu sau mort. Îi rog pe toți frații și surorile să ne susțină în rugăciune și să-i ceară lui Dumnezeu să ne deschidă calea. Ceea ce este imposibil pentru om este întotdeauna posibil pentru Dumnezeu.»

Un exemplu de curaj și credință

În ultimele luni, comunitatea creștină din Kasese a fost un model pentru mulți. În timp ce plângeau și se întrebau despre motivele atacului, au profitat, de asemenea, de numeroase ocazii de a se bucura în Domnul, amintindu-și cine este El și ce a promis.

La finalul programului de trei zile de consiliere posttraumatică, participanții au cântat cântecul lor de închinare. Promisiunea «El ne-a văzut» a urcat la cer și a oferit o perspectivă asupra puterii răscumpărătoare a lui Isus.

De asemenea, un participant și-a împărtășit experiența: «Nu m-am simțit niciodată atât de liniștit de când mi-am pierdut copilul».

«Africa – Uniți împotriva violenței»

Mulțumită sprijinului dumneavoastră continuu pentru Open Doors, partenerii noștri pot oferi sprijin emoțional și spiritual, cum ar fi consilierea posttraumatică, creștinilor din Uganda și din ținutul Africii Subsahariane. Vă mulțumim că sunteți o binecuvântare pentru aceste familii și pentru mii de alte familii care îndură violențe similare din cauza credinței lor. Să continuăm să fim alături de ei.