25-01-2024. Pe 17 ianuarie a fost publicată noua listă a celor 50 de țări în care creștinii sunt cei mai persecutați. Unul din șapte creștini este direct afectat. Haideți să reînnoim speranța fraților și surorilor noastre afectate.

Indicele global al persecuției 2024 arată că peste 365 de milioane de creștini din întreaga lume sunt expuși pe scară largă sau extremă la persecuție și discriminare. Anul trecut, au fost înregistrate aproape 14 800 de atacuri asupra bisericilor, școlilor și spitalelor creștine, în timp ce situația creștinilor din Africa Subsahariană continuă să se deterioreze dramatic.

Bisericile vizate

În perioada de raportare a noului Indice global al persecuției (1 octombrie 2022 - 30 septembrie 2023), 14 766 de clădiri creștine au fost distruse sau închise (față de 2110 în anul precedent). Numai în China, Open Doors estimează că 10.000 de biserici au fost închise anul trecut din cauza măsurilor luate de regimul lui Xi Jinping. 2228 de biserici au fost, de asemenea, afectate de atacuri în India, dintre care 400 au fost distruse în timpul izbucnirii violențelor din statul Manipur, în luna mai a anului trecut.

Primele 10 țări în topul 2024 al indexului

Coreea de Nord se află din nou în fruntea Indicelui. Ea este urmată de Somalia, Libia, Eritreea și Yemen. Nigeria ocupă locul 6 în indicele 2024. Dintre cei 4998 de creștini uciși din cauza credinței lor, 4118 au fost uciși numai în această țară. Pakistanul se află pe locul 7, urmat de Sudan, Iran și Afganistan.

Violența în Africa Subsahariană

Islamul radical și regimurile autocratice întărite de influența străinilor sunt cele două motive principale ale violențelor suferite de creștini în Africa Subsahariană.

Cel puțin 4606 creștini au fost uciși pentru credința lor în 18 din cele 26 de țări subsahariene incluse în Indice, iar peste 82% dintre creștinii din lume, uciși pentru credința lor, trăiau în Nigeria. Cincisprezece dintre aceste 26 de țări au atins cel mai înalt nivel pe scara globală de evaluare a violenței.

Grupările islamice radicale care exploatează situațiile politice instabile s-au răspândit pe întreg continentul african. Rupturi în guvernare și securitate au deschis ușa activității jihadiste, așa cum s-a văzut în Burkina Faso (nr. 20), Mali (nr. 14), Mozambic (nr. 39), Nigeria (nr. 6) și Somalia (nr. 2). 

«Suntem deosebit de îngrijorați de creșterea violenței împotriva comunităților creștine și foarte îngrijorați de numeroasele atacuri asupra creștinilor din Africa Subsahariană. Acestea au forțat aproximativ o sută de mii de creștini să își părăsească satele și să se refugieze în tabere pentru persoane strămutate, unde trăiesc în condiții foarte dificile și fără perspective de viitor», a declarat Philippe Fonjallaz, directorul organizației Porti Deschise Elveția. «Dar nu suntem descurajați, pentru că, prin mărturiile pe care le primim, vedem lucrarea și prezența lui Dumnezeu în viața fraților și surorilor noastre, în ciuda situației dificile create. Credincioșia lor în credință și speranța pe care mulți dintre ei o pun în Dumnezeu ne încurajează să continuăm să îi susținem cu credință în rugăciune.»

Alte tendințe: Nicaragua (nr. 30) și Coreea de Nord (nr. 1)

Dictaturile comuniste din America Latină devin din ce în ce mai ostile față de Biserică. Acest lucru este deosebit de evident în Nicaragua, care a urcat pe 20 de locuri în clasamentul Indicelui 2024. Guvernul Ortega încalcă din ce în ce mai deschis libertatea religioasă. Universităților și altor instituții asociate cu biserica li se retrag licențele, iar persoanele care critică deciziile guvernului în această privință sunt arestate.

Coreea de Nord ocupă din nou primul loc în clasamentul Indicelui global al persecuției, așa cum se întâmplă din 1992, cu excepția anului 2022, când Afganistanul a fost pe primul loc, după ce talibanii au preluat puterea. Creștinii de acolo sunt forțați să își practice credința în secret.