08-02-2024. Case distruse și arse, credincioși nevoiți să fugă în câmpurile de orez, distrugeri și furturi de proprietăți: la începutul anului 2024, creștinii din Laos nu sunt cruțați de nimic, iar persecuțiile sunt în creștere.

Începutul anului 2024 este deosebit de dificil pentru creștinii din Laos, mai ales în sudul țării. Persecuțiile sunt în creștere acolo. În noul Index Global al Persecuției, publicat la jumătatea lunii ianuarie, țara a urcat de pe locul 31 pe locul 21.

Cazurile de persecuție au crescut în perioada de raportare a Indexului 2024: Pentru prima dată, după ani de zile, creștinii au fost uciși în Laos din cauza credinței lor. Pastorul Sy Seng Manee s-a numărat printre aceștia. Nivelul de violență a fost semnificativ mai ridicat în comparație cu anul 2022: 25 de biserici au fost atacate, față de doar patru în indexul precedent, iar 65 de creștini au fost încarcerați, față de doar 18 în anul precedent.

Totuși, violențele au continuat și în ianuarie 2024.

Incidente multiple

Chiar recent, Khouane* și Soulinn* și-au văzut casele distruse și apoi incendiate de săteni. Manichanh* a trebuit să fugă după ce a scăpat de două focuri de armă. Toate aceste cazuri de persecuție au avut loc în același sat. Pastorii de la bisericile vecine au venit acolo pentru a face fotografii. Cu toate acestea, au fost arestați și încarcerați. Până în prezent, nimeni nu poate intra sau părăsi satul. Partenerul organizației Open Doors, Souphaphone*, descrie situația de pe teren ca fiind foarte îngrijorătoare: «Biserica a fost închisă, credincioșii sunt abuzați fizic și discriminați din punct de vedere social, chiar și sprijinul financiar public la care au dreptul este anulat.» Apoi, continuă: «Sătenii vor ca creștinii să renunțe la credința lor, dar aceștia refuză.»

Religie «străină»

Țara, oficial comunistă, tolerează budismul și animismul strămoșilor săi. Dar consideră creștinismul ca fiind o religie «străină» care reprezintă valorile Occidentului și ale capitalismului. Noii convertiți din alte religii sunt din ce în ce mai mult expuși la persecuții.

Mulți creștini care au fost alungați din casele lor sunt acum nevoiți să fugă și să trăiască departe de sate. În martie 2023, autoritățile au oprit construcția unei biserici atunci când aceasta a vrut să ridice o cruce vizibilă din exterior. Clădirea a fost distrusă cu pietre, la fel ca și casele creștinilor. În cele din urmă, credincioșii au fost nevoiți să fugă în câmpurile de orez. Într-o altă așezare, Meeseng* a trebuit, de asemenea, să fugă în câmpuri, în ciuda vârstei sale înaintate. Acest lucru s-a întâmplat după ce a fost atacată cu o praștie în timp ce avea grijă de nepoții ei. Casa ei și casele copiilor ei au fost, de asemenea, atacate cu pietre.

Expulzați din satele lor

În septembrie, Anieng*, tot în sudul Laosului, a fost alungată din satul ei și a trebuit să fugă în munți împreună cu copiii ei. Ea s-a convertit la creștinism în 2021 și merge pe jos 20 de kilometri până la biserică în fiecare duminică. Când a fugit, sătenii i-au distrus rezervele de orez...

În luna mai, într-un alt sat, motocicleta unui pastor în vârstă de 25 de ani a fost complet distrusă pentru a-l împiedica să își continue slujirea. El este acum foarte «descurajat», după cum relatează partenerul nostru Souphaphone.
Anul 2024 se anunță a fi un an dificil pentru creștinii din Laos. Dar, în ciuda persecuției în creștere, biserica din Laos rămâne plină de zel și de elan. Ea poate conta pe sprijinul partenerilor noștri locali.