21-03-2024. 200 de femei și copii au fost răpiți din tabăra de persoane strămutate Gamboru Ngala (statul Borno), urmați de 287 de elevi răpiți joi, 7 martie, în Kuriga (statul Kaduna). Deși persoanele răpite nu sunt doar creștine, incidentele amintesc de răpirile din Chibok, care au avut loc aproape exact acum 10 ani, în aprilie 2014.

Joi, 7 martie 2024, sute de copii au fost răpiți de la școala primară și secundară din satul Kuriga din statul Kaduna. «Elevii au fost răpiți din clădirea școlii joi dimineață, în jurul orei 8.00. Aproximativ 287 de elevi sunt încă în mâinile bandiților, 100 de la școala primară și 187 de la școala secundară», a declarat pentru CNN Mansur Hassan, un purtător de cuvânt al poliției statului, adăugând că «inițial au fost răpiți peste 300 de elevi, dar unii dintre ei au fost salvați.»

Nu se știe cine este responsabil pentru răpirea elevilor sau care este motivul. Răpirile pentru răscumpărare au devenit o afacere profitabilă în nordul Nigeriei, în special în nord-vest, unde militanții Fulani și bandele criminale sunt active.

O a doua răpire în masă la granița de est

Acest incident vine la doar câteva zile după ce s-a raportat că aproximativ 200 de persoane strămutate intern din Gamboru Ngala, un oraș din statul Borno, au fost răpite de presupuși militanți Boko Haram în timp ce strângeau lemne pentru tabără.

Jo Newhouse*, purtătorul de cuvânt al Porti Deschise pentru activitatea din Africa subsahariană, a declarat: «Suntem îngroziți de această nouă răpire în masă de femei și copii de către Boko Haram în Nigeria și solicităm eliberarea lor imediată.» Referindu-se la ultima serie de răpiri, a adăugat: «Mulți dintre noi își amintesc prin aceste incidente de cele 276 de eleve, în majoritate creștine, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, care au fost răpite de la școala lor secundară din Chibok de către gruparea teroristă islamistă în aprilie 2014.»

Implicații pentru biserică

Numele și detaliile celor răpiți în Gamboru Ngala nu au fost încă confirmate și, din acest motiv, numărul creștinilor din rândul răpiților nu a fost încă confirmat. Ceea ce este cert este că printre persoanele strămutate în Gamboru Ngala se numără un număr mare de creștini, majoritatea dintre ei fiind strămutați din cauza răscoalei Boko Haram.

Numărul de atacuri este în creștere                                

Jo Newhouse este îngrijorată de evoluțiile din Nigeria: «Acestea nu sunt răpiri izolate. Atacurile și răpirile – în special în nordul Nigeriei – au crescut în mod dramatic în ultimii zece ani. Creștinii se numără printre persoanele care sunt vizate în mod special. Guvernul nigerian nu își îndeplinește datoria de a-și proteja cetățenii de violență și atacuri. Proliferarea armelor, impunitatea și lipsa de acțiune a guvernului au permis răspândirea Boko Haram și creșterea violenței în nordul Nigeriei, unde atacurile militanților înarmați asupra satelor și școlilor au devenit endemice.»

Nigeria se află pe locul 6 în Indexul mondial al persecuției și, potrivit Porti Deschise, peste 37’500 de persoane au fost ucise acolo de la începutul insurecției Boko Haram, în 2011.