04-04-2024. Simin* din Iran a simțit ostilitatea autorităților, a colegilor și chiar a propriei familii, dar credința ei în Isus este de nezdruncinat. Astăzi, datorită ajutorului dumneavoastră, ea a găsit o modalitate de a-și folosi experiențele pentru a ajuta alte femei din țara sa.

Când Simin* și soțul ei, Mohsen*, au fondat o biserică de casă în Iran, și-au luat cele mai mari măsuri de securitate pentru a nu trezi suspiciuni, însă acest lucru nu a fost suficient. Într-o dimineață, doisprezece ofițeri de poliție au luat cu asalt casa lor și întreaga familie, inclusiv fiica de doi ani a cuplului, a fost arestată.

După 18 zile de detenție, familia a fost eliberată. Cu toate acestea, cuplul a fost găsit vinovat de «propagandă împotriva regimului». Mohsen a fost condamnat la un an de muncă forțată, iar Simin a fost amendată. De asemenea, aceasta și-a pierdut slujba de asistentă medicală. Familia a luat decizia dificilă de a fugi din Iran.

Întâlnirea cu Iisus în Biblie și prin intermediul unui film

Povestea lui Simin cu Iisus a început atunci când Mohsen, care era doar un prieten la acea vreme, i-a dat o Biblie. Când Simin a citit-o, a fost impresionată de valoarea pe care Isus o acordă femeilor și de locul pe care Dumnezeu îl acordă acestora în căsătorie - un loc foarte diferit de cel pe care îl pot pretinde în lumea islamică.

Când a vizionat un film despre Isus, viața ei s-a schimbat. «Am îngenuncheat și am plâns ore întregi și nu puteam înțelege ce se întâmpla în interiorul meu. Ceva s-a rupt în mine - m-a schimbat!»

Aprofundarea credinței și confruntarea cu respingerea

Șase luni mai târziu, Simin a participat pentru prima dată la o întâlnire a unei biserici de casă. «Am gustat dulceața prezenței lui Dumnezeu printre noi», își amintește ea. Credința ei s-a adâncit și i-a dat curajul de a împărtăși Evanghelia cu alți oameni și chiar de a le oferi Biblii.

Pe măsură ce credința lui Simin creștea, creștea și rezistența, chiar și în cadrul propriei familii: «Spuneau că mi-am pierdut mințile.»

Ore întregi de interogatoriu

Cele 18 zile de detenție au fost cumplite pentru familie. Chiar și fiica lor în vârstă de doi ani, care era bolnavă în acel moment, a fost reținută. Ea și Simin au fost separate de Mohsen, iar interogatoriul lui Simin a durat ore întregi. «Au vrut să găsească alți credincioși prin intermediul meu, apoi au vrut să insinueze că aveam legături cu politica altor țări și că scopul meu era să-i induc pe alții în eroare împotriva islamului și a guvernului», își amintește ea.

Când anchetatorii nu au obținut răspunsurile pe care le doreau, au început să o amenințe. «Dacă nu te întorci la islam, vei petrece ani de zile în închisoare», i-au spus ei. «Ce se va întâmpla cu copilul tău? Chiar dacă vei fi eliberată, nu vei găsi de lucru nicăieri.»

După ce Mohsen și-a ispășit pedeapsa, Simin a aflat că fusese concediată. Acest lucru a forțat-o să ia decizia sfâșietoare de a părăsi Iranul. «A fost înfricoșător, dar a trebuit să facem sacrificii», explică Simin.

Echipată pentru a-i împuternici pe alții să acționeze

Călătoria lor în afara Iranului a durat șapte luni. «Dumnezeu a fost cu noi la fiecare pas», își amintește Simin. «Am fost într-un camion rece și întunecat, alături de alți oameni, dar fiica mea bolnavă s-a vindecat pe drum și a dormit liniștită!»

Într-o țară învecinată, familia a intrat în contact cu partenerii locali ai organizației Open Doors, care le-au oferit pregătire pentru a depăși greutățile. «Am învățat multe și am reușit să-mi recapăt încrederea în mine», spune ea.

Cu ajutorul partenerilor locali, ea și Mohsen au acum o slujbă online în care Simin predă femeilor din Iran Biblia și le pregătește să conducă biserici de casă: «Vreau să le mângâi și să le slujesc.»

«Am fost adesea persecutată în viața mea», adaugă ea. «Dar întotdeauna l-am văzut pe Dumnezeu lucrând!»

*Pseudonim