25-04-2024. Tinerii nord-coreeni ascultă și se uită din ce în ce mai multă muzică și filme din străinătate. Creștinii, pe de altă parte, rămân uniți.

Veștile din Coreea de Nord sunt proaste. Începutul primăverii este întotdeauna sinonim cu penuria de alimente. De asemenea, se pare că regimul dictatorial le impune în prezent tinerilor de acolo "ședințe intensive de studiu". La o privire mai atentă, însă, aceste ședințe de propagandă guvernamentală intensă dezvăluie ceva ce ar putea fi, în cele din urmă, o veste foarte bună. Simon Lee (nume schimbat) este coordonatorul organizației Open Doors în regiune. El explică: «În urmă cu 30 de ani, Coreea de Nord era o țară închisă, toate informațiile și mass-media erau controlate de stat. Cu toate acestea, de atunci, piața neagră s-a impus peste tot. Se comercializează DVD-uri și suporturi digitale ilegale.» El mai precizează:

«Tinerii ascultă muzică sud-coreeană și se uită la seriale. Acest lucru le influențează serios comportamentul și gândirea.»

Credință «superstițioasă»

Ca urmare, regimul s-a simțit amenințat și i-a obligat pe tineri să participe la «ședințe intensive». Scopul este de a «dezrădăcina ideologiile capitaliste și burgheze» și de a-i «dota pe tineri cu o ideologie patriotică», potrivit unei surse anonime citate de agenția de presă Daily NK. În cadrul acestor ședințe se afirmă că «vizionarea sau distribuirea de filme, seriale sau știri din alte țări este complet inacceptabilă.»

Printre sursele de informare absolut interzise se numără tot ceea ce are legătură cu credința creștină, după cum explică Simon Lee:

«Doctrina creștină este percepută ca fiind la fel de periculoasă și coruptă ca și consumul de droguri sau pornografia.»

Așadar, oricine poate fi aruncat în închisoare pentru o perioadă foarte lungă de timp doar pentru că își împărtășește «credințele superstițioase».

Propaganda în rândul mamelor 

Regimul cere ca mamele, în special, să fie atente la ce se uită și consumă adolescenții lor. O mare adunare a mamelor a avut loc recent la Pyongyang pentru prima dată din 2012. Unul dintre sloganuri a fost: «Să fim adevărate mame comuniste!»

În această țară, toate bisericile au fost închise de peste 70 de ani, Biblia este ilegală și este practic imposibil să te întâlnești cu alți creștini. Cu toate acestea, biserica clandestină continuă să se agațe de Isus Hristos, după cum mărturisește un creștin nord-coreean: 

«Îl lăudăm și ne închinăm lui Dumnezeu care își revarsă harul asupra noastră. În grija Lui nu ne lipsește nimic!»

Sărăcie devastatoare

Penuria de alimente este deosebit de teribilă la începutul primăverii: stocurile de alimente sunt epuizate, iar următoarea recoltă este abia la început de semănat. 

În acest context, crezurile creștinilor din clandestinitate par ca niște lumini în întuneric: «Toți credincioșii din Coreea de Nord s-au angajat să-L slujească pe Hristos și să se sprijine unii pe alții. Nu ne vom feri de persecuție sau de condițiile noastre de viață teribile. Vom fi puternici în credință și ne vom termina cursa», a spus unul dintre ei în încheiere.