16-05-2024. Regimul uzbec blochează în mod arbitrar și repetat înregistrarea comunităților religioase. Acest lucru îi încurajează pe creștini să se adune ilegal și să își asume riscuri.

Oficialii regimului uzbec folosesc în mod repetat o varietate de tactici pentru a bloca cererile de înregistrare a comunităților religioase musulmane și creștine. Comunităților religioase care nu sunt înregistrate li se refuză exercitarea libertății de religie sau de credință, ceea ce reprezintă o încălcare a drepturilor omului.

Creștinii din diferite părți ale țării, care doresc să-și păstreze anonimatul, de teama represaliilor din partea statului, raportează că multor biserici le-a fost refuzată înregistrarea între 2022 și 2024. Refuzul a venit fie de la administrațiile locale, fie de la Comitetul pentru afaceri religioase al regimului din Tașkent.

O multitudine de pretexte 

Regimul invocă numeroase pretexte. Unul dintre motivele folosite pentru a bloca cererea de înregistrare a unei biserici protestante din regiunea Samarkand a fost faptul că liderii bisericii nu aveau o diplomă recunoscută de Comitetul pentru afaceri religioase.

Temerile legate de noii convertiți

Creștinii au explicat că poliția secretă a Serviciului de Securitate de Stat (SSS) a exercitat presiuni asupra bisericilor. Acest lucru s-a întâmplat, în ciuda faptului că unele biserici au solicitat înregistrarea de stat în anii anteriori, dar au fost refuzate. «Aceste biserici sunt foarte vulnerabile la atacuri și amenințări din partea autorităților. Credincioșii noi convertiti, în special, se tem să participe la slujbe», a declarat unul dintre ei.

Agenți ai poliției secrete SSS i-au spus unui creștin că participă la un «grup extremist wahhabit ilegal». SSS a încercat apoi să exercite presiuni asupra lui pentru a «lucra pentru poliție pentru a spiona biserica», a declarat un partener local al Porti Deschise familiarizat cu acest caz. «Bineînțeles, credinciosul a refuzat oferta lor.»

Dificultăți în ciuda înregistrării

Înregistrarea nu înseamnă sfârșitul problemelor pentru comunitățile religioase. Uniunea Baptistă din Uzbekistan poate depune mărturie în acest sens. Una dintre bisericile sale din Bukhara, care este înregistrată, nu a putut să țină slujbe în clădirile sale din mai 2021, din cauza restricțiilor impuse de regim. Biserica speră să primească o nouă clădire, în 2024, în care să se poată reuni, dar acest lucru nu s-a întâmplat încă. Din ianuarie 2024, i s-a permis "temporar" să folosească o grădiniță ca depozit, dar nu i se permite să o folosească pentru întâlnirile sale. Niciun oficial al regimului nu a dorit să explice de ce baptiștilor nu li se permite să se întâlnească sau să își repare propria clădire.

Sursa : Forum 18